logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taśma LED świeci po wyłączeniu ściemniacza - co robić?

natalia.imi 30 Mar 2019 07:24 1083 3
REKLAMA
  • #1 17875130
    natalia.imi
    Poziom 2  
    Mam zakupioną taśme LED
    • 100 cm odcinek : TAŚMA PREMIUM 12V SLIM SMD2835 60 LED 2800-3200K
    do tej taśmy sklep dolutował mi gniazdo DC, do gniazda DC mam podłączony sciemniacz światła LED PR STEROWNIK MONO 12-24V 1x6A PRZEWÓD POT,
    a następnie zasilacz WTYCZKOWY ZASILACZ IMPULSOWY BXA12B 12V 1A (1000 mA) 12W Z WTYKIEM DC 2,1/5,5 W BIAŁEJ OBUDOWIE.

Problem jest taki że taśma po wyłączeniu ściemniacza (kliknięcie na pokrętle) świeci cały czas bardzo delikatnie. Przy dotknięciu palcem mocniej żarzy.

Taśma jest przyklejona do drewna, taśmą dwustronną, a tam gdzie są luty (zabezpieczone taśmą izolacyjna) przyklejone klejem na gorąco.

Jak tylko będę miała możliwość sprawdzę czy problem występuje przy innym sciemniaczu lub zasilaczu, ale coś mi mówi że to problem jednak tego kleju na gorąco.

Jak myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 17875168
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Klej na gorąco nie przewodzi prądu. Stawiałbym na usterkę w ściemniaczu. Posiadasz miernik? Jeśli tak, sprawdź czy po wyłączeniu ściemniacza nadal jest napięcie na wyjściu.

Ewentualnie równolegle ze ściemniaczem podłącz rezystor (1W) 220 Ohm.
  • REKLAMA
  • #3 17875174
    natalia.imi
    Poziom 2  
    Czytałam o tym, że nie przewodzi prądu, ale hmmm jakoś po prostu obstawiałam że coś źle zrobiłam w montażu. Nie mam miernika, ale proszę napisz mi jaki kupić to kupię, bo przyda mi się w przyszłości. We wtorek będę miała nowe ściemniacze i zasilacze to posprawdzam z nimi.

Dodano po 4 [minuty]:

kacpo1 napisał:

Ewentualnie równolegle ze ściemniaczem podłącz rezystor (1W) 220 Ohm.

A powiedz mi ten rezystor da się tak zamontować żeby nie było go widać? Bo to jest lampka dla dziecka także dziecko nie może mieć do niego dostępu i też nie może być widoczny.
  • #4 17875218
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    natalia.imi napisał:
    Nie mam miernika, ale proszę napisz mi jaki kupić to kupię, bo przyda mi się w przyszłości

Do zastosowań domowych zdecydowanie wystarczy tani miernik uniwersalny. Możesz kupić przez internet lub w sklepie stacjonarnym. Z własnego doświadczenia polecam te na baterie AA zamiast 9V.
    natalia.imi napisał:
    A powiedz mi ten rezystor da się tak zamontować żeby nie było go widać? Bo to jest lampka dla dziecka także dziecko nie może mieć do niego dostępu i też nie może być widoczny.

Da się. Wystarczy, że rezystor będzie włączony równolegle do LED'ów/ściemniacza, czyli po prostu między + a -, a w którym miejscu, to już nie robi różnicy. Może być nawet przy samym wyjściu ściemniacza.
REKLAMA