logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA Iskra 8556 POLKOLOR - Po włączeniu pojawiają się poziome kreski

dado00 10 Wrz 2005 20:44 1566 5
REKLAMA
  • #1 1807584
    dado00
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    witam panowie wygrzebalem ten tv z piwnicy od brata i myslalem to do siebie do pokoju wstawic
    ale jest problem po podlanczeniu do proadu wcisnieciu power pokazuja sie takie 2 poziome kreski na tym wyswietlaczu co nr programu pokazuje
    po wcisnieciu malego przycisku on w tv tylko cos "pyknie" i na tym koniec :(
    co to moze byc ??
    oplaca sie to wogole robic ??
    w sumie to by mi zalezalo na tym bo bym mial tv w pokoju:)
    aha i puki co nieznalazlem do niego pilota :/
    z gory dzieki za pomoc
    dado00
  • REKLAMA
  • #2 1807879
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Przy uruchamianiu starego, dawno nie używanego sprzętu podstawową sprawą jest wymiana kondensatorów elektrolitycznych. Szczególną uwagę należy zwrócić na elki w przetwornicy, linii i pionie (choć powinno się wymienić wszystkie). Standardowo luty do poprawienia.
    To na początek.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1807959
    dado00
    Poziom 19  
    tak jest
    jak sie przytrzymam tan mniejszy power to gasna te kreski na wyswietlaczu i po chwili strzela ten "przelocznik" co w nic cewka jest
    czyli warto to naprawiac ??

a jak bys byl taki uprzejmy mogl bys mi podac dokaldnie ktore te kondesatory mam wymienic (symbole ze schematu jest na elektrodzie)?? i jaki to koszt ?? tak na oko ??

ok naliczylem 32 kondensatory elektrolityczne
    zobacze ile to bedzie kosztowac i jesli w miare to wymienie wszystkie a jesli nie to te wazniejsze :)
    panowie na tym ty pisze 90 W duzo on pradu ciagnie ?? bo mi mama truje zebym to wywalil bo ciagnie duzo pradu :/ jak ja przekonac ze to niejest duzo ??:)
  • REKLAMA
  • #4 1814873
    Sylves_ter
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Sie ma. to urzadzenie które ci "pyka jak próbujesz uruchomić tv to przekaznik dołaczający napiecie sieci na przetwornice odbiornika.bo procesor jest zasilany z osobnego malego transformatorka sieciowego.i tam jest wszystko ok. masz uszkodzona przetwornice odbiornika i dlatego nie pracuje,sprawdz bezpiecznik sieciowy,moze tylko padl ( ale nie pada bez powodu zazwyczaj).jesli bezpiecznik dobry to trzeba prawdopodobnie naprawić przetwornice, opór zabezpieczający,trudno powiedzieć dokładnie co to za usterka.a moze przekaznik ma upalone styki i sieci nie podaje. trzeba sprawdzać i tyle.cze
  • REKLAMA
  • #5 1815426
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Teraz dopiero pobrałem schemat. Sprawdź czy po załączeniu (po pyknięciu) pojawia się napięcie na kondensatorze C11 (powinno być ok 320V). Sprawdź też bezpiecznik V10. Co do elektrolitów - wystarczy wymienić te na napięcie 100V i większe (obowiązkowo C15).
  • #6 1822925
    dado00
    Poziom 19  
    wyeminilem bezpieki i c15 na c11 jest napiecie
    teraz cos jeszcze pobuczy w nim
    wlanczam ten maly start i gasna dwie kreski
    szkoda chyba kasy na ten tv
    jeden kondensator c11 kosztuje 10 zl
REKLAMA