logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator Elmot A124 w C-330 nie ładuje po wymianie części

kkwiatuszek89 11 Kwi 2019 23:52 1668 3
REKLAMA
  • #1 17900836
    kkwiatuszek89
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witajcie.
    Pacjent alternator Elmot A124 w ciągniku C-330.
    Mianowicie od początku. Przestała działać kontrolka ładowania jak i ładowanie poszło się wietrzyć... Żarówka sprawdzona i działa, po odpięciu kontrolki od alternatora i podłączeniu jej do obudowy świeci więc tu problemu nie było. Po wyjęciu wymienione łożyska, regulator napięcia rnc-12 oraz szczotki. Wnętrze bez jakichkolwiek uszkodzeń. Wszystko złożone do kupy i...
    Po załączeniu zapłonu kontrolka ładnie świeci, po odpaleniu lekko przygasa i altek dalej nie ładuje. Przy podaniu bezpośrednio napięcia z akumulatora na zacisk wzbudzenia (nie przez żarówkę) ładuje 14.4. Po odłączeniu nie ładuje (musiał by być + non stop podłączony...) diody wzbudzenia sprawdzałem bez wylutowania z mostka ale po odpięciu od stojana i wydaje mi się że są ok bo przewodzą w jedną stronę ale sprawdzane bez obciążenia. Diody prostownicze sprawdzone tak samo i też mają przejście tylko w jedną stronę. Dodatkowo dziwi mnie jeden fakt. Napięcie akumulatorze 12.3V a na zacisku kontrolki przy szczotkotfzymaczu 10.3V. Skąd tąka różnica? Czy uszkodzona któraś dioda wzbudzenia powoduje ubytek 2V? Nawet przy max obrotach nie ładuje. J.w pomaga tylko stałe podpięcie 12V na zacisk kontrolki.
    Pomiędzy wyprowadzeniami uzwojeń wirnika jest ciągłość, a między uzwojeniem a korpusem brak.
    Z uzwojeń stojana wychodzą 3 wyjścia. Każdy z każdym ma ciągłość, a pomiędzy wyjściem a korpusem brak. Czy zaśniedziałe połączenia diod prostowniczych z diodami wzbudzenia może dawać taki efekt? Pierścienie ślizgowe trochę wytarte ale nie obstawiam, że to główny powód
    Podpowie ktoś co może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17900890
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1153
    Jaką masz żarówkę na kontrolce ładowania?
    W Twoim przypadku są uszkodzone diody wzbudzenia bądź skorodowane połączenie.
  • REKLAMA
  • #3 17900905
    kkwiatuszek89
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Dzięki za odpowiedź.
    Żarówka 2W ale powinna być chyba 3W.
    Kupię nowe diody i wyczyszczę wszystkie połączenia. Mam nadzieję, że to rozwiąże mój problem

Edit:

Wymieniłem cały mostek z diodami wzbudzenia, wyczyściłem dokładnie wszystkie połączenia elektryczne w środku złożyłem do kupy i....
    Działa!!!
    Kontrolka gaśnie zaraz po odpaleniu, ładowanie 14.4V. Tylko napięcie na konektorze od wzbudzenia dalej niewiele ponad 10V ale działa i to jest najważniejsze. Jutro jeszcze wymienię żarówkę na 3W.
    Bardzo chciałem wszystkim podziękować za pomoc i takie koleżeńskie podejście do tematu.
    Pozdrawiam
  • #4 17911123
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    powinna by 4W zarówka
REKLAMA