Witam
Krótka diagnoza i naprawa ekspresu Krups EA89* Evidence.
Objawy to:
- bardzo częste pojawianie się suchej kawy w tacce ociekowej i tym samym słaba kawa,
- gotująca się woda w kotle po cyklu płukania,
- eksplozje pary w końcowej fazie przy podnoszeniu tłoka po parzeniu kawy,
- szczątkowe krążki zamiast kształtnych brykietów,
- dziwne było to, że pomimo gotującej się wody w kotle po płukaniu, to po parzeniu szczątki brykietów były suche jak wiór. W końcowej fazie tuż przed awarią w zbiorniku na fusy było sucho jak nigdy wcześniej. Normalnie krążki bywały lekko wilgotne i zbiornik potrafił lekko zapleśnieć po niedokładnym wymyciu w zakamarkach.
Co sprawdziłem i co zrobiłem:
- wyczyściłem zawór 2 barowy poprzez rozebranie,
- użyłem chemii czyszczącej,
- nie pomogło żadne z powyższych, dodatkowo udało mi się urwać terminal czujnika temperatury, co skończyło się komunikatem "Odłącz i podłącz ponownie lub użyj aplikacji". Na szczęście da się to przylutować.
Powodem pojawiania się suchej kawy w tacce było zalepienie się wylotu młynka.
Powodem zalepienia się wylotu młynka była pojawiająca się para wydostająca się z kotła.
Para wnikała także do młynka i po czasie zalepiała zgarniacz.
Powodem pozostawania wody w kotle był zatkany zbiornik wyrównawczy ciśnienia:
Pomogło dopiero mechaniczne wyczyszczenie, chemia nie dała rady, ponieważ nie było przepływu. Ujście z zaworu 2 barowego jest podłączone do tego zbiornika i po każdym cyklu parzenia, resztki z pod tłoka przelatują tędy do tacki ociekowej.
Ciekawe jest to, że nigdy nie było pomijane okresowe czyszczenie chemią przeznaczoną do usuwania tłuszczu kawowego, a mimo tego, zatkało się to na amen. W środku był właśnie tłuszcz + kamień. Odkamieniacza też nigdy nie żałuję. W menu było wyłączone automatyczne płukanie. Może to była przyczyna.
Ten element nie występował poprzednim modelu EA8261 a ujście zaworu 2 barowego było podłączone bezpośrednio do tacki ociekowej. Jakoś tak mi przyszło na myśl - Design to Failure.
Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY