Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mercedes Econic - Brak komunikacji z sterownikami

27 Mar 2019 20:53 597 8
  • Level 20  
    Witam mam problem z samochodem oryginalną śmieciarką marki mercedes jest to Mercedes Econic euro 5 numer nadwozia:
    WDB9576611V216495
    Problem polega na tym że nie mogę się komunikować z sterownikami pojazdu mam tylko połączenie z skrzynią automatyczną Alison i zestawem wskaźników przy kilku próbach czasem uda się połączyć z FR i ABS ale tylko na chwilę i wywala błąd połączenia.
    Diagnostykę robię Star Diag. i w krótkim teście kompletnie nie wykrywa na liście sterownika silnika i tco a pozostałe moduły są na liście ale mogę skorzystać tylko z dwóch wyżej wymienionych sterowników czyli AGN i INS.
    Na liście mam jeszcze:ABS,FR,NR,PSM,WS,ZL ale z nimi nie mam połączenia.
    Silnik odpala, skrzynia biegów pracuje, zawieszenie pneumatyczne się reguluje itp. problem w tym że generuje błędy na desce (zawieszenia,osi skrętnej,serwis itp.) i dlatego trafiło do mnie.
    Identyczna sytuacja jest z diagnostyką z deski INS nie ma możliwości jej zrobić.
    Bezp. sprawdzone, INS był na próbę zakładany z bliźniaczego pojazdu ale to nic nie dało, w INS jest jeden aktywny błąd (usterka sterownika NR) i to wszystko
    Może jest ktoś na forum co dysponuje jakimś materiałem dla takiego pięknego pojazdu jakieś schematy rozlokowanie złącz itp wszelka pomoc mile widziana.
    Z góry dziękuję.
  • Helpful post
    Level 1  
  • Level 23  
    Dziwny trochę brak łączności z MR.
    Diagnostyka śmiga po k-line z MR prosto do gniazda. Inne sterowniki po can do grund modułu albo do ins i po k-line do gniazda OBD
  • Level 20  
    W tym problem że w urządzeniu nie mam żadnych danych może zrobię jeszcze próbę jaltestem jak by ktoś miał jakiś schemat sieci diagnostycznej jak to wszystko biegnie to by było fajnie.
    Ins zmieniałem nic to nie dało,ecas odpinałem i też brak zmian spróbuje jeszcze po kolei odpinać.
  • Level 18  
    Ja tez mialem 2 takie przypadki gdy był podlaczony emulator. Sprawdz czy nie masz gdzies wpietego emulatora jak tak to go rozłacz i spróbuj sie połączyć.
  • Level 23  
    Fotel uwalał właśnie k-line.
    Wystarczyło go odpiąć.
    Ale fotele z elektroniką to historia MP1 i od dawna już nie są montowane.
  • Level 20  
    Problemem był faktycznie sterownik osi skrętnej.
  • Level 20  
    Problemem był faktycznie sterownik osi skrętnej.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jak wyżej napisałem sterownik osi skrętnej robił mnie w konia.