logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG Favorit 86010VI nie przerywa pracy po otwarciu drzwi - co robić?

GALIYO 31 Sty 2020 22:52 822 5
REKLAMA
  • #1 18441047
    GALIYO
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,
    Zmywarka jak w temacie zabudowana. Problem jest to, że w trakcie pracy po otwarciu drzwi nie przerywa działania.
    Historia zmian:
    Powodem pierwszej naprawy była migająca lub słabo świecące światełko w zmywarce. Ostatecznie okazało się, że wtyczka była włączona do złodziejki, która nie stykała z gniazdkiem i to powodowało słabe świecenie LED. Z tym, że zanim to się okazało to zdjąłem boczną blachę i dostałem się do układu świecącego. Przez przypadek urwał się drucik z elementu "102" jak na zdjęciu. Przyciąłem, przylutowałem. Led świecił, ale zmywarka pod koniec programu nie odprowadzała wody do końca. Jeszcze raz przelutowałem (być może coś źle było). Zmywarka na początku programu odprowadzała już wodę i wszystko było w porządku. Drzwi po otwarciu przerywały program.

Jednak gdy ją poskręcałem, ociepliłem to okazało się, że w trakcie programu piszczy co 3-5 minut sygnałem ciągłym. Zmywa, odprowadza wodę, ale można otworzyć drzwi i nie przerywa to pracy zmywarki. Przelutowania elementu cewki 102 nie pomagają.
    Na forum pisało, że to 100% zamek. Rozkręciłem drzwi, ba nawet rozkręciłem zamek i ten przełącznik mechaniczny w zamku. Swoją drogą nie wiem dlaczego to kosztuje 250 zł, chyba ta sprężynka :)
    Wszystko dobrze klika włącza, blaszki stykają i rozłączają się. Zauważyłem jednak brak napięcia w tym zamku. Żaden kabelek nie posiada napięcia (mam tylko probówkę) ani wejściowy ani wyjściowy. Może tu jest problem. Dioda się w sumie załącza jak drzwi mają 45 stopni otwarcia. Co tu za przyczyna?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 18441111
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    GALIYO napisał:
    Przelutowania elementu 102 nie pomagają.
    Weź go już nie katuj, oświetlenie działa 100% niezależnie od reszty zmywarki.
    GALIYO napisał:
    Na forum pisało, że to 100% zamek.
    Kruca fiks, ale to forum mądre :)
    GALIYO napisał:
    Swoją drogą nie wiem dlaczego to kosztuje 250 zł
    Bo Elektrolux ma na nie monopol i dyktuje ceny jakie chce.
    GALIYO napisał:
    Wszystko dobrze klika włącza, blaszki stykają i rozłączają się.
    Ciekawe, ale jednak nie działał jak powinien.
    GALIYO napisał:
    Żaden kabelek nie posiada napięcia
    Nie może być, napięć brak, a jednak by urządzenie myło.
    GALIYO napisał:
    mam tylko probówkę)
    Probówka jest dobra w laboratorium chemicznym. Bez miernika nie ma o czym dalej rozmawiać.
    GALIYO napisał:
    Co tu za przyczyna?
    Ja bym czepiał się zamka.
  • REKLAMA
  • #3 18441186
    GALIYO
    Poziom 6  
    Jutro sprawdzę na kabelkach dochodzących do zamka czy złączanie i rozłączanie będzie przerywało pracę.
    Po ustawieniu programu trzeba zamknąć drzwi bo inaczej program nie zastartuje. Może inna funkcja sprawdza zamek na starcie a inna w trakcie.
  • REKLAMA
  • #4 18441199
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    GALIYO napisał:
    Może inna funkcja sprawdza zamek na starcie a inna w trakcie.

To nie prom kosmiczny, tylko prosta zmywarka ;-)
  • REKLAMA
  • #5 18442761
    GALIYO
    Poziom 6  
    1. Wyciągnąłem kabelki z zamka. Jak stykałem je to delikatnie iskrzyły pewnie na ten miernik za słabe napięcie.
    Wyszło, że stykając je i rozłączając zmywarka przerywa program. Czyli jednak zamek był przyczyną.
    Jeszcze nadmienię, że jednak wcześniej startowała bez zamykania drzwi.
    2. Sprawdzam raz jeszcze i tym razem sprężynka w zamku przesuwając się wciska bolec w kostce załączonej na zdjęciu. Jednakże nie powodowało to kliknięcia wewnątrz kostki.
    Rozkręciłem kostkę (niestety nie zrobiłem zdjęcia- to zdjęcie z sieci) i próbowałem poprawić znajdujące się tam blaszki(niebieska, zielona, żółta z różową).
    Wszystko mi wypadło. Jakoś to powkładałem do środka ale blaszka zielona potraciła swoją sztywność. Jeszcze się wyginała od przyciskania ale nie chciała już odbijać. No to myślę lipa. Koszt kostki to coś chyba 9 euro.
    3. Wziąłem sprężynkę z długopisu, skróciłem ją chyba do 3 obkręceń drucika i wepchnąłem tak jak na rysunku ;) - na czarno.
    Zmywarka działa.
    To koniec tematu.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze to zdjęcie i podziękowania.
  • #6 20761105
    GALIYO
    Poziom 6  
    Dobra, jeszcze kontynuuję temat.
    Zmywarka znowu zaczęła piszczeć podczas zmywania, mimo pustych koszy.
    Rozkręciłem drzwi, dostałem się do zamka, wypiąłem kabelki z niego oraz połączyłem je ze sobą, eliminując zamek. Nie pomogło i nie wiem, dlaczego to jeszcze może piszczeć, skoro to nie zamek.
REKLAMA