logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Hollywood z Allegro – opinie użytkowników, jakość wykonania, test wnętrza

zuhjk 10 Wrz 2005 20:57 52679 145
Najlepsze odpowiedzi

Jak użytkownicy oceniają wzmacniacz Hollywood z Allegro, jego jakość wykonania i co pokazuje test wnętrza?

To jest tani wzmacniacz „domowy” w obudowie stylizowanej na estradową, a nie prawdziwy sprzęt estradowy; w praktyce nie trzyma deklarowanej mocy i przy większym obciążeniu się grzeje [#2085800][#1859505] W środku widać oszczędności: końcówka z kondensatorami rzędu 6800 µF, mały transformator około 400–500 W, bardzo małe diody prostownicze i minimalny układ sterowania, a przy tym cienkie przewody oraz słabe ścieżki prądowe [#1809782][#1810982][#1830208] Użytkownicy ocenili też obudowę i złącza jako słabe — mało sztywne, bez sensownych usztywnień, z tandetnymi zakręcanymi zaciskami i dużymi jackami, które potrafią się obracać [#1808745][#1830231] Pojawiły się doświadczenia, że modele tej serii często trafiają do napraw, potrafią „pierdzieć” przekaźnikiem, a kondensatory zasilacza mogą wybuchać przy przeciążeniu [#1859505] Jeśli ktoś chce go ratować, padły typowe propozycje tuningu: większy transformator, większa bateria kondensatorów, poprawa chłodzenia wentylatorem i wzmocnienie połączeń prądowych [#1810982][#1830243][#1830275]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1807624
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Witam. Kupiłem sobie taki wzmacniacz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63196055
    Nie u tego pana. Pierwszą czynnością jaką dokonałem po zakupie było zdjęcie pokrywy i obejrzenie tego co on ma w środku.? Potem nastąpiły próby obciążeniowe i odsłuchowe. Niebawem zamieszczę zdjęcia z jego środka a czytelnikom elektrody szczena opadnie z .......... , no nie wiem z czego, może ze śmiechu. Jak chcecie to mogę wykręcić płytki i sfotografować, może ktoś chce zrobić sobie taki sam. Proszę o opinie.
  • #2 1807772
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Hehehe... W Audio ostatnio pojawił się wątek o tych efektach pracy małych łapek Chińczyka. A teraz wymarzony zestaw do dyskoteki, która jest pretendentką do tytułu Chłam Roku:
    -kolumny na Alphardach- z dodatkową atrakcją w postaci wykruszonego górnego zawieszenia,
    -subbasy na 888, walcowe zwane mylnie tubami- głośniki koniecznie z nadłamanym koszem,
    -końcówki mocy Hollywood albo Behringer,
    -mikser Behringer z zasyfionymi faderami, które aż słychać, że trą o obudowę,
    -jako źrodła dźwięku- miniwieże First (w zasadzie ze względu na moc 500W PMPO wystarczyłyby same, ale typowy bywalec takich bib woli mieć super stuningowaną brykę i takiż sprzęt audio),
    -jako muzyka- oczywiście empetrójki w stylu "łubu-dubu-łubu-dubu-łup-łup-łup-łup", czyli mówiąc po ludzku mało ambitne odmiany "techniawy" (w odróżnieniu od porządnego techno, gdzie wykonawca zna się na rzeczy- chociaż i tak mnie ta muzyka nie kręci, ale wolę uszczególnić, o jaki rodzaj mi chodzi). Inne rozwiązanie- Mandaryna,
    -jako trunek- uwaga... jagodzianka na kościach! Oczywiście w wersji odbarwionej, tudzież pozbawionej dawnego uroku...
  • #3 1807907
    zuhjk
    Poziom 22  
    Tak, na razie takie zdjęcia. Jak widać końcówka filtrowana jest na kondziorach o pojemności 6800 uF. Trafo tak na oko 400-500W tylko drut trochę przycienki. Radiatory wielkie chłodzone powietrzem przez wyciągający powietrze wentylator. Diody prostownicze to jak widać bez problemu prostują prąd dla 600 W wzmacniacza?
    Wzmacniacz Hollywood z Allegro – opinie użytkowników, jakość wykonania, test wnętrza
  • #4 1807927
    zuhjk
    Poziom 22  
    Jak dostanę lepszy aparat to będą lepsze zdjęcia. Rozkręcę płytki pcb i też je sfotografuje, ale to po niedzieli. Wyniki testów obciążeniowych też po niedzieli jeśli jest jakieś zainteresowanie.
  • #5 1808147
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Nie no estrada jak sie patrzy :D:D:D:D:D:D to mój at9100 ma więkczy radiator a ma 2x27W/8 <lol> ale największe wrażenie zrobił na mnie zasilacz hahahhaha ale nima co narzekaćna jakieś pierdółki przecież na wyjściu wzmacniacza pracują profesjonalne gniazda przyłączeniowe dużej mocy CANON
  • #6 1808243
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Dwie pary tranzystorów końcowych?
    Czy po jednej na kanał?
    :D:D:D
  • #7 1808262
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    nie no postarali sie po 2 widaćpo rezystorach wyrównawczych.
  • #8 1808443
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    :arrow: zuhjk

Zrób pomiary, napięcie zasilania, moc, jakie są tranzystory końcowe.
    Rewelacji bym nie oczekiwał, chiński wzmacniacz, zrobiony metodą max. oszczędności :D
  • #9 1808584
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10265
    Gdyby był tańszy (tzn w cenie odpowiadającej zawartosci) to bym go kupił dla samej obudowy :)
  • #10 1808745
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    E tam... Też brzydka. Jak na nią zleci byle książka to się rozpadnie. Żadnych usztywnień i tym podobnych elementów nie ma. Poza tym ten srebrny panel i gałki nie podobają mi się w ogóle :). Tak więc obudowy do naszych "kochanych zabaweczek" lepiej klecić sobie we wlasnym zakresie, albo też używać skrzyń od starego sprzętu, który już nie nadaje się do naprawy. W tym przypadku można liczyć na spawane stalowe ramy i usztywnienia konstrukcji- takiej konstrukcji z pewnością nie pognie nawet jeśli wsadzimy tam ośmiokilowe trafo sieciowe i dwa głośnikowe, niewiele lżejsze :).
  • #11 1808920
    Wymiatacz
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Powinni tam 6 żarówek 100W włożyć. Przynajmniej by sie moc pobierana zgadzała i grzało by się wówczas bardziej profesionalnie ;)

Pozdrawiam
  • #12 1809096
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Dużo zaniego dałeś? Radiatory powalają , a może to jakiś hi-tech?
    Pozdro
  • #13 1809111
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    witam.mój znajomy kupił coś takiego,wersja 480 W ( podają,że 2*480 W max,2*226 chyba RMS :),bezpiecznik (nie ma gniazda na zewnatrz..) 3 A. jedzie z tym na wakacje,po drodze będzie kupował generator do zasilania tego (+ subwoofer aktywny tej samej klasy,niby 120W Rms,240 max, bezpiecznik 1.6 A) i teraz pytanie: jakiej mocy powinien wziąc generator? bo z mocy deklarowanych wychodzi,ze wielki,a są takie 650W ciągłej,950W max i myślę,że z luzem wystarczy.co myślicie?

(dla zainteresowanych: Hollywood Impact 480 kosztował 250 zł..)
  • #14 1809764
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Jednak widać że waga dużo mówi o jakości sprzętu:)
    Nie sądzę aby to mniało więcej niż 250W rms
    Ale mi się humor poprawił dzisiaj :)
  • #15 1809782
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ja za swój dałem 400 zł. Płytki drukowane do tej 480 i mojej 600 są identyczne. Oczywiście mocy deklarowanych on na dłuższą metę nie wyciągnie bo się zagotuje. Należy go poddać tuningowi co mam zamiar uczynić. Napięcie zasilające wzmacniacz wynosi w stanie spoczynku + /- 58V. Tranzystory to 2SC5200. Niebawem poddam go obciążeniom na sinusie. Czy ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe tego nie wiem. Po tuningu powinien mieć 2x200 W sinus pracy ciągłej. Na większym trafie to może i 300-400W. W środku nie widzę tranzystora od prądu spoczynkowego przyklejonego do radiatorów, co źle wróży dla wzmacniacza chcącego osiągać duże moce. Kiedyś zrobiłem wzmacniacz 2x200 W i ten stary jest lepszy od tego nowego. Jak byś nie patrzył, bez przeróbek na estradę z nim się nie pokazuj.
  • #16 1809788
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Nie no panowie, 250 rms i wtyki CANON na wyjściach. Moja wieża jest lepsza i tańsza.
  • #17 1809803
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    a co tam przerabiać...wg mnie sorry ale wyżuciłeś kasę w błoto... możesz spróbowac ale niew eim czy to ma sens... jedynie można by jeszcze po parze tranzystorów dożucić jesli stopień wysterowania wyrobi prądowo co w przypadku tego wzmacniacza nie jest oczywiste...
  • #18 1809985
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    To raczej sprzęt "na chate" tylko robiony na styl "estrady" Jak ktoś lubi :)
    Widziałem na allegro TUNER FM tej firmy też do racka. heh.

Pozdrawiam
  • #19 1810151
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    hehe, jak bys sie chciał go pozbywac, to ja sie pisze na obudowe :)
  • #20 1810209
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Na allegro uszkodzone po 150zl chodzą :P moze i ja sie na obudowę skuszę...i jeszcze trafo by było :P

Dodano po 3 [minuty]:

szczeże mówiąc przy tym DAP to ultrazawodostwo :)
  • #21 1810357
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ale po co mi np. trafo? ;) chyba ze jako przycisk do papieru. Poszukje tylko taniej obudowy co w racka sie wpasuje, nawet nie do sprzteu audio, tylko do kompa :)
  • #22 1810369
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    ty też masz z tym problem?? jak coś znajde taniego dam ci znać bo sam szukam...
  • #23 1810596
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    No mam, mam... w sumie mozna samemu z blachy zrobic, albo kupic za 600zł cos 4u do racka, ale ani to ani to mi nie pasuje...
  • #24 1810770
    zuhjk
    Poziom 22  
    Sam myślę czy nie brać za 150 zł. To prosta konsrukcja łatwa (chyba) do naprawy, obudowa gdzieś z 1 mm blachy malowanej. Jak się odkręci górną pokrywę to całość jest lekko chwiejna. Trzeba by dokupić parę aluminiowych kątowników i dać je na blachowkręty do ścianek bocznych. Oczywiście radości z tego zakupu nie mam i pragnę innych poinformować jaki to profesjonalny sprzęt estradowy zalewa nam rynek. Ten mój post będzie też taki mały FAQ co należy zrobić aby cało wyjść z opresji po zakupie tego sprzętu. A może będzie trzeba szerzej otworzyć okno i go wyp....... .
  • #25 1810982
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Chłodzenie jest wymuszeone. W końcówkach ADS radiatory nie są dużo większe jesli chodzi o powierzchnie podstawy (za to ramiona mają 4 razy takie jak tu).

Problemy moga saię zacząć co najwyżej gdy zapcha nam się wentylator albo ktoś to zamknie w szafce i wlączy.

W Hollywoodzie rozczarowuja najbardziej kondensatory zasilające. Kolega kupił coś takiego za 200 złoty w troche innej obudowie za 200 zł, trochę starszej daty miało większy transformator, większe kondensatory, i więcej diodek na panelu przednim, nie miało potencjometrów - bo była to wersja Hi-Fi.

Prostownik tez mnei rozwalił w tych Hollywoodach - dają tam takie same diodki jakie ja daje do TDA 7294.

W ADS 2x400 Wat dają 50,5 Volta z trafax2 i 12 A co daje 600VA/stronę do tego kilka innych odczepów na przykłąd 17,5V/5A, więc żeby ten Hollywood miał 2x200 musiałby mieć z 40Volt i 7A... no i wage z 15-20 kg.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 1811039
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Tremolo...dla tego wzmacniacza to DAP może robić konkurencję, ADS pozostanie w tym przypadku niedoścignionym wzorem... Coś widzę ze zaczyna się od pewnego czesu towżyć moda na sprzęt pseudoestradowy...
  • #27 1811207
    zioolass
    Poziom 20  
    szumi to nie do wy3mania.to pierwsze,co się rzuca w uszy po włączeniu.w oczy natomiast rzuca się intensywnośc świecenia niebieskich diodek,czemu w tanich sprzetach (DVD,podobne)daja właśnie takie?trzeba zaklejać lub wymieniac,bo przy zgaszonym świetle aż kłuje w oczy.może ogłosić jakis konkurs na tuning Hollywooda?w obudowie jest sporo wolnego miejsca,może da sie COŚ z tego zrobic?w kazdym razie Autor deklarował zamieszczenie wyników testów obciązeniowych,jeśli będzie zainteresowanie,a jest.pozdrawiam
  • #28 1811934
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Trzeba by zmienić dział na Układy Elektroniczne: pomysły i problemy. Ewentualnie tam opisać ten problem.

W sumie popatrzcie, nie każdy potrzebuje 2x200 Wat w domu. Ale samym wyglądem można poszpanować - co prawda te Hollywoody nie są piekne ale mają duże obudowy. Dajemy powiedzmy 3 takie końcówki (okazuje ise że każda gra inaczej) i mamy mocny wzmacanicz jak na standardy kina domowego. Podłaczamy do Kompa albo jakiejś Elty/Manty i gra nam.

Wogóle czemu to się nazywa Hollywood? Szczęśliwe drzewo?

Tuning - co za problem w sumie większe radiatory - w wolnych miejscach dołożyć baterie kondensatorów - trafo wymienić na mocniejsze tranzystory na mocniejsze o ile są takie. Te mają 150 Wat na sztukę: sądze, że dwa dadzą teraz te 150-200 Watów z siebie na wyjście w tym wzmacniaczu. O ile trafo będzie z 600W a głośniki 4 Om
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 1812175
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Tremolo napisał:
    Tuning - co za problem w sumie większe radiatory - w wolnych miejscach dołożyć baterie kondensatorów - trafo wymienić na mocniejsze tranzystory na mocniejsze o ile są takie. Te mają 150 Wat na sztukę: sądze, że dwa dadzą teraz te 150-200 Watów z siebie na wyjście w tym wzmacniaczu. O ile trafo będzie z 600W a głośniki 4 Om

To może od razu wypruć całe flaczki, z wyjątkiem potencjometrów i innych "pierdół" zamieszczonych na przednim i tylnym panelu i wsadzić tam jakąś "normalną" ( czytaj: dobrą ) końcówkę...

Mam dać 200zł za takie "coś" + ze 150 za trafo + parę zł. za mocniejsze tranzystory i większe kondziorki i diodki i... potem jeszcze tydzień zabawy no i na koniec modlić się żeby zadziałało...a i tak pewnie efekt będzie "średnio zadowalający"!!!

Mam końcówkę mocy LDM SA-404 obudowa RACK 19"-3U, która przy 8Ω oddaje 2x100W, przy 4Ω 2x200W, po załączeniu trybu BRIDGE 1x400W przy 8Ω i jeszcze ma wbudowany CROSSOVER !!! Dałem za nią 300zł...( z osłoszenia w AUTOGIEŁDZIE DOLNOŚLĄSKIEJ )

Bez urazy koledzy ale czy to się opłaca???
    Pozdrawiam

PS: Jak chcecie obudowy czy panele do RACK-a to looknijcie tu: http://www.armel.com.pl/
  • #30 1812215
    zioolass
    Poziom 20  
    wiesz,sporo tych końcówek na Allegro i poza,słuchac sie tego za bardzo nie da,więc problem (i pytania)wcześniej czy później się pojawi.sam będę Kumpla namawiał,zeby pobawić się w tuning,o ile wróci z tym wzmacniaczem.a gdyby dać filtr do subwoofera z wyjściami w przeciwwfazie,więcej pojemności,to może byłby z tego wzmacniacz do "TUBY" w sam raz na alpierda Bógwiejakiej mocy.i design pasuje,i diodki niebieskie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza Hollywood Impact zakupionego na Allegro, z naciskiem na ocenę jakości wykonania, testy wnętrza oraz możliwości tuningu. Użytkownicy zwracają uwagę na niską jakość komponentów, takich jak kondensatory elektrolityczne o niewystarczającym napięciu pracy, cienkie uzwojenia transformatora (około 400-800W, zależnie od wersji), słabe i prowizoryczne mocowanie elementów oraz niedopracowane zaciski głośnikowe i wejściowe. Radiatory są duże, ale chłodzenie wymuszone wentylatorem jest konieczne, gdyż transformator i tranzystory mocowe szybko się nagrzewają. Wzmacniacz posiada tranzystory końcowe 2SC5200, jednak ich układ i ilość (zazwyczaj po dwie pary na kanał) nie pozwalają na osiągnięcie deklarowanej mocy RMS (rzeczywista moc to około 150-250W na kanał). Wiele osób podkreśla, że wzmacniacz nie nadaje się na estradę, a jedynie do użytku domowego lub małych imprez, gdzie nie wymaga się wysokiej jakości dźwięku i dużej mocy. Wzmacniacz jest krytykowany za tandetną obudowę, brak usztywnień i estetykę, choć niektórzy doceniają jego niską cenę i prostotę konstrukcji. Proponowane są modyfikacje polegające na wymianie kondensatorów na większe pojemnościowo i o wyższym napięciu, zastosowaniu mocniejszego transformatora, poprawie chłodzenia, wymianie mostka prostowniczego oraz wzmocnieniu stopnia końcowego przez dodanie tranzystorów. Porównania z innymi markami i modelami, takimi jak ADS, DAP, Behringer, LDM, NADY, Dynacord, Reloop, wskazują na wyraźną przewagę konkurencji pod względem jakości wykonania i parametrów. Wzmacniacz Hollywood jest często określany jako „bubel” lub sprzęt niskiej jakości, który jednak może spełniać podstawowe funkcje w warunkach domowych. Użytkownicy radzą unikać zakupu tego modelu, zwłaszcza do profesjonalnego użytku, i rozważają alternatywy w podobnym przedziale cenowym. Wątek zawiera także liczne zdjęcia wnętrza wzmacniacza oraz propozycje tuningu i napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA