logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja elektryczna na działce rekreacyjnej: dobór kabla, licznika, bezpiecznika

tobiasz27 01 Kwi 2019 21:43 1827 7
  • #1 17880466
    tobiasz27
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam. Na naszych działkach wkopują od nowa kabel. Tj. Szafki z licznikami na zewnątrz (kiedyś były w altanach) i z tego, co się dowiedziałem część ludzi miało zakopane przewody YDY.

Ja na nowo zakupionej działce nie mam prądu. ale zgłosiliśmy u gospodarza, że chcemy mieć....

Koszt ok 1100zł. na działce na razie z racji ekonomicznej jest dość pojemna metalowa buda na narzędzia. I mam do Was kilka pytań?

1 czy kabel YKY 3x 2,5 starczy? Długość od skrzynki do budy to ok 30m. Odbiorniki kosiarka ok 1500w... czajnik 2000w... radio i nnne małe

2 muszę kupić licznik energii. Czy taki będzie dobry https://allegro.pl/oferta/licznik-pradu-energii-1f-podlicznik-elektroniczny-7486163774

teraz widze ze są takie małe https://www.ceneo.pl/6773344

3 BEZPIECZNIK ,,S,, 20A

Myślę, żeby dać wyłącznik różnicowoprądowy np. taki https://www.ceneo.pl/44031272

Chyba ze ten tylko sie tak nazywa, a nie zadziała. To proszę podać jaki ? Tylko nie za tysiące.

4 czy kabel przed zakopaniem wpakować w peszel? zawsze trochę ochroni

5 prąd ,, będzie,, w metalowej budzie. Chce dać gniazdko podwójne ip 65 https://www.igniazdka.pl/pl/p/Elektro-Plast-A...MI-66u5dCv4QIVQhUYCh2k0QxfEAYYASABEgKFpfD_BwE

Plus ROZDZIELNIA NATYNKOWA HERMETYCZNA ip 65 z szyna

Jeśli coś ominąłem proszę podpowiedzieć. poprowadzić
  • #2 17880535
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Na wszystkie te pytania odpowie elektryk po wizji lokalnej.
    O bezpieczniku 20 A zapomnij przy przewodzie 2,5 mm². Ja na Twoim miejscu ułożył bym tam YKY 5x6 mm² (przyszłościowo). Jaka będzie długość kabla?
  • #3 17880555
    tobiasz27
    Poziom 10  
    ok 30m kabla
  • #4 17880592
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2030
    tobiasz27 napisał:
    czy kabel YKY 3x 2,5 starczy? Długość od skrzynki do budy to ok 30m. Odbiorniki kosiarka ok 1500w... czajnik 2000w... radio i nnne małe

Miałem kiedyś dokładnie taką sytuację zastaną. Nawet mała spawarka była tak zasilana, choć pilnowaliśmy, by w czasie spawania nie był włączony żaden inny odbiornik. Tak samo, jak działał jeden palnik kuchni elektrycznej, to nic więcej mocno "prądożernego" nie było uruchomione.
  • #5 17881156
    tobiasz27
    Poziom 10  
    freebsd miałeś. to podpowiedz co jak? dawałes roznicowke. jaki licznik?
  • #6 17881233
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Licznik to rozumiem dla siebie tylko, bo swój ogólny jest na zewnątrz czy licznik zliczający wszystkich odbiorców?
    Różnicówka jest wymagana.
    Kabel j/w, dałbym na przyszłość, ew 5x4, w zależności od innych czynników.
    Ten 1000zł to płacisz dokładnie za co?

Ogólnie dobry elektryk na miejscu wskazany.
  • #7 17881338
    tobiasz27
    Poziom 10  
    Licznik ma być na takiej zasadzie jak w domu. Czyli wg niego będę płacił za pobór energii. I ja go muszę zakupić
    tysiaka płace za podłączenie. tj. gostek z energetyki tyle podobno kasuje
    Ogólnie dobry elektryk na miejscu wskazany. Nie wiem, czy on jest dobry jak z 20 lat temu ludzia podłączali prąd na przewód ydy
    jestem z zawodu elektromech. lecz od wojska (tez elektrmech) nic nie działałem. Całkiem inny zawód ciągnę
  • Pomocny post
    #8 17881374
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2030
    tobiasz27 napisał:
    freebsd miałeś. to podpowiedz co jak? dawałes roznicowke. jaki licznik?

Działkę kupiliśmy w takim stanie:
    - TN-C.
    - Licznik "na słupie".
    - Kabel ziemny od słupa do domku 3 x 2,5 mm2, około 30 metrów.
    - W domku wydzielone trzy obwody, każdy zabezpieczony bezpiecznikiem topikowym.
    Jednym słowem staroć, ale bardzo(!) starannie wykonana.

W pierwszej kolejności wykonałem od nowa rozdzielnicę używając wyłącznika instalacyjnego, wyłączników nadmiarowoprądowych i różnicowopradowych. Dodałem kilka obwodów, a wszystkie aparaty były dobrane pod obciążenie występujące na danym obwodzie.
    Po dodaniu ww. rozdzielnicy i sprawdzeniu wszystkiego przez kilka lat instalacja na około 30 metrach przewodu 2,5 mm2 od słupa do domku niezawodnie pracowała. W tym czasie udało się pospawać płot, bramę, giętarkę i kilka innych rzeczy. Wszystkie inne odbiorniki pobierały mniej energii - chińska spawarka transformatorowa była największym i najbardziej długotrwałym obciążeniem. Zakładam, że współczesne spawarki inwertorowe są "łagodniejsze" dla sieci zasilającej. Zachowywaliśmy jednak rozsądek i restrykcyjnie przestrzegaliśmy ilości jednocześnie uruchomionych odbiorników.

Następnie w ramach dalszych prac zastąpiłem ten stary, ale jak się okazało w doskonałym stanie, przewód 2,5 mm2, na współczesny 10 mm2.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji elektrycznej na działce rekreacyjnej, w tym doboru kabla, licznika i bezpiecznika. Użytkownik pyta o zastosowanie kabla YKY 3x2,5 mm² na długości 30 m, z odbiornikami o łącznej mocy do 3500 W. Uczestnicy sugerują użycie kabla YKY 5x6 mm² dla przyszłościowego rozwoju instalacji oraz konieczność zastosowania wyłącznika różnicowoprądowego. Wskazano również na potrzebę zakupu licznika energii, który będzie zliczał pobór energii na działce. Podkreślono znaczenie konsultacji z elektrykiem oraz dostosowania instalacji do aktualnych norm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA