logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór kabla do rozdzielnicy 3-fazowej 25A, 35m na elewacji pod siding – jaki typ?

AQA1919 29 Mar 2018 16:57 5274 15
  • #1 17136113
    AQA1919
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam wszystkich.jaki kabel muszę kupić od złącza przy dachu do rozdzielni na scianie domu(ok.35m,przewód będzie przytwierdzony do elewacji,i zasłonięty potem saidingiem) i od niej do domu do rozdzielni z esami(ok10m) gdzie jest licznik 1fazowy(po zainstalowaniu licznika 3fazowego w rozdzielni na zewnątrz 1 fazowego nie będzie).
    zabezpieczenie główne w rozdzielni ma być 25A.
    A od energetyki dostałem takie pismo...(linki do zdjęć)
    To powinno bardziej wyjaśnić w czym rzecz.

To jest rozdzielnica, nie rozdzielnia. [retrofood]

Dobór kabla do rozdzielnicy 3-fazowej 25A, 35m na elewacji pod siding – jaki typ?Dobór kabla do rozdzielnicy 3-fazowej 25A, 35m na elewacji pod siding – jaki typ?

Z góry dzięki!
  • #2 17136141
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    AQA1919 napisał:
    jaki kabel muszę kupić od złącza przy dachu do rozdzielni na scianie domu

A jaki proponuje Twój elektryk i/lub projektant?
  • #3 17136165
    AQA1919
    Poziom 9  
    zbich70 napisał:
    AQA1919 napisał:
    jaki kabel muszę kupić od złącza przy dachu do rozdzielni na scianie domu

A jaki proponuje Twój elektryk i/lub projektant?

Propozycja to YKY 5*16 do rozdzielni I YKY 5*10 od rozdzielni do domu.
  • #4 17136204
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    A poco 5x?
    Wystarczy 4x, dopiero w rozdzielnicy domowej robisz podział PEN, na N i PE. Oczywiście PE należy uziemić poprzez GSU w budynku.
  • #5 17136206
    zbich70
    Poziom 43  
    AQA1919 napisał:

A do czego ta piąta żyła ma służyć? Przecież i tak żyła PE będzie uziemiona w obiekcie przez GSU.
    I dlaczego akurat "miedziucha"? Aluminium w przekrojach 16mm² i powyżej jest pełnoprawnym materiałem, a dodatkowo znacznie tańszym.

Coś czuję, a nawet mam pewność, że tam nie ma żadnego elektryka i sam inwestor pełni wszystkie funkcje na raz...
  • #6 17136227
    AQA1919
    Poziom 9  
    zbich70 napisał:
    AQA1919 napisał:

A do czego ta piąta żyła ma służyć? Przecież i tak żyła PE będzie uziemiona w obiekcie przez GSU.
    I dlaczego akurat "miedziucha"? Aluminium w przekrojach 16mm² i powyżej jest pełnoprawnym materiałem, a dodatkowo znacznie tańszym.

Coś czuję, że tam nie ma żadnego elektryka i sam inwestor pełni wszystkie funkcje na raz...

Nie wiem. Tak mi powiedział poniekąd znajomy elektryk (z uprawnieniami )tylko mówił że to na wrazie gdy będę podłączać coś więcej niż np.kuchenkę. a piąta żyła tego mi nie mówił, może to wymysł jego lub energetyki.tam w piśmie może coś napisali bo ja tego nie rozumiem.
  • #8 17136276
    AQA1919
    Poziom 9  
    jalop napisał:
    Zmień elektryka. Wyraźnie napisane TN-C, czyli 4 żyły.

Ten elektryk mówił że przy ścianie budynku wbija się miedziany pręt i do czy od niego ta piąta żyła jakoś tak. I podłączona w rozdzielni na scianie domu. Może ty mi wytlumacz normalnie jak to ogarnąć od przyłącza na ścianie pod dachem do rozdzielni z licznikiem 3fazowym na ścianie i później do domu do esów.Bo widzę że tłumaczysz to bardzo dobrze. A elektryka tego tylko pytałem o co chodzi w tym piśmie i co potrzebuję do zrobienia tego.jeszcze mi mówił że musi to zrobić elektryk z papierami i wystawić kwit że to robił.
  • #9 17136364
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    AQA1919 napisał:
    jeszcze mi mówił że musi to zrobić elektryk z papierami i wystawić kwit że to robił.

Wszystko czego potrzebujesz, to taki elektryk.
  • #10 17136407
    zbich70
    Poziom 43  
    AQA1919 napisał:
    Ten elektryk mówił że przy ścianie budynku wbija się miedziany pręt i do czy od niego ta piąta żyła jakoś tak

Istotą uziemienia obiektu jest ekwipotencjalizacja całej kondygnacji przyziemnej.
    Najlepiej gdyby był to to poprawnie wykonany uziom fundamentowy.
    Uziom otokowy poza obiektem też spełni swoją rolę.
    Pojedyńcza szpilka wbita "gdzieśtam" raczej ma tylko za zadanie podtrzymanie dobrego samopoczucia inwestora i wykonawcy...
    Ale lepsze to niż nic... :D
  • #11 17136458
    AQA1919
    Poziom 9  
    Nie powiedziałem że to stary poniemiecki budynek więc uziomu fundamentowego nie posiada dlatego chyba ta szpilka w ziemi dla energetyki do odbioru wystarczy?
  • #12 17136518
    zbich70
    Poziom 43  
    AQA1919 napisał:
    chyba ta szpilka w ziemi dla energetyki do odbioru wystarczy?

Jakiego odbioru? Jakie szpilki? Co energetykę obchodzą jakieś szpilki, ile ich będzie i jak głeboko bedą pogrążone i ile Ω tam wyszło.
    Ty masz tylko zgłosić do ZE gotowość instalacji odbiorczej do przyłączenia.
    Nie kumasz tego, to zlecasz to komuś, kto to ogarnie.
  • #13 17136548
    AQA1919
    Poziom 9  
    Czyli kładę przewód i zglaszam do ZE.
    Jeszcze jedno jaki ten przewód do rozdzielni na budynku i od rozdzielni do domu?
  • #14 17136592
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    Odpowiedź masz w poście #4.
    Nie mniej, niż podano.
  • #15 17136616
    zbich70
    Poziom 43  
    AQA1919 napisał:
    Czyli kładę przewód i zglaszam do ZE.
    Jeszcze jedno jaki ten przewód do rozdzielni na budynku i od rozdzielni do domu?

Dżizus, ile razy trzeba to samo powtarzać??
    Nic sam nie "kładziesz" i nic sam nie "zgłaszasz", tylko wynajmujesz elektryka który temat ogarnie.
  • #16 17136784
    AQA1919
    Poziom 9  
    Ok. Dzięki za tłumaczenie i wytrwałość do tępaka jak ja. Będę szukał elektryka który to ogarnie. Jeszcze raz wszystkim dzięki i wesołego jajeczka i mokrego nie zimnego dyngusa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odpowiedni kabel do połączenia z rozdzielnicą, która ma być zainstalowana na ścianie budynku. Proponowane są kable YKY 5*16 mm² do rozdzielni oraz YKY 5*10 mm² od rozdzielni do domu. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące liczby żył w kablu, zasilania 1-fazowego oraz uziemienia. Użytkownik jest zachęcany do skorzystania z usług elektryka, który pomoże w instalacji i spełni wymagania energetyki. Podkreślono, że dla poprawnego uziemienia niezbędne jest zastosowanie odpowiednich metod, takich jak uziom fundamentowy lub otokowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA