logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWG 908E - Poszły korki, silnik nie działa.

Georgi65 08 Kwi 2019 12:14 540 3
REKLAMA
  • #1 17893124
    Georgi65
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pralkę Whirlpool AWG 908E.
    Mamy super małą łazienkę (falowiec) Wczoraj moja żona z zamkniętymi drzwiami do łazienki wzięła gorący prysznic. Wszystko mega zaparowało a pralka była włączona i sobie tam prała...

I nagle BUM! Korki łazienkowe wywaliło a z pralki poleciał siwy dymek no i zapach spalenizny. Dziś jak już wszystko wyschło podłączyłem pralkę i słychać tylko pompę (przez 2 sekundy) chyba i świeci się programator ale nic więcej.

Rozkręciłem pralkę i znalazłem takie coś:
    Whirlpool AWG 908E - Poszły korki, silnik nie działa. Whirlpool AWG 908E - Poszły korki, silnik nie działa. Whirlpool AWG 908E - Poszły korki, silnik nie działa. Whirlpool AWG 908E - Poszły korki, silnik nie działa. Whirlpool AWG 908E - Poszły korki, silnik nie działa. Whirlpool AWG 908E - Poszły korki, silnik nie działa.
    Czy po tych zdjęciach można stwierdzić co jest do wymiany? W sensie jaki był by koszt....
    czy czeka mnie zakup nowej pralki?
    Bardzo proszę o pomoc
    Miłego dnia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17893149
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Niekoniecznie to musi być "z winy żony", mogła woda gdzieś pociec, a na pewno trzeba wymienić złączkę i dokładnie sprawdzić silnik.
  • REKLAMA
  • #3 17893155
    Georgi65
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Interval napisał:
    Niekoniecznie to musi być "z winy żony", mogła woda gdzieś pociec, a na pewno trzeba wymienić złączkę i dokładnie sprawdzić silnik.
    Wiesz może jak taka złączka może się nazywać? Polutowałem tą wtyczkę i dalej silnik nie mieli... :( Natomiast bez podłączonej wtyczki coś tam nawet pompa zaczyna działać, ale nic więcej.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #4 17893874
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Złączka spalona to był skutek, a trzeba zdiagnozować przyczynę. Zatem multimetr w ruch i pomiary silnika. Jeżeli silnik będzie Ok. (w co już wątpię) to dalej trzeba sprawdzić przewody do modułu i na końcu sam moduł (płyta programatora) do przejrzenia. Do tej marki silników używanych jest duży wybór w niskich cenach.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
REKLAMA