Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Siemens WM16S741PL - Uszkodzone sterowanie silnikiem

olek126 28 Mar 2019 23:58 954 5
SterControl
    olek126
    Level 3  
    Witam...
    Zatarło się łożysko w silniku, silnik zrobił obciążenie i coś się uszkodziło, a łożyska wymienione, silnik pracuje na pełnych obrotach jeśli poda mu się napięcie na szczotki i stojan, więc jest sprawny (komutatorowy)... Objaw jest taki, po rozpoczęciu programu zostaje podane napięcie na szczotki, krótkotwale, silnik drgnie, ale nie rusza, brak chyba zasilania na stojan, przewody prowadzą do głównego sterownika EPW66303, są tam trzy przekaźniki, które są połączone z gniazdem zasilającym silnik. Czy ktoś ma schemacik lub jakieś sugestie?
  • SterControl
  • SterControl
    olek126
    Level 3  
    Wszystko się zgadza, mam ten moduł na wierzchu, tylko żeby go zlokalizować potrzebny jest jakiś schemat, masz może jakąś rozpiskę, choćby podobnego modelu, bo z płytki drukowanej (druk dwustronny) ciężko się doszukać skąd idzie sterowanie...
    UczenEl
    Level 17  
    Triak jest przyczepiony do radiatora
    olek126
    Level 3  
    UczenEl wrote:
    Triak jest przyczepiony do radiatora.

Pralka Siemens WM16S741PL - Uszkodzone sterowanie silnikiem
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    olek126
    Level 3  
    Usterka banalna, a triak okazał się dobry, dla nie wtajemniczonych... Układ bardzo prosty, silnik przez przekaźniki, które odpowiadają za kierunek obrotów i za podanie napięcia na silnik jest zasilany impulsowo przez triak z 230V, żeby sprawdzić układ najlepiej jest wylutować triaka i zewrzeć A1 z A2 triaka, poda się pełne napięcie na silnik...

UWAGA, zacznie on pracować na pełnych obrotach.... niestety nie mój silnik... okazało się, że bez obciążenia pracował poprawnie, ale pod obciążeniem nie mógł wystartować... Wirnik silnika miał zwarcie, a po wymianie silnika pralka pracuje prawidłowo.