logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bora 98/99r 1.6sr akl 101km - Jaki model sterownika silnika ?

holy996 01 Kwi 2019 12:33 3069 11
REKLAMA
  • #1 17879298
    holy996
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam borę 98r. 1.6sr akl. Padł sterownik silnika, trzy wtryski leją benzyne bez ustanku. Wszystko sprawdzone, instalacja, wtryski podmieniane, na vagu 2 błędy: 3 i 4 wtrysk zwarcie na masę. Na zdjęciu nr i oznaczenie sterownika. Problem jest z tym oznaczeniem, jakie oznaczenie do tego modelu samochodu. Występują różne oznaczenia AL, Ak, An, BQ. Może orientuje się ktoś jakie oznaczenia zamienne pasują do tego modelu, oprócz oznaczenia AK. Bora 98/99r 1.6sr akl 101km - Jaki model sterownika silnika ?.

Mój model ma manualna skrzynie biefow, pełne wyposazenie, Klimatronik, podgrzewane siedzenia, itd. nie ma tempomatu.
  • REKLAMA
  • #2 17879605
    przemallo
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Jeśli chodzi o VW Bora to pasuje 06A906019BQ. Ze Skody Octavii 06A906019BH oraz 06A906019AN, z Audi A3 - 06A906019BG, 06A906019AM, 06A906019BS.
  • #3 17879614
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Bierzesz jakikolwiek ze zgodnym numerem, bez zwracania uwagi na te dwie literki na końcu. Przelutowujesz sobie flash i eprom i tyle - będziesz miał to samo. Te sterowniki nie dość że są w nie najlepszym miejscu schowane, to jeszcze szczelność obudowy pozostawia wiele do życzenia - stąd problemy z nimi.

Dodano po 1 [minuty]:

holy996 napisał:
    Klimatronik, podgrzewane siedzenia, itd. nie ma tempomatu.
    Tempomatu nie miał żaden, podgrzewane siedzenia bez związku ze sterownikiem, pozostaje klima - ale to jak wyżej napisałem.
  • REKLAMA
  • #4 17880434
    holy996
    Poziom 13  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Sprawa wygląda tak że niestety nie mam takich umiejętności lutowniczych żeby przelutować flash i eprom. Pozostaje mi tylko wymiana na ten konkretny pasujący model czyli z oznaczeniem AK, rozumiem że wtedy nic nie trzeba przelutowywać? No i jeszcze jedno pytanie, czy po wymianie tego wystarczy tylko zaprogramować imo? Czy da się to zrobić samemu, np. przez Polski Vag? W sumie znam jednego informatyka który mógłby mi to przelutować ale pewnie z 50-100zł by policzył, doliczając jeszcze koszt używanego sterownika. Ostatnie pytanie, może ma ktoś zdjęcie orientacyjne tego flashu i eprom? Pozdrawiam
  • #5 17880451
    robokop
    Nie trzeba immo programować, byle czym trzeba tylko przeprowadzić dopasowanie immo-sterownik. operacja prosta, w sumie to tylko synchronizacja. No i może być potrzeba zmiany kodowania - dobrze zapisać ze starego sterownika.
  • REKLAMA
  • #6 17880899
    holy996
    Poziom 13  
    Sytuacja moja wygląda tak, że w sterowniku prawdopodobnie padł "moduł wtrysków". W warsztacie elektromechaniki w moim mieście zaproponowano mi naprawę sterownika, poprzez wymianę modułu wtrysków w sterowniku za 350zł, ale z góry powiedziano potrwa to ponad tydzień, a niestety samochód jest mi potrzebny do dojazdów do pracy. Tak się składa że znalazłem na miejscu sterownik o identycznym oznaczeniu wyjęty z Bory za 100zł, dają gwarancje rozruchową, kupowałem już od nich silnik i skrzynie biegów, więc sprzedawca sprawdzony. Zanim jednak kupie, chciałbym się doinformować jak wygląda ta procedura adaptacji sterownika.

Czy znajde gdzieś dokładną procedurę dopasowania immo i czy to wystarczy żeby samochód odpalił na nowym sterowniku?
    Czy jeśli sterownik jest identyczny, to czy zmiana kodowania jest potrzebna? Potrzebny jest jakiś pin do przeprowadzenia tych procedur?

Edit. W starym sterowniku spalony moduł wtrysków.
  • #7 17881105
    robokop
    Nie moduł wtrysków, tylko sterownik zwyczajnie zgnił od wody, te sterowniki "chodzą" na rynku od 50zł wzwyż. Pin prawdopodobnie nie potrzebny, jeśli to immo 1. Kodowanie trzeba przynajmniej sprawdzić - nie wiadomo jakie wyposażenie miał "dawca".
  • #8 17881262
    holy996
    Poziom 13  
    Rozumiem. Więc skoro 3 wtryskiwacze wariują to co mogło siąść w tym sterowniku? Jakaś kostka, ścieżka?
  • REKLAMA
  • #9 17881311
    robokop
    holy996 napisał:
    Więc skoro 3 wtryskiwacze wariują to co mogło siąść w tym sterowniku? Jakaś kostka, ścieżka
    Przyjmij do wiadomości że jest zepsuty i to wszystko co Ciebie powinno interesować. PCB w tym Simosie jest zrealizowane na folii ze ścieżkami po obydwu stronach. Woda podciekając, powoduje że ścieżki gniją. Naprawa to krosowanie drucikami utlenionych ścieżek - rzeźba bez uzasadnienia ekonomicznego na dzień dzisiejszy.
  • #10 17881786
    holy996
    Poziom 13  
    Rozumiem. Podłączyłem nowy sterownik, wtryski chodzą jak należy. Sterownik ma te same oznaczenie. Po przełączeniu zapłonu wyskakuje kontrolka blokady imo. W vagu oczyt błędów:
    17978 Moduł sterujący zablokowany
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

Jak odblokować imo? Czy potrzebuje tego pinu? Jeśli tak to jak go odczytać?
    Czy coś oprócz tego trzeba jeszcze przekodować?

Z góry dziękować wam za nadgorliwość i chęć pomocy :)
  • #12 17883104
    holy996
    Poziom 13  
    Dziękuje wszystkim za wszelaką pomoc, propozycje i uświadomienie w pewnych kwestiach. Sprawa wygląda tak, że udało się zaprogramować imo, silnik chodzi jak strzała, dodatkowo zrobiłem adaptacje przepustnicy. Nie wiem czy warto jeszcze coś zmieniać, bo w sumie wszystkie podzespoły działają, żadnych błędów. Tylko tyle że w vagu pokazuje mi inny nr vin, i zamiast sedana wskazuje Kombi. Spalanie moim zdaniem jest troszkę większe.

Tak więc mam nadzieje że ten temat przyda się wielu niedoświadczonym chcącym wymienić sterownik ecu bez dodatkowych większych kosztów za naprawę.

Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada VW Borę z 1998 roku z silnikiem 1.6 SR (AKL), której sterownik silnika uległ awarii, co skutkuje nieustannym wtryskiem paliwa. Po sprawdzeniu instalacji i wymianie wtryskiwaczy, zdiagnozowano błędy związane z zwarciem na wtryskach. Użytkownik poszukuje informacji na temat zamienników sterowników, w tym oznaczeń AL, AK, AN, BQ. Odpowiedzi sugerują, że pasują sterowniki z numerami 06A906019BQ, 06A906019BH, 06A906019AN, 06A906019BG, 06A906019AM, 06A906019BS. W przypadku wymiany sterownika, użytkownik nie musi programować immo, wystarczy przeprowadzić synchronizację. Po wymianie sterownika, użytkownik napotkał problem z blokadą immo, który udało się rozwiązać, a silnik działa poprawnie. Zauważono również różnice w numerze VIN i typie nadwozia w diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA