logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć przewody kamery cofania z lusterkiem?

heropl 07 Kwi 2019 13:02 18969 7
REKLAMA
  • #1 17891094
    heropl
    Poziom 1  
    Witam . Zakupiłem samochód z kamerka cofania w ramce , niestety bez radia . Teraz zakupiłem sobie lusterko z kamera wsteczna ( w zestawie ) ale chciałbym wykorzystać już te zainstalowana w ramce ... po przecięciu kabli z tej kamerki cofania z zestawu mam 4 przewody tak jak na zdjęciu :
    ZIELONY
    ZOLTY
    BIALY
    I BEZ IZOLACJI - SAM DRUT

z kolei z kamery cofania w ramce osobno idzie wtyczka rca kolor zolty a wnim przewody:
    CZERWONY
    CZARNY

I rca kolor czarny ten z kolei widać ,że idzie do zasilania światła wstecznego.

Prosiłbym o podpowiedź jak mógłbym przewody złączyć, żeby to wszystko zaczęło działać jak należy.

Z góry Wam dziękuję Jak połączyć przewody kamery cofania z lusterkiem? Jak połączyć przewody kamery cofania z lusterkiem? Jak połączyć przewody kamery cofania z lusterkiem? Jak połączyć przewody kamery cofania z lusterkiem? Jak połączyć przewody kamery cofania z lusterkiem?

Dodano po 4 [minuty]:

Kamerka z zestawu to ADDKEY 7.0 cal ( ta z 4 przewodami + jack)
  • REKLAMA
  • #2 19074098
    Mastal97
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam , mam ten sam problem , doszedłeś do tego jak to rozwiązać ?🙂 pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19075769
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2458
    Tu się nie podłączy kamery z sygnałem video ani kamery usb.Nie wiem jakie jeszcze chinolki stosowali systemy.Mam to samo.
  • REKLAMA
  • #4 19076107
    Mastal97
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Ehh te karyple ... 🤣
    Pozostaje zakup nowej kamerki z dłuższym kablem . Znowu zarobią na prostych ludziach 😂😂
  • #5 19076299
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 765
    na zdrowy rozsądek czerwony to +12v żółty to sygnał video a ten bez izolacji to masa, tak było by standardowo, ale czy to jest w jakimkolwiek standardzie to tego nie wiadomo. dla bezpieczeństwa można by podłączać 12V szeregowo z żaróweczką 5W od migacza, wtedy jak się źle podłączy to się nic nie powinno spalić tylko żarówka zaświecić
  • #6 19076378
    Ireneo
    Poziom 42  
    Mastal97 napisał:
    Ehh te karyple ... 🤣
    Pozostaje zakup nowej kamerki z dłuższym kablem . Znowu zarobią na prostych ludziach 😂😂

Addkey nie sprzedaje samych kamerek a kupiłem inną ale 5pin i nie działa.

Dodano po 1 [minuty]:

michal_rybka napisał:
    na zdrowy rozsądek czerwony to +12v żółty to sygnał video a ten bez izolacji to masa, tak było by standardowo, ale czy to jest w jakimkolwiek standardzie to tego nie wiadomo. dla bezpieczeństwa można by podłączać 12V szeregowo z żaróweczką 5W od migacza, wtedy jak się źle podłączy to się nic nie powinno spalić tylko żarówka zaświecić

Napisałem wyżej że ten rejestrator nie obsługuje sygnału video.Tam jest inaczej tylko nie wiem jak.
  • REKLAMA
  • #7 19076383
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 186
    W wtyczkach usb jest taki sam układ kolorów.
    Czerwony plus bez izolacji masa biały i zielony strumień danych sygnałowe D+ D- .
    Jak najbardziej można próbować przez led.

przewód kamery do auta zawiera zasilanie kamery i przewód sygnałowy;

-zasilanie kamery +/-

-przewód sygnałowy D+/D- w większości przypadków żółty lub pomarańczowe RC

* w apce 'ELEKTRODROID "na smartfon ,znajdziesz opis wtyczek rc i usb .
  • #8 19076423
    Ireneo
    Poziom 42  
    mateklos napisał:
    W wtyczkach usb jest taki sam układ kolorów.
    Czerwony plus bez izolacji masa biały i zielony strumień danych sygnałowe D+ D- .
    Jak najbardziej można próbować przez led.

przewód kamery do auta zawiera zasilanie kamery i przewód sygnałowy;

-zasilanie kamery +/-

-przewód sygnałowy D+/D- w większości przypadków żółty lub pomarańczowe RC

* w apce 'ELEKTRODROID "na smartfon ,znajdziesz opis wtyczek rc i usb .

Napisałem wyżej że kamera usb nie działa z tym rejestratorem.Jest wykryta gdyż pojawia się czarny ekran ale brak obrazu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu przewodów kamery cofania z lusterkiem, które zakupił do swojego samochodu. Wskazuje, że kamera w ramce ma cztery przewody: zielony, żółty, biały oraz bez izolacji, a kamera z lusterka ma wtyczkę RCA z przewodami czerwonym i czarnym. Uczestnicy dyskusji sugerują, że czerwony przewód to zasilanie (+12V), żółty to sygnał wideo, a przewód bez izolacji to masa. Wskazują również na problemy z kompatybilnością kamer oraz sugerują użycie żarówki jako zabezpieczenia podczas podłączania. Wspomniano również, że niektóre kamery USB mogą nie działać z rejestratorami wideo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA