logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka AEG Favorit Control VI 911D93-2T nie włącza się

Mallo 01 Kwi 2019 23:18 1983 7
REKLAMA
  • #1 17880670
    Mallo
    Poziom 11  
    Ocena: 57
    Zmywarka AEG Favorit Control VI 911D93-2T (PNC: 911936219) nie włącza się.
    Pierwsze objawy to doszła do 60 minuty pracy i wyłączyła się. Następnie włączyła się tylko wtedy kiedy drzwi były otworzone pod kątem 45°, ale też nie dokończyła programu.

Czytając forum stwierdziłem, że prawdopodobnie padło w module sterującym TNY253GN i inne podzespoły. Wymontowałem moduł i zawiozłem do znajomego elektronika. Faktycznie, wymiana przyniosła ozdrowienie modułu, ale tylko na stole :( Po zamontowaniu dalej cisza i żadna dioda nie świeci. Czy jest w tej zmywarce jakiś główny bezpiecznik? Jeśli nie ma to jaka może być przyczyna awarii?
    Zmywarka AEG Favorit Control VI 911D93-2T nie włącza się
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17880711
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6933
    Nie ma bezpieczników, przede wszystkim do sprawdzenia, czy dochodzi zasilanie na moduł. Jesli tak to moduł do poprawki.
  • REKLAMA
  • #3 17880758
    Mallo
    Poziom 11  
    Wyjąłem włącznik i wydaje się że do wymiany. Niby klikał ale jakoś niemrawo. Przyznam się, że teraz to już nie mam wyjścia bo po rozłożeniu go wyskoczyły dwie mikro sprężynki i za chol...rę nie mogę go złożyć :)
    Mam nadzieję, że to pomoże.

Dodano po 6 [godziny] 42 [minuty]:

Sorry za może idiotyczne pytanie ale czy można na sztywno, zanim nowy włącznik przyjdzie, połączyć te kabelki które do niego wchodzą? Dwa niebieskie i dwa brązowe, jak?
  • REKLAMA
  • #4 17887006
    Mallo
    Poziom 11  
    Niestety wymiana włącznika nic nie pomogła. Zasilanie dochodzi do modułu ale żadna kontrolka się nie pali :(
    Jeszcze raz zawiozę moduł do naprawy.
  • Pomocny post
    #5 17887385
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6933
    Mallo napisał:
    Następnie włączyła się tylko wtedy kiedy drzwi były otworzone pod kątem 45`,

Wiązka elektryczna na dole drzwi przejrzana ?
  • REKLAMA
  • #7 17888226
    Mallo
    Poziom 11  
    Zmywarka AEG Favorit Control VI 911D93-2T nie włącza się
    Konkretnie faza jest na pierwszym pinie z prawej tam gdzie wchodzi 230V (szare kabelki). Na płytce widać, że 0 wraca 3 pinem (pomarańczowy kabel).

Wiązka w drzwiach wydaje się najbardziej prawdopodobna. Oj ciężko to rozebrać i do niej się dobrać. No i znalazł się winowajca to jednak przerwany kabel w drzwiach i mocno "zgniły".
  • #8 18581962
    Mallo
    Poziom 11  
    Winowajcą był przerwany kabel w drzwiach i mocno "zgniły".

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka AEG Favorit Control VI 911D93-2T nie włącza się, co objawiało się wyłączeniem po 60 minutach pracy oraz problemem z uruchomieniem przy otwartych drzwiach. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie modułu sterującego TNY253GN. Po wymianie modułu, urządzenie nadal nie działało. Użytkownik sprawdził włącznik, który wydawał się uszkodzony, jednak jego wymiana nie przyniosła rezultatu. Ostatecznie zidentyfikowano przerwany kabel w wiązce elektrycznej w drzwiach jako przyczynę awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA