logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić i przerobić wzmacniacz Hollywood Impact 480?

Zdan77 09 Gru 2005 09:55 5572 10
REKLAMA
  • #1 2067445
    Zdan77
    Poziom 1  
    Witajcie "Wielcy Elektronicy".Od kilku dni szukam wzmacniacza, który pociągnie ~2x500 W.Jak to zwykle bywa nie chcę wydawać ogromnych pieniędzy i natknąłem się na kogoś kto używa końcówki mocy Hollywood Impact 480.Z zamieszczonych tu postów wynika,ze takowy wzmacniacz jest z najniższej półeczki(takiej prawie przy ziemi)Ale ponoć(to już informacja od kogoś kto się zajmuje elektroniką amatorsko, że wzmacniacz taki, można przerobić. Wystarczy ponoć wzmocnić jakieś ścieżki no i coś tam jeszcze. Moje pytanie jest w takim razie takie: czy faktycznie jest to sprzęt, który kupiony nawet za 300 zł będzie ogromną stratą? A jeśli tak to poproszę o poradę gdzie i jaki wzmacniacz mam kupić?O odpowiedzi poproszę najlepiej na gg 1982891.
  • REKLAMA
  • #2 2068183
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja bym to omijał ........za wszelka cene .......w przeróbke włożysz 2x tyle co na wzmak i itak nie bedziesz zadowolony :D

2x500 to on nigdy nie ma i niebedzie miał.......
  • REKLAMA
  • #3 2068236
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    witam ja od jakiegos czasu przeglądam allegro i musze stwierdzic ze sa ludzie którzy to kupuja , nie mając zielonego pojęcia co tak naprawde tam siedzi !!! , jest gdzie na elektrodzie post i fotki z wnętrza owego wzmaka , normalnie porazka hehe
    jak napisał micho a omijaja to z daleka

pozdr. marniu
  • #5 2201590
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Hollywody dobrze spiszą się w domu.Na estrade nie ma mowy...
  • #6 2538758
    roman89
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Cześć. Ja widziałem raz wnętrze wzmacniacza hollywood i poprostu sie zawiodłem. Za taką cene to lepiej kupić wzmacniacz do montażu i transformator na jeblu i lepiej wyjdzie. Prawdziwa końcówka mocy co ma 2*500W to powinno ważyć minimum 25kg, a taki wzmacniacz hollywood to pewnie waży z 4kg bo w srodku to on praktycznie nic nie ma większego. Można nawet zauważyć to jaki on jest płaski. Pewnie większość jego wagi to obudowa.
  • REKLAMA
  • #7 2539073
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jak ktoś ma okazję to niech tylko zmierzy napięcie na zasilaczu i od razu będzie wiadomo, co ten smok potrafi! Ale żeby aż tak klienta w trabę ładować, to się w głowie nie mieści! Ale podobno te zagraniczne to są najlepsze, a nasze to be! Jeszcze nie spotkałem naszego, co by miał tyle, co powinien, zawsze jest trochę więcej, tak po prostu na zapas, żeby nie było się, do czego przyczepić, a i tak źle! Cudze chwalicie, a swego nie znacie, kupuj Kolego, śliczna nalepka, z daleka widać!
    Pozdrawiam
  • #8 9084751
    daanieel1
    Poziom 10  
    Witam.
    Posiadam ową końcówkę. Nie znam się zbytnio. Ale powiem że dla kogoś kto chce głośną muzykę w domu. Lub na wiejskich remizach robić dyskoteki. Napewno nie zawiedzie. Jeżeli głośno się słucha nawet nie przeszkadzają wentylatory. No bo końcówka chodzi jak stary PC-et :D Chodzi o to mam ją dwa lata. Nie raz grała na maksa. Obciążana była dużym sygnałem. I jedyne co mi się paliło to głośniki. Temperaturkę łapie ale radzi se z nią za pomocą dwóch głośnych chińskich wentylatorków.
    Pozdrawiam.
  • #9 9086708
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Nie raz musiałem obsługiwać tego typu końcówki:D Katorga, tych niebieskich diód na frontowym panelu pilnowałem cały czas żeby nie osiągnęły nawet 3/4 z maksimum:D Oczywiście w domu ok ale czy ja wiem co do remizy...Fakt raz grałem na takiej w większej sali ale upociła się co nie miara. Wierzę raczej w nasze Polskie użytki typu ADS, Elektronika Legionowo, a nawet te stare poczciwe eltrony;D

Nie polecam przerabiać tej końcówki! To możliwe aby ten Toroid w ich wnętrzu miał 1 kW? Raczej czy ma 1 kW?
  • #10 9086981
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    RAV_AUDIO napisał:
    Oczywiście w domu ok

OK? Chyba w sensie, że się nie zepsuje? Bo chyba nie masz na myśli jakości dźwięku...
  • REKLAMA
  • #11 9087024
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Kolego "Pablo1964" gdybyś zapoznał się z moimi postami w tematach "Mc XXX , Impact, kolumny Diebsi i wielu podobnych tego pokroju" to na pewno wiedziałbyś o co mi chodzi:D
    Nienawidzę tego sprzętu, bo ma 1000W za 400zł!:D Jaak?! No właśnie na naklejce:D

Oczywiście mówiąc że końcówka sprawdzi się w domu miałem na myśli, że w domu ciężko będzie ją spalić. Chociaż wszystko zależy od predyspozycji użytkownika, niektórym ten sprzęt pasuje bo nie mieli do czynienia ze sprzętem estradowym. Kiedy na imprezie takiego młodemu grajkowi spali się ten wzmacniacz od razu odrzuci go od tych zajęć, dzięki temu jest mniej konkurencji która gra za sto złotych...

I oczywiście jeszcze raz "nie polecam"!:D

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Hollywood Impact 480 jest oceniany jako sprzęt niskiej jakości, nieosiągający deklarowanej mocy 2x500 W. Użytkownicy podkreślają, że jego konstrukcja jest bardzo uproszczona, lekka (około 4 kg), a większość wagi stanowi obudowa, co wskazuje na słabe komponenty i niewielką moc transformatora. Próby przeróbek, takie jak wzmocnienie ścieżek, są uważane za nieopłacalne i nie gwarantują zadowalających efektów. Wzmacniacz może sprawdzić się jedynie do użytku domowego lub na niewielkie imprezy, gdzie nie jest intensywnie eksploatowany. Wentylatory chłodzące są głośne, a urządzenie ma tendencję do nagrzewania się przy większym obciążeniu. W środowisku estradowym i na większych imprezach sprzęt ten jest niewystarczający i zawodny. Użytkownicy rekomendują wybór wzmacniaczy polskich marek takich jak ADS, Elektronika Legionowo czy Eltron, które oferują lepszą jakość i trwałość. Warto również zwrócić uwagę na rzeczywistą moc zasilacza i transformatora, które w Impact 480 są znacznie poniżej deklarowanych wartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA