Cześć posiadam komputer najnowszym systemem Windows 10 wersja: 20H2 z zainstalowanym na nim sterownikiem do drukarki hp 5550. Sterownik ten obecnie nie dostępny w nowych wersjach systemu jednak ja posiadam go od pierwszego wydania Windows 10. Widać wtedy jeszcze był dostępny.
Potrzebowałem zainstalować drukarkę na drugim komputerze z najnowszą wersją systemu Windows i jakie było moje nie miłe zdziwienie gdy komputer urządzenie WYKRYŁ zainstalował, ale bez sterownika umożliwiającego drukowanie - totalny bezsens. Takie urządzenie które służy do niczego .
Udało mi się rozwiązać ten problem wiec przejdźmy do rzeczy, pokaże tutaj jak znalazłem sterownik drukarki, który miałem działający już od dawna na pierwszym komputerze i przeniosłem na drugi komputer.
Jak znaleźć ścieżkę zainstalowanego sterownika klikając w panelu sterowania urządzenia drukarki przedstawiam na zdjęciu poniżej :
tak wyglądają pliki sterownika w folderze:
to nam nie daje jeszcze możliwości zainstalowania sterownika w systemie gdyż brakuje tu pliku .inf bez którego zainstalowanie sterownika w systemie jest niemożliwe, ale daje nam informacje jakie nazwy plików sie w nim znajdują co przyda nam się później.
teraz wchodzimy do katalogu jeden wyżej : C:\Windows\System32\spool\drivers\x64
jest tam katalog PCC : C:\Windows\System32\spool\drivers\x64\PCC
to w tym właśnie katalogu jest instalka sterownika :
i teraz przydają się nam nazwy plików sterownika, bo katalogów ze sterownikami jest jak widać kilka, więc trzeba porównać sobie po nazwie plików. Jak już znajdziemy rozpakowujmy katalog np. na pulpit do jakiegoś folderu.
Mamy gotowy do instalacji sterownik. Ten opis może wam się przydać gdy macie leciwą drukarkę, która jakimś cudem jeszcze działa wam w najnowszym systemie, żeby zabezpieczyć sobie sterownik na przyszłość gdy np. wysiądzie wam komputer i będzie instalować system na nowo. Przynajmniej w moim wypadku to działa.
Sterownik działający w win 10 :
HP5550.zip (6.51 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.