logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat prądotwórczy Cross Tools CPG 3000 - brak napięcia

scofied_pl 13 Kwi 2019 20:46 3168 4
REKLAMA
  • #1 17904451
    scofied_pl
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.

Otrzymałem od znajomych rodziców do naprawy agregat prądotwórczy Cross Tools CPG 3000. Agregat na jesieni jeszcze działał poprawnie, gdy chcieli uruchomić go na wiosnę to już brakowało w nim napięcia.
    Problem w tym, że ów agregat nie wytwarza napięcia 230 V, lecz w gniazdku jest około 10 V.
    Mierząc omomierzem otrzymałem następujące parametry:
    - na zaciskach L2-R1 (czerwony i niebieski przewód): 2,8 Ohm
    - na szczotkach: 48,2 Ohm
    - na kostce z 4 przewodami do podłączenia AVR (białe przewody): 53,6 Ohm
    Po uruchomieniu agregatu otrzymałem:
    1) z podłączonym AVR:
    - na wyjściu z gniazdka oraz na zaciskach L2-R1: 10 V,
    - na szczotkach: 0,4 V DC
    2) po wypięciu AVR:
    - na na wyjściu z gniazdka: 8 V,
    - na kostce pomiędzy białymi przewodami: około 3 V.
    Właściciel agregatu mówił, że wymieniony został AVR, ale to w niczym nie pomogło.
    Co może być nie tak? Proszę o poradę w czym może być problem i co mogę jeszcze sprawdzić.
    Agregat prądotwórczy Cross Tools CPG 3000 - brak napięcia Agregat prądotwórczy Cross Tools CPG 3000 - brak napięcia Agregat prądotwórczy Cross Tools CPG 3000 - brak napięcia
  • REKLAMA
  • #2 17904562
    gapa137
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Może być brak prądu wzbudzenia, który jest wytwarzany przez magnesy stałe na wirniku. W czasie pracy podaj napięcie (np. z baterii 9V) na szczotki, zachowując odpowiednią polaryzację.
  • REKLAMA
  • #3 17939250
    scofied_pl
    Poziom 9  
    Witam wszystkich po przerwie.
    Podałem napięcie z prostownika regulowanego samochodowego na szczotki. Po podaniu 12 V otrzymałem na wyjściu z agregatu około 80 V zaś po podaniu maksymalnego napięcia z prostownika (około 14 V) otrzymałem blisko 120 V. Wygląda na to, że brak jest prądu wzbudzenia.
    Wygląda więc jeśli się nie mylę, że regulator AVR nie jest odpowiednio zasilany i nie podaje on odpowiedniego napięcia na szczotki. Co dalej mógłbym zrobić? Czy macie jakieś sugestie co może być niesprawne?
  • REKLAMA
  • #4 17941573
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Kolego AVR podaje na wirnik ok. + 28 V. Pewnie masz uszkodzony AVR i dlatego przed jego wyrzuceniem do kosza sprawdź, czy "niebieski element elektroniczny" posiada możliwość regulacji małym śrubokrętem. Ma on wpływ w pewnym zakresie na wielkość generowanego napięcia.
  • #5 17947768
    scofied_pl
    Poziom 9  
    Zaraz sprawdzę czy będzie jakaś zmiana po dokonaniu regulacji na tym niebeiskim elemencie.
    Swoją drogą trochę dziwne, że to AVR skoro właściciel agregatu twierdził, że go wymienił na nowy, a po wymianie sytuacja jest taka sama jak przy starym AVR.

Edit: Jest możliwość regulacji, ale nie powoduje ona żadnej zmiany. Na wyjściu z AVR po odpięciu ze szczotek ciągle pojawia się napięcie 6,5 V.
REKLAMA