logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania.

slaw777 01 Kwi 2019 11:12 13650 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie zdemontować i naprawić urwaną łapę silnika w Skodzie Octavii I 1.9 TDI 110 KM, jeśli nie wiadomo, czy urwały się śruby, czy sama łapa?

Najpierw trzeba podeprzeć silnik, zdjąć dolną osłonę i sprawdzić mocowanie od spodu, bo z opisu i zdjęć wygląda to bardziej na pękniętą/rozerwaną łapę niż na urwane śruby [#17879301][#18164826] Jeśli łapa jest rozerwana, śruby zwykle powinny dać się wykręcić normalnie, ale trzeba uważać na stan gwintów i przyleganie łapy do bloku, bo przy uszkodzonych gwintach lub nierównej powierzchni problem będzie wracał [#17881472][#17963776] Do tego tematu podano, że w silniku są gwinty M10, a w łapie M12x1,5 [#18240135][#18240363] Wskazano też numer części łapy 038199207H [#183374?].
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17879169
    slaw777
    Poziom 11  
    Ocena: 215
    Witam wszystkich. Mam problem, gdyż łapa oderwała się od silnika i teraz jestem w czarnej d...Może ktoś pomoże, musiałbym podnieść silnik od strony łapy silnika i zdemontowac poduszkę, wtedy będzie dostęp do łapy. Obawiam sie tylko czy odkręce te śruby mocujące łape od silnika... już gorzej byc nie mogło. Moge zrobić zdjęcia?
    Bardzo proszę o pomoc. Dzieki z góry.
  • REKLAMA
  • #2 17879207
    Albertomek
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Wstaw jakieś sensowne zdjęcia
  • #3 17879225
    slaw777
    Poziom 11  
    Proszę zdjęcia poniżej. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Nie ma za bardzo miejsca by zrobić lepsze zdjęcia.
    Silnik opadł, jednak nie do końca poduszka go jeszcze trzyma. Nie ma śrub mocujących łape do silnika są tylko puste otwory w łapie.
  • #4 17879256
    Albertomek
    Poziom 19  
    Śruba się ścięła czy wyjechał gwint?
  • #5 17879259
    slaw777
    Poziom 11  
    Musiałbym podniesc silnik i poduszke zdemontowac to było by widać lepiej
  • #6 17879266
    Albertomek
    Poziom 19  
    To od tego musisz zacząć.
  • REKLAMA
  • #7 17879278
    slaw777
    Poziom 11  
    Tylko tak jak mówisz, jak odkręciły sie śruby od łapy to nie było by problemu, a jak ścieło śruby to pozamiatane, bo nawet nie ma miejsca by je rozwiercić.
  • #8 17879301
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Wygląda na pękniętą łapę , nie na śruby. Pokaż ( zdjęcie drugie- dół). Wygląda na rozerwaną .
  • #9 17879576
    slaw777
    Poziom 11  
    Nie udało mi sie zrobić żadnego zdjęcia od spodu, nie ma tam miejsca, by aparat wyostrzył. Jutro rano zdemontuję osłone dolną i zrobię zdjęcie od dołu. Jak podniosę lewarkiem silnik to będzie wszystko jasne. Oby tylko to była łapa.
  • #10 17881453
    slaw777
    Poziom 11  
    anchilos napisał:
    Wygląda na pękniętą łapę , nie na śruby. Pokaż ( zdjęcie drugie- dół). Wygląda na rozerwaną .

Kolego chyba masz rację, sprawdzałem ręka od spodu przód trzyma łapy trochę a tył łapy są ostre krawędzie, co by świadczyło, tak jak pisałes o rozerwaniu łapki. Zastanawiam sie tylko jak będzie z tymi srubami od łapy, czy je da rady wykręcić?
  • #11 17881472
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    slaw777 napisał:
    tylko jak będzie z tymi srubami od łapy, czy je da rady wykręcić?
    Dlaczego , by nie. Jeśli łapa rozerwana , a nie poluzowana przy silniku, śruby powinny wykręcić się normalnie.
  • #12 17881509
    slaw777
    Poziom 11  
    anchilos napisał:
    a nie poluzowana przy silniku

Jedna może być poluzowana ta co trzyma z przodu, ale ona mogła nie uszkodzić jeszcze gwintu. Był na oględzinach mechanik znajomy z serwisu skody, mówił, że kłopotliwa może byc ta śruba u dołu łapy, bo tam jest mało materiału ( możliwe, że materiał ten bedzie ukruszony), jak bedzie wyrwana to tylko by łapa trzymała na górnych śrubach, też nie wiadomo w jakim stanie sa gwinty. Kurcze troche boje sie tego robić samemu, ale myslałem tylko aby zdemontowac dolną osłonę i podnieść, silnik aby poduszka była luźna, wtedy było by wszystko wiadome,. Kupic łapę używaną oryginał ona bedzie ze śrubami wtedy to zamontować i jechać już juz na kołach do mechanika wtedy założyc nowe śruby i nie wiem co robic z tym tematem...
  • #13 17883743
    Noxi
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam kolego. Łapa ta powinna mieć numer 038199207H. Możesz powiedzieć jak doszło do jej pęknięcia? Tak samo z siebie? Jej demontaż (przynajmniej w golfie IV) nie jest zupełnie banalny. O tyle, o ile połamaną powinieneś wyjąć bez problemu, to nowa będzie wymagała kombinacji. Dodatkowo do odkręcenia może przeszkadzać Ci boczna część osłony silnika.
    Uczulam na gwinty śrub poduszki (te pionowo do góry). Kupując inną koniecznie zwróć na nie uwagę. Często są uszkodzone przez nieprawidłowy demontaż.
  • #14 17883810
    slaw777
    Poziom 11  
    To jak pękła to z dnia na dzień . Kiedys tam jechałem była uszkodzona nawierzchnia jak zjezdzałem z drogi na parking, jechałem moze z 5 km na godzine na raz cos gruchneło w prawe przednie koło a tam była wyrwa w drodze dośc głeboka, ale sprawdziłem opone cała, lekko tylko ja uszczypało ta oponę i rant felgi no i przy okazji tuleje wahacza musiałem wymieniac i uchwyt tam gdzie wchodzi wahacz był pokrzywiony. Możliwe ze juz wtedy poszło naprężenie na łape ( tego nie wiem) a takich dziur na naszych drogach jest pełno ( czekam tylko czy zaczna w końcu nasi drogowcy łatac tak dziury jak Niemcy - tam jak łate wstawia to nie czuje sie, że była droga naprawiana...a u nas lepik wsypie wyrówna gumowcem i załatwione), więc to nie było tylko po jednym zdarzeniu ale dodam tylko, że kilka dni temu robiłem jeszcze w aucie test 1 bieg i ruszanie na hamulcu i wsteczny, żadnego hałasu.
    Tak wiem z Golfa IV pasuje łapa, brałem kiedys jak wymieniałem łapę pod skrzynią.
    Auto juz mam u mechanika, więc juz działa z tym tematem. Poduszke kupi używaną oryginalna i łapę używaną.
  • #15 17883899
    Noxi
    Poziom 12  
    Ze zdjęć, które wrzuciłeś w innym temacie mam wrażenie, że ta łapa jest w porządku. Co najwyżej podejrzanie wygląda poduszka (tak jakby ktoś robiąc rozrząd nie ustawił jej odpowiednio). Wygląda tak jakby wyciągnęło Ci uchwyt z poduszki, a to raczej nie powinno się stać w efekcie uszkodzonej tej łapy silnika.
    Aktualnie naprawia ten sam mechanik, który wymieniał Ci rozrząd?
  • REKLAMA
  • #16 17883915
    slaw777
    Poziom 11  
    Noxi napisał:
    Ze zdjęć, które wrzuciłeś w innym temacie mam wrażenie, że ta łapa jest w porządku

Nie to łapa oddzieliła się od korpusu silnika, ręka sprawdzałem od spodu czuć było wyrwana chropowatą powierzchnie
    Noxi napisał:

Co najwyżej podejrzanie wygląda poduszka (tak jakby ktoś robiąc rozrząd nie ustawił jej odpowiednio)

rozrząd robiłem jakies 5 lat temu
    Noxi napisał:
    Aktualnie naprawia ten sam mechanik, który wymieniał Ci rozrząd?

nie inny
  • #17 17883969
    Noxi
    Poziom 12  
    Pozostaje mi życzyć powodzenia, bo skoro robi to mechanik to nie przyda się już Nasza pomoc;P
    Mimo wszystko jestem zszokowany jej pęknięciem.
    Zainteresował mnie temat bo ostatnio szukałem takiej łapy ze względu na uszkodzone gwinty mocujące łapę z poduszką. Większość miała te gwinty w średnim stanie i poprawiałem je za pomocą sprężynek, ale w życiu mi nie przyszło do głowy, że może pęknąć od strony mocowania silnika. Szczególnie, że na te śruby działają przeważnie naprężenia tnące, w mniejszym stopniu zginąjące/rozciągające.
    Z ciekawości bardzo bym prosił o zdjęcia uszkodzonej łapy po naprawie.
  • #18 17884014
    slaw777
    Poziom 11  
    Noxi napisał:
    Pozostaje mi życzyć powodzenia, bo skoro robi to mechanik to nie przyda się już Nasza pomoc;P

Nie dziękuję, mam nadzieję, że postara się:)
  • #19 17896000
    slaw777
    Poziom 11  
    Auto dziś zostało naprawione miękko pracuje aż chce sie jeżdzić. Mam cześci zamienne, które zostały wymienione, w wolnej chwili zrobie zdjęcie łapy. Jedna z rolek ta, która jest z kółkiem napinającym była uszkodzona, przez to że poduszka oparła się na niej. Wyszło, że rolka ta musi zostać wymieniona, więc jako że rozrząd miał juz swoje 5,5 lat a za rok miałem go wymieniac więc, wymieniłem kompletny rozrząd na nowy, zastanawia mnie ta firma INA, bo tej firmy jest cały zestaw?
  • #20 17896082
    Albertomek
    Poziom 19  
    INA to najwyższa półka. Oni zajmują się produkcją wszelkiej maści rolek.
  • #21 17896148
    slaw777
    Poziom 11  
    uff, bo myślałem, że ta INA to jakieś dziadostwo.
  • #22 17963738
    slaw777
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Oto zdjęcia uszkodzonej łapy. Nie pękła ona jednak, tylko miejsce mocowania uległo zgnieceniu. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania.
  • REKLAMA
  • #23 17963776
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Jeśli nie zostały naprawione gwinty i płaszczyzna silnika to znów się odkręci. Znam ten temat...
  • #24 17964649
    slaw777
    Poziom 11  
    ociz napisał:
    Znam ten temat...

Co w takim razie zrobić? Kolego jak znasz temat to jak było to u Ciebie?

ociz napisał:
    Jeśli nie zostały naprawione gwinty

Wiem na 100% mówił, że gwinty kleił i jedną śrubę ta od góry zabezpieczył nakrętką.
  • #25 17964792
    ociz
    Skończyło się na wymianie silnika, bo za trzecim razem urwało rolkę rozrządu a gwinty w bloku silnika i głowicy były już nie do odratowania. Na szczęście ja się wcześniej do tego nie dotykałem.
  • #26 17965180
    slaw777
    Poziom 11  
    No to pocieszyłeś mnie:(, powiedz co w tej chwili z tym zrobić?
  • #27 17965321
    ociz
    Jeśli mechanik dał gwarancję na swoją robotę to jeździć.
  • #28 18118922
    slaw777
    Poziom 11  
    Wiesz jak to jest z gwarancja na słowa ....Tylko niepokoi mnie jedna sprawa a mianowicie, dziś zauważylem, podczas ruszania pojedyńczy hałas dośc głośny. Przed naprawą łąpy miałem podobnie na początku hałas o małym nasileniu, pózniej już dużo głośniejszy. Jeden z mechaników stwierdził, że to sprzegło i tak jezdziłęm a to okazało się, ze łapa siadła, ale dziwne by było aby po miesiacu odkreciła się a stosunkowo mało km zrobiłem. Dodam jeszzcze, że po naprawie łapy żadnego hałasu nie bylo czy po redukcji z 4 biegu na 3 czy podczas ruszania.

Podjadę jednak do mechanika porozmawiam z nim aby to sprawdził, jak nie będą zluzowane śruby to zapominam o temacie, a w razie jakby któraś ze śrub zluzowała się, to równanie płaszczyzny, poprawienie gwintów ( chyba to robił ale pewności nie mam) nowe śruby z ASO i zastanawiam się czy dobrym pomysłem było by przyłapanie łapki dodatkowo punktowo klejem do płaszczyzn - ale to nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie?
    Dzięki z góry za wszelkie sugestie i pomoc.

Mocowanie łapy obu poduszek sprawdziłem są dokręcone. Nie ma mozliwości sprawdzenia dokręcenia śrub łapy silnika - bez demontażu samej poduszki. Zastanawia mnie tylko ta jedna śruba ze zdjęcia, która jest zamocowana na zewnątrz bloku, gdzie jest ukruszony blok, chociaż nie wiem tam nic innego nie wymyśli, dołączam zdjęcia
    Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania. Skoda octavia I 1.9 TDI 110 KM - Łapa silnika oderwała się od mocowania.

Zastanawiam sie jeszcze jak zdemontuje osłonę boczną pod silnikiem to czy będzie dostęp do tych śrub z łapy silnika, bo coś mam przeczucie, że to znów się odkreciło, ale pech jakiś jak dzis jechałem to kilka razy słychac było dosć spory hałas podczas ruszania i niekiedy podczas redukcji biegów. Może pomoże ktoś z szanownych kolegów?
  • #29 18158194
    slaw777
    Poziom 11  
    Niepokoi mnie znów hałas podczas ruszania pod wzniesienie lub podczas skrętu jak wytracam prędkośc zmieniając z wyższego biegu na niższy (jakby tak sie cos przesuwało). Jutro zrobię zdjęcia od spodu silnika jak poduszka jest zamocowana. Jesli chodzi o te dwie śruby, na których jest zamocowana poduszka to czy bez demontażu samej poduszki silnik da rade sprawdzić te śruby czy są dokręcone?
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • #30 18164826
    Noxi
    Poziom 12  
    Ogólnie nie zobaczysz zbyt wiele. Będziesz widział tylko śruby które są od strony kolektorów silnika, a u Ciebie tam nie ma górnego mocowania, bo jest urwane, więc zostaje dolne.
    Mocowania śruby przechodzącej przez rozrząd nie zobaczysz bez rozebrania rozrządu. Chyba że masz mocno połamane osłony to jak zdejmiesz górną osłonę rozrządu to być może zobaczysz przyleganie łapy do bloku silnika.
    Może uda Ci się zauważyć od dołu szczelinę między dolną śrubą a blokiem - wtedy na bank coś jest źle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z oderwaną łapą silnika w Skodzie Octavii I 1.9 TDI, co prowadzi do opadania silnika. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące demontażu poduszki silnika oraz sprawdzenia stanu śrub mocujących. Użytkownik zamieszcza zdjęcia, które pokazują uszkodzenia, a także informuje o obawach związanych z ewentualnym uszkodzeniem gwintów. Wskazano, że łapa mogła ulec zgnieceniu, a nie pęknięciu. Użytkownik rozważa zakup używanej łapy oraz wymianę poduszki silnika. Po naprawie, użytkownik informuje o braku hałasów, ale nadal monitoruje stan poduszki. Pojawiają się również porady dotyczące klejenia mocowania oraz ustawienia poduszek silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA