logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Supramatic E ver.1 + HET24 Bisecur - Czy niebieski LED powinien świecić?

arti-lopa 15 Kwi 2019 10:26 1293 3
REKLAMA
  • #1 17907132
    arti-lopa
    Poziom 2  
    Witam specjalistów,
    na początek - ja zupełny laik i nowy jestem, więc proszę - nie bijcie..
    jeśli post trafił do niewłaściwej sekcji proszę moderatorów o przerzucenie w dobre miejsce..
    przeglądnąłem wcześniejsze posty i wychodzi mi że moja stara supramatic E (chyba 1 wersja) powinna działać z Het24 Bisecur w takim połączeniu:

https://obrazki.elektroda.pl/1696825200_1554760312.jpg

Tylko pytanie czy ten niebieski LED powinien świecić cały czas? i bardzo szybko i mocno się nagrzewa ten radiator przy zasilaniu płytki.
    Czy też coś poknociłem?
    Z góry dziękuję za pomoc..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17907791
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3606
    Sprawdź miernikiem co wydaje ten twój Supramatic na złączach zasilania. Jeśli 24V AC to już zonk bo po prostowniku w odbiorniku będzie ponad 30V DC - na granicy wydolności stabilizatora, tako samo na tym wyjściu jeśli napęd jednak wydaje DC może być ponad 30V (np napędy Faac i Nice pomimo opisów 24V AC lub DC mają na wyjściach zasilania akcesoriów grubo powyżej 30V - pewnie dla tego lwia część peryferiów tych firm używa jako stabilizatorów LM317 a nie 7805/7812 - które mają dużo mniejszą tolerancję przewoltowania).
    Zauważ że w instrukcji odbiornika jest zasilanie 12/24V DC i TYLKO 12V AC - z w/w powodu.

Jeśli mam rację, wmontuj w odbiornik na zasilaniu jakiś modułowy stabilizator 12V (przetwornicę step-down lub na LM 317 - obie rzeczy kosztują kilkanaście zł).

Jeśli napięcie OK, to albo jest lekko uwalony odbiornik albo ten typ tak ma - tak czy inaczej pozostaje założyć na element większy radiator i przywyknąć....
  • REKLAMA
  • #3 17909265
    arti-lopa
    Poziom 2  
    kotbury napisał:
    Sprawdź miernikiem co wydaje ten twój Supramatic na złączach zasilania.

Dzięki za te sugestie, jak tylko zorganizuję miernik to sprawdzę i dam znać co było przyczyną
  • #4 17999084
    arti-lopa
    Poziom 2  
    kotbury napisał:
    Sprawdź miernikiem .... Jeśli napięcie OK, to albo jest lekko uwalony odbiornik albo ten typ tak ma - tak czy inaczej pozostaje założyć na element większy radiator i przywyknąć....

Jeszcze raz dziękuję, trochę mnie nie było ale opanowałem w końcu temat... sprawdziłem miernikiem i było tylko nieco powyżej 24V ale odbiornik i tak nie reagował. w końcu oddałem go z reklamacją i po 2 dniach odwonili że coś było w nim walnięte... Dostałem nowy. No ale dla kogoś kto nie za bardzo kuma nie było łatwo ustalić co jest przyczyną. Dodałem po drodze do odbiornika TA7824S taki na 1A ale on nie grzeje się prawie wcale a odbiornik teraz też tylko trochę cieplejszy od otoczenia. Zgodnie z sugestią dałem radiatory - własnej produkcji - bo gotowce nie chciały wejść do obudowy odbiornika.. Śmiga jak trzeba. Wielkie dzięki za sugestie..
REKLAMA