logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać nowe wskazania licznika dwukierunkowego po zmianie ustawień?

Kondor1980 07 Kwi 2019 20:38 4212 6
REKLAMA
  • #1 17892020
    Kondor1980
    Poziom 6  
    Ocena: 30
    Założyli mi nie dawno licznik dwukierunkowy i jak patrzyłem tydzień temu nie miałem problemów z odczytem. Wiem że energia pobrana to 1.8.1 na wskazaniach. Ale byli w poniedziałek z elektrowni i coś zmienili w ustawieniach i mam mętlik w głowie. Doszły wskazania i zliczenie całości pod numerami gdzie jest dodatkowa jedynka. Co to znaczy? Na liczniku nie ma takich wskazań, co to znaczy. Co do moich obliczeń to wszystko się godzi ze wskazaniami licznika. 1.8.1 + 1.8.2 = 1.8.0
    2.8.1 + 2.8.2 = 2.8.0 Taryfa G12W
    Załączniki:
    • Jak odczytać nowe wskazania licznika dwukierunkowego po zmianie ustawień? eleek (5).jpg (210.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać nowe wskazania licznika dwukierunkowego po zmianie ustawień? eleek (4).jpg (221.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać nowe wskazania licznika dwukierunkowego po zmianie ustawień? eleek (3).jpg (213.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać nowe wskazania licznika dwukierunkowego po zmianie ustawień? eleek (1).jpg (215.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać nowe wskazania licznika dwukierunkowego po zmianie ustawień? eleek (2).jpg (255.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17897862
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Jesteś zwykłym odbiorcą energii, czy prosumentem? Energię elektryczną zużywasz, czy też ją wytwarzasz? Masz farmę wiatrową lub panele fotowoltaiczne, albo w inny sposób wytwarzasz energię elektryczną?
    Jeśli jesteś zwykłym konsumentem, rejestry 2.x.x Cię nie dotyczą.
  • REKLAMA
  • #3 17897879
    Kondor1980
    Poziom 6  
    Uruchomiłem nie dawno jnstalacje fotowoltaiczną. I na poczatku nie było w liczniku tych jedynek ma koncu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17897908
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Kondor1980 napisał:
    Uruchomiłem nie dawno jnstalacje fotowoltaiczną.
    To zmienia postać rzeczy, jesteś rozliczany za energię pobraną z sieci jak i oddaną. Nic dziwnego że licznik jest dwukierunkowy.

Kondor1980 napisał:
    nie było w liczniku tych jedynek ma koncu.
    Wg kodów OBIS ostatnia cyfra to numer kolejny okresu rozliczeniowego. Innymi słowy cyfra ta będzie się zwiększać co miesiąc. Gdy dojdzie do 99, miesiąc później ponownie pojawi się 1.
  • REKLAMA
  • #5 17897990
    Kondor1980
    Poziom 6  
    Już doszłem, rzeczywiście porównałem zdjęcia z pierwszego okresu rozliczeniowego w marcu i to tak jest . Super , dzięki bardzo za wskazówkę .
  • #6 18377558
    LeszekS55
    Poziom 2  
    Witam. Jestem trochę dociekliwy i chciałbym sprawdzić dostawcę energii montując licznik 3fazowy / swój / tuż za instalacją fotovoltaiczną by dokładnie wiedzieć ile panele wyprodukowały kWh . Rozumie, że instalacja domowa w pierwszej kolejności zużyje prąd z PFV a dopiero nadwyżka zostanie zarejestrowana przez licznik ZE. Inwerter też pewnie potrzebuje trochę energii z sieci zewnętrznej i czy to nie będzie kolidowało z licznikiem 1-kierunkowym zamontowanym tuż za nim .
  • #7 18377630
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1461
    Możesz tak zamontować licznik, nic nie będzie kolidowało.
    Co to za nowa moda stawiania spacji przed znakami interpunkcyjnymi?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące odczytu wskazań licznika dwukierunkowego po zmianie ustawień przez elektrownię. Po zainstalowaniu instalacji fotowoltaicznej, użytkownik zauważył nowe wskazania, które były niejasne. Odpowiedzi wskazały, że licznik dwukierunkowy rejestruje zarówno energię pobraną, jak i oddaną do sieci, a dodatkowe cyfry w kodach OBIS oznaczają kolejny okres rozliczeniowy, który zwiększa się co miesiąc. Użytkownik potwierdził, że zrozumiał zmiany po porównaniu z wcześniejszymi wskazaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA