kiss39 napisał: Mechatronik to jak wspomniales wszystko po trochę informatyka , elektronika, mechanika.
Sam jestem na tym kierunku i nie zgadzam się po części z Pana twierdzeniem. U mnie w szkole jest elektronika, budowa i działanie układów micro procesorowych, sterowniki PLC, sterowniki AVR, automatyka, pneumatyka plus gdy pójdę do mojego nauczyciela on wytłumaczy mi dowolną "rzecz" z elektroniki. Umiałem wiele "rzeczy" przed szkołą i choć jestem dopiero w I klasie i sam mam 17 lat to mój nauczyciel to taki zaje***** gość, że gdy poszedłem do niego z prośbą o wytłumaczenie czego kol wiek robi to, bez żadnych oporów. W dodatku użycza drogiego sprzętu tak jak oscyloskopy itp. Ja jestem BARDZO zadowolony z tego kierunku, a moja ulubiona lekcja to było CKP :)
Dodano po 12 [minuty]:W pierwszej klasie mam takie lekcje jak centrum kształcenia praktycznego przez pół roku teraz pracownia, technika i konstrukcje, elektronika i elektrotechnika, pneumatyka.
W pierwszej klasie miałem lekcje na temat:
-Łączenie układów pneumatycznych, elektrycznych i elektryczno-pneumatycznych.
np. sterownik siłownika, przełącznik do silnika gwiada-trójkąt
-Łączenie kondensatorów i rezystorów
-Prawo Ohma, Kirphoffa I i II, Joula-Lenza, zależność rezystancji od wymiarów przewodnika, temperaturowy współczynnik rezystancji, gęstość prądu ciągłości strugi, zużycia czynnika roboczego przez siłownik, przepływ masowy i objętościowy przeliczniki jednostek, tolerancja wymiarowań, typ połączenia mechanicznego itd
- Lutowanie i zagadnienia z tym związane
I tu nie chodzi tylko o teorie, ale wytłumaczy ci nauczyciel schemat, daje części, śrubokręt i składasz. Spokojnie zawsze możesz poprosić go o pomoc.