logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy

Kwiryncjusz 10 Kwi 2019 21:40 22311 2
REKLAMA
  • #1 17898331
    Kwiryncjusz
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam,
    posiadam Renault Clio III 1,5 dCi z 2006 r. Od pewnego czasu klamka zewnętrzna drzwi od strony kierowcy przestała działa właściwie, tzn. zauważalna stała się jej mniejsza sprężystość działania (określiłbym to jako syndrom zużytej sprężyny), sporadycznie zacinała się. Zdecydowałem się więc na demontaż klamki (jej części znajdującej się wewnątrz karoserii) celem ustalenia przyczyny takiego stanu rzeczy. Jednakże po zdjęciu tapicerki zacząłem zastanawiać się, w jaki sposób wyjąć z karoserii samochodu mechanizm klamki: czy wystarczające będzie odkręcenie trzech śrub torx (zaznaczonych na zdjęciu strzałkami). Wyjęcie mechanizmu klamki z uwagi na ograniczoność dojścia chciałbym wykonać sprawnie. Jeśli ktoś miałby doświadczenie w tej materii byłbym wdzięczny za podpowiedź.
    Załączniki:
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 1.JPG (3.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 2.JPG (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 3.JPG (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 4.JPG (1.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 5.JPG (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 6.JPG (3.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 9.JPG (2.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17900855
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1056
    Najpierw trzeba wyjąć bębenek popuszczając mechanizm przytrzymujący bębenek zamka przez "TORX 2"
    Następnie trzeba wyjąc klamkę zewnętrzną podciągając biały element mechanizmu ze zdjęcia 6 . Odpwiednie ustawienie mechanizmu umożliwia wyciągnięcie klamki zewnętrznej .
    Następnie trzeba odkręcic wkręt lub roznitowc nit ( nie pamiętam) przytrzymujący mechanizm wewnętrzny kalmki .Aktualnie ten wkręt/ nit znajduje sie pod klamką zewnętrzną .
    Później możesz wymienić mechanizm klamki ( smarowanie nic nie daje - przynajmniej na dłuższy czas) .
    Lepiej kup sobie od razu mechanizm to wtedy przy okazji rozkminisz sobie zasadę działania blokady klamki :D
    TORX 3 jest od podnośnika szyby
    TORX 1 jest od niczego :D
  • #3 17905653
    Kwiryncjusz
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Dzięki Genek,
    rzeczywiście Twoje wskazówki okazały się trafne. Najwięcej trudności sprawiło mi wyjęcie samego uchwytu klamki - po demontażu bębenka. Uchwyt ten wyjąłem w ten sposób, że - tak jak napisałeś - odciągnąłem biały plastikowy element (połączony z metalowym; widoczny na zdjęciu nr 2.) a następnie przesunąłem go w prawo (patrząc na mechanizm od strony wnętrza samochodu) i wtedy jedna część klamki (uchwytu) "wyszła", druga zaś wymagała energicznego przesunięcia uchwytu klamki w prawo (patrząc od strony zewnętrznej pojazdu; tę część uchwytu po demontażu przedstawia zdj. 3). Po wyjęciu uchwytu klamki i demontażu mechanizmu (trochę czasu zajęło mi usunięcie nitu), okazało się, że sprężyna spadła, tj. jej koniec opierał się o ww. metalowy element (połączony z białym plastikowym) (na zdjęciu nr 4 sprężyna jest już założona). Zdecydowałem się jednak na zakup używanego mechanizmu klamki z uwagi na widoczne na zdjęciu nr 5 pęknięcie w okolicach mocowania cięgna.
    Załączniki:
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 1..JPG (2.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 2..JPG (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 3..JPG (2.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 4..JPG (726.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Clio III - demontaż (mechanizmu) klamki drzwi kierowcy 5..JPG (2.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA