logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kuchenka mikrofalowa Optimum MFAG17L Digital pali bezpiecznik.

marekgr1 28 Mar 2019 19:04 990 5
REKLAMA
  • #1 17872324
    marekgr1
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Następuje przepalenie bezpiecznika 8A przy uruchomieniu grzania mikrofalówki.
    -odłączyłem magnetron - dalej pali
    -odłączyłem wszystko po stronie wtórnej transformatora WN - dalej pali
    -odłączyłem transformator WN - nie pali
    Uzwojenie pierwotne WN 2,4 om
    Uzwojenie wtórne WN 66 om

Czyżby transformator był uszkodzony (optycznie nie widać oznak uszkodzenia), a jeśli tak to czy mogę zamienić na inny tzn taki jak na zdj. nr 2. Zdj. nr 1 - oryginalny transformator. Dodam iż uzwojenie wtórne transformatora ze zdj. nr 2 ma 110 om.
    Załączniki:
    • Kuchenka mikrofalowa Optimum MFAG17L Digital pali bezpiecznik. 2.jpg (3.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kuchenka mikrofalowa Optimum MFAG17L Digital pali bezpiecznik. 1.jpg (2.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17872664
    marekgr1
    Poziom 18  
    Podłączyłem drugi (tylko uzwojenie pierwotne) i nie pali bezpiecznika czyli walnięte transformator, ale czy ja mogę ten drugi podłączyć pod magnetron? Czy mam szukać używaka identycznego jak w oryginale.

Jeszcze jedno pytanie... Czy transformator padł same z siebie czy np. mogło paść od magnetronu czy kondensatora lub diody (i nie zepsuje mi następnego transformatora). Jeśli pali bezpiecznik to rozumiem, że poszło pierwotne uzwojenie (do zgrzewarki już się nie nada). Proszę o bardziej doświadczonych o odpowiedz na moje pytania.
  • #6 17874666
    marekgr1
    Poziom 18  
    Widzą iż tu fachowców niema, albo są ale nie chcą się dzielić wiedzą, więc ja się podzielę. Po zasięgnięciu opinii w serwisie AGD okazuje się iż transformatory można stosować zamiennie i tak serwisy stosują ( bynajmniej w tym co pytałem). Jedyny mankament to mocowanie, ale z tym niema problemu, zawsze można znaleźć jakieś rozwiązanie i go przymocować (wywierciłem nowe otwory w spodzie mikrofalówki. Po zamontowaniu trafo mikrofalówka dział.Temat zamykam.
REKLAMA