logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kabel na działce - parametry, głębokość zakopania.

olaf x 12 Lip 2018 23:32 16644 7
  • #1 17326147
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 357
    Tzw. ogrody działkowe, do tej pory nie miałem prądu, z kosiarką spalinową wpada znajomy, nie bywam po zmroku, niepotrzebne mi żadne odbiorniki, czajniki, ew. muzyka z telefonu. Ale kilku sąsiadów postanowiło zrobić podłączenie, więc jest okazja się przyłączyć.Elektryk ogrodowy zrobił przepisową skrzynkę, zahaczyłem go w temacie, bo się nie spieszę. Powiedział, że jak zrobie sobie instalacje w domku i dociagnę w okolice skrzynki kabel to mam dać znać i on wtedy mi podłączy. Kabel ma być 3*2,5mm². Teraz do rzeczy, kabel musze pociągnąć pod ziemią przez pół dzialki, jakieś 30 metrów, przepchnąć pod żywopłotem (berberys kłujący :cry: ) i betonową podmurówką pod siatką, a potem pod alejką, przyłącze jest w siatce sąsiada po drugiej stronie. Czy ma być to jakiś specjalny kabel, bo będzie leżał w ziemi, a nie w pomieszczeniu? Na jaką głębokość zakopać pod alejką działkową? Czy są tu jakieś przepisy czy tylko zdrowy rozsądek? I co wykonać w domku. Na pewno niezbędna jakaś oprawa bezpiecznikowa, choć wystarczy mi jeden podwójny kontakt, bo najwyżej będzie kosiarka elektryczna i może jakieś radio, włącznik oświetlenia i jakaś lampa pod sufitem. Czy są jakieś skrzynki , czy obudowy na jeden bezpiecznik? W domu mam taką na cztery od lat zamontowaną.
  • Pomocny post
    #2 17326794
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Ja na swojej działce kopałem na trzy sztychy 60-70 cm. Kabel YKY ja dałem 3x4mm² miałem 21m do skrzynki ale mam zamiar używać spawarki. Pod alejką wypada dać kabel w rurce. Ważne by kabel układać w wykopie w warstwie piasku, w wykopanym rowie układa się kabel(wężykiem nie po lini prostej), następnie warstwa 5-10cm piachu, podnosi się kabel na wierzch i kolejna warstwa piachu 5-10cm. Potem 20-30cm ziemi, niebieska folia i ziemia na równo. Oczywiście przy skrzynce i wejściu do altanki zapas ok. 0,5-1m. W altance to w zależności czy będzie licznik będzie w skrzynce czy altanie wypadało by dać jakąś niedużą rozdzielnicę.
  • #3 17326846
    olaf x
    Poziom 34  
    Dzięki, o to mi właśnie chodziło. Licznik i bezpiecznik jest w tej zewnętrznej skrzynce,
    ale dam na wejsciu w domku też skrzyneczkę z bezpiecznikiem i odejściami, najpierw podłącze do tego kontakt natynkowy luzem. Jak mi podłączą prąd w tamtej skrzynce to użyje wiertarki żeby to umocować i pociągnąc kabel do lampy i włącznika. A podłączę jak wyłączę bezpiecznik.
    U mnie będzie w planie tylko kosiarka elektryczna okolo 1200W, może radio na zasilacz z 230. Oświetlenia nie wiem czy kiedykolwiek użyję, bo wieczorem tną komary, przed tym uciekam wcześniej.
  • #5 17326947
    olaf x
    Poziom 34  
    Dzięki. Na ogląd wezmę elektryka nim wystartuje z poborem prądu, jednak lepiej zeby ktoś to obejrzał :)
    Ale już wiem co kupic, przygotować i jakim kablem.
  • Pomocny post
    #6 17326966
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    olaf x napisał:
    Teraz do rzeczy, kabel musze pociągnąć pod ziemią przez pół dzialki, jakieś 30 metrów, przepchnąć pod żywopłotem (berberys kłujący :cry: ) i betonową podmurówką pod siatką, a potem pod alejką, przyłącze jest w siatce sąsiada po drugiej stronie. Czy ma być to jakiś specjalny kabel, bo będzie leżał w ziemi, a nie w pomieszczeniu? Na jaką głębokość zakopać pod alejką działkową? Czy są tu jakieś przepisy czy tylko zdrowy rozsądek?

Na wiele wątpliwości odpowie Ci ten artykuł Link a jeśli będziesz miał dalsze pytania to pisz.
  • #8 17410784
    olaf x
    Poziom 34  
    Wszystkie materiały zakupione,według wskazówek wykonane, dziękuję za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją elektryczną na działce, w tym dobór odpowiedniego kabla oraz głębokość jego zakopania. Użytkownik planuje podłączyć prąd do domku działkowego, gdzie zamierza używać kosiarki elektrycznej i ewentualnie radia. Zasugerowano użycie kabla YKY 3x4mm², zakopanie go na głębokości 60-70 cm oraz umieszczenie w rurce pod alejką. Podkreślono znaczenie układania kabla w piasku oraz zastosowania wyłącznika różnicowoprądowego. Użytkownik zamierza skonsultować się z elektrykiem przed rozpoczęciem prac.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA