logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wyłączyć komputer o określonej godzinie w Windows 98 SE?

DJOstry 03 Kwi 2003 02:34 2230 10
REKLAMA
  • #1 166573
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Witam.
    Jakim programikem mozna kompa wyłaczyc o określonej gdzinie ??
    Mam kilka z sieci , ale nie wyłaczają go do konca, czyli komp staje na planszy "zamykanie systemu windows". Stwożyłem juz plik BAT z komedą
    C:\windows\rundll32 shell32.dll,SHExitWindowsEx 5 i dzie sie to samo ...staje na planszy zamykania.. ( chciałem tego BAT-a do harmonogramu zadań ).
    Normalnie jak dam na "start" i zamykanie systemu to sie wyłaczy, nero również po nagraniu CD wylaczy mi kompa .
    To samo jest na windolu XP, po podaniu komendy Shudtown.EXE dzieje się to samo. Dokładnie jest to "shutdown.exe -s -t 0".
    Instalowałem łatki do 98 SE poprawiające zamykanie systemu i nic to samo ...:(
    NIe wiem co juz mam robić, moze ktoś mi pomoze jak przerabiał juz ten temat.
    Mam 2 kompy w domu i na 2 kompach jest to samo .
    Zreszta u kumpla tez jest ten objaw.

pozdrawiam i proszę o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 166865
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Spróbuj np. Switch Offa, tylko gdzieś zapodziała mi się strona skąd można go ściągnąć. :) Ma możliwość zamykania systemu przez np. LAN
  • REKLAMA
  • #3 167475
    sebus1200
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    witam,
    mam taki programik (wlasnej roboty) - moze bedzie dzialal on u Ciebie - u mnie na win 98 dziala - tzn wylacza system - a ze ja nie mam plyty ATX ( chyba tak sie to nazywa) to nie wylacza mi zasialnia- wiec program dodatkowo gdy sie go uruchomia ''ustawia'' linie RTS na COM2 (pin 4 przy wtyczce DB-25) aby sterowac przekaznikiem czasowym dolaczonym do mojej ''listwy'' zasilajacej - w momencie nastania zadanej godziny linia RTS wraca do stanu niskiego (?), system zostaje zamkniety i po odczekaniu kilku sekund komp sie wylacza :)))
    Tak wiec program normalnie jest ''timer'' z dodatkowa funkcja.

PS Moge podeslac jak ktos chce zrodla tego programu w D5.
    Załączniki:
    • timerp.rar (129.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 167547
    Galdysz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Poszukaj na google Czasowy Wyłącznik komputera
  • REKLAMA
  • #5 167552
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Ten program też nie jest taki zły.
    Załączniki:
    • cwk.zip (344.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 172506
    Luti
    Poziom 12  
    Spróbuj sobie sciągnonć WinExit jest to polski program ,jak napiszesz do autora dostaniesz full wersje. Ewentualnie program Czasownik...
  • #7 178540
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    AMPWinOff
  • #8 181509
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    kondziub napisał:
    Spróbuj np. Switch Offa, tylko gdzieś zapodziała mi się strona skąd można go ściągnąć. :) Ma możliwość zamykania systemu przez np. LAN

Prosze bardzo. Najnowsza wersja jest ponizej.
    Załączniki:
    • swoff23.exe (63.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 182349
    Macho
    Poziom 2  
    W XP-ku mozna zrobic skrot do %windir%\System32\shutdown.exe -s -t 0
  • #10 351053
    godmode
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    o to chodzi ze nawet jak se zrobisz skrot czy napiszesz plik wsadowy to xpek konczy prace na monicie: "teraz mozesz bezpiecznie wylaczyc komputer" i sie nie wylacza.
  • #11 351062
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    możliwe jest wyłączenie komputera spod Xp czy 2000 bez tego monitu. Kiedyś robiłem taki program. Wystarczy poszukać na jakimś forum i można przy pomocy kilku linijek w pascalu czy c zrobić taki programik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skutecznego sposobu na automatyczne wyłączanie komputera z systemem Windows 98 SE o określonej godzinie, gdyż dostępne programy i własne skrypty BAT (np. rundll32 shell32.dll,SHExitWindowsEx 5) zatrzymują się na ekranie "zamykanie systemu Windows" i nie wyłączają komputera całkowicie. Podobny problem występuje również w Windows XP przy użyciu polecenia shutdown.exe -s -t 0, gdzie system kończy pracę na monicie "teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer". W odpowiedziach zaproponowano różne programy do automatycznego wyłączania, takie jak Switch Off (z możliwością zamykania przez LAN), WinExit (polski program z możliwością uzyskania pełnej wersji od autora), Czasownik, AMPWinOff oraz autorski timer sterujący linią RTS portu COM do wyłączania zasilania przez przekaźnik czasowy. Wskazano również, że w Windows XP można napisać własny program w Pascalu lub C, który pozwoli na wyłączenie komputera bez pozostawiania monitu o bezpiecznym wyłączeniu. Problem wynika z ograniczeń standardowych poleceń systemowych i wymaga użycia specjalistycznego oprogramowania lub sprzętowego sterowania zasilaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA