logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć gimbal i kamerę do jednego powerbanku USB?

anubees 30 Mar 2019 19:04 831 2
REKLAMA
  • #1 17876185
    anubees
    Poziom 2  
    Witam!

Poszukuję wskazówki jak rozwiązać zasilanie gimbala i kamery przy pomocy jednego powerbanku.

Chciałbym mianowicie stworzyć stabilizowaną wersję gimbala dla kamery, którą połączyłem ze swoim dronem . Jak do tej pory kamera umocowana była na sztywnym montażu, chciałbym jednak poprawić jakość zdjęć poprzez dwuosiową stabilizację. Kamera zasilana jest ze zwykłego powerbanku poprzez kabel USB, który zmodyfikowano zakańczając go wtyczką widoczną na screenie:

Jak podłączyć gimbal i kamerę do jednego powerbanku USB?

Sterownik i silniki gimbala są natomiast zasilane ze zwykłej baterii lipo.

Moje pytanie brzmi: jak zasilić zarówno kamerę jak i całość gimbala z tego samego powerbanku, którego już używam? Zasilanie będzie musieć zostać rozdzielone, ale co należy wstawić pomiędzy rozdzielaczem a sterownikiem gimbala aby uniknąć uszkodzenia jego lub co gorsze - kamery.
    Gdyby to kamera miała być zasilana z LiPo musiałby to być BEC, ale co wstawić w tej sytuacji?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!
  • REKLAMA
  • #2 17876929
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Pokaż co to za gimbal i jakim akumulatorem go zasilasz.
    Wiesz może jaki jest pobór prądu przez kamerę?
  • #3 17879573
    anubees
    Poziom 2  
    GImbal na którym to wszystko będzie chodzić, dopiero projektuję. Na razie wybrałem i zamówiłem silniki oraz kontroler.

W przypadku kamery nie sprawdzałem poboru prądu, ale specyfikacja mówi średnio o 3,5 W, a szczytowo 8,5 W. Napięcie nominalne 5V.

Jako iż nie potrzebuję wodotrysków, zamówiłem do niego prosty kontroler (https://www.banggood.com/BGC-3_1-MOS-Large-Current-2-Axis-Brushless-Gimbal-Controller-With-GY6050-Sensor-p-1252763.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN). Kamera jest lekka więc w zupełności wystarczą te silniki: https://hobbyking.com/en_us/2804-210kv-brushl...ideal-for-gopro-to-compact-style-cameras.html

Nie chcę zmieniać zasilania kamery, powerbank idealnie pasuje do platformy z którą lata, przy większym zuzyciu pradu, aby zrobić to samo co dziś po prostu zamienię go na drugi taki sam i zrobi co nalezy. Pytanie tylko jak zorganizować dopływ zasilania od rozgałęźnika zasilania z usb na sterownik i silniki.

Dzięki za pomoc i przepraszam za opóźnienie. Musiałem zmienić priorytety na rzecz innych, zepsutych sprzętów ... :/
REKLAMA