logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C330 - Czy sworznie tłoka mają selekcję? Dopasowanie do tłoka gorzyckiego

Stachu.G 15 Kwi 2019 16:54 2736 12
REKLAMA
  • #1 17907780
    Stachu.G
    Poziom 10  
    Ocena: 40
    Czy sworznie tłoka posiadają jakieś selekcję? Czy mogę zastosować pierwszy lepszy sworzeń do org gorzyckiego tłoka?
    Wiem że w przypadku motocykli dawniej państwowe zakłady robili grupy selekcyjne typu:niebieska,żółta itd a teraz sworzeń to sworzeń.
  • REKLAMA
  • #2 17907939
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Sworznie w C330 pasuje się pod korbowód a nie pod tłok. Każdy szanujący się zakład który regeneruje korbowody przed przystąpieniem do regeneracji będzie od Ciebie wymagał sworzni które spasuje z korbowodami. Zakładanie pierwszych lepszych nie polecam.
  • REKLAMA
  • #3 17908240
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    bearq napisał:
    Każdy szanujący się zakład który regeneruje korbowody przed przystąpieniem do regeneracji będzie od Ciebie wymagał sworzni które spasuje z korbowodami.
    A w tłoki potem wbije się je młotkiem. Ew. podłoży żyletki, żeby za luźno nie było?
    To tulejkę w korbowodzie obrabia się pod sworzeń - spasowany wcześniej z tłokiem.
  • #4 17908425
    bearq
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    bearq napisał:
    Każdy szanujący się zakład który regeneruje korbowody przed przystąpieniem do regeneracji będzie od Ciebie wymagał sworzni które spasuje z korbowodami.
    A w tłoki potem wbije się je młotkiem. Ew. podłoży żyletki, żeby za luźno nie było?
    To tulejkę w korbowodzie obrabia się pod sworzeń - spasowany wcześniej z tłokiem.

Mam wrażenie że nigdy tego nie składałeś. Sworzeń w tym ciągniku wciska się w tłok po uprzednim podgrzaniu tłoka, nie ma różnicy jakiej firmy sworzeń tam zastosujemy bo i tak tłok go zaciśnie. Po przerobieniu wręcz tysięcy zestawów nigdy ale to nigdy nie spotkałem się z sytuacją aby jakikolwiek sworzeń niezależnie od tego czy "markowy" czy chiński dał się w jakikolwiek sposób wsadzić chociażby ręką w tłok w tym ciągniku. Tam zacisk jest bodajże w okolicach 0.05mm więc musiał byś mieć chyba sworznie od kowala aby Ci tam coś wpadało. Chińskie najtańsze sworznie potrafią mieć do 0.02mm owalu, podobnie z resztą jak chińskie wały które dość że mają owal to często i stożek.
    Rację może masz ale w sytuacji gdyby występował tam sworzeń pływający.
  • REKLAMA
  • #5 17908484
    robokop
    bearq napisał:
    Mam wrażenie że nigdy tego nie składałeś
    Ja natomiast mam wrażenie że w ogóle nie wiesz o czym piszesz. Tak że poczytaj jeszcze raz od samej góry i się zastanów, co w Twoim toku rozumowania nie trzyma się kupy.
  • #6 17908503
    bearq
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    bearq napisał:
    Mam wrażenie że nigdy tego nie składałeś
    Ja natomiast mam wrażenie że w ogóle nie wiesz o czym piszesz. Tak że poczytaj jeszcze raz od samej góry i się zastanów, co w Twoim toku rozumowania nie trzyma się kupy.

Pewnie nie wiem, ale mam nadzieję że staniesz na wysokości zadania i mi to jak i innym użytkownikom tego forum wytłumaczysz jak to powinno wyglądać w tym silniku :wink:
  • #7 17908615
    robokop
    bearq napisał:
    Pewnie nie wiem, ale mam nadzieję że staniesz na wysokości zadania i mi to jak i innym użytkownikom tego forum wytłumaczysz jak to powinno wyglądać w tym silniku

To wyjaśnij mi proszę, jak podniecając się pasowaniem sworzeń-tulejka korbowodu, zapewnisz właściwe pasowanie sworzeń-tłok? Bo cały czas jest mowa o:
    Stachu.G napisał:
    Czy mogę zastosować pierwszy lepszy sworzeń do org gorzyckiego tłoka?
    ?
    W kontekście Twojej wypowiedzi:
    bearq napisał:
    jakikolwiek sworzeń niezależnie od tego czy "markowy" czy chiński dał się w jakikolwiek sposób wsadzić chociażby ręką w tłok w tym ciągniku. Tam zacisk jest bodajże w okolicach 0.05mm

BTW w Zetorach czy C360 sworznie kupowane w zestawach z tłokami dają się wciskać na zimno - bez użycia siły.
  • #8 17909875
    bearq
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    To wyjaśnij mi proszę, jak podniecając się pasowaniem sworzeń-tulejka korbowodu, zapewnisz właściwe pasowanie sworzeń-tłok? Bo cały czas jest mowa o:

Już napisałem wyżej, nie ma potrzeby tego robić w C330 i zestawach markowych pomijając te które kosztują 100zł za słupek z filtrem oleju w gratisie. Piszę to na podstawie naprawdę ogromnej ilości przerobionych zestawów.

robokop napisał:
    BTW w Zetorach czy C360 sworznie kupowane w zestawach z tłokami dają się wciskać na zimno - bez użycia siły.

W zestawach jakich? Tych 400zł za 4 słupki z linii "Premium" ? Domyślam się że tak bo w Mahle możesz o tym zapomnieć.

I powtarzam jeszcze raz, masz rację ale nie w przypadku C330 i zestawów markowych bo o najtańszych chińczykach to wstyd rozmawiać.
  • #9 17913368
    Stachu.G
    Poziom 10  
    Ocena: 40
    Widzę że tylko kolega robokop zrozumiał o co tak naprawdę pytam.

Może doprecyzuje,mam zestaw tłoków gorzyckich pamiętających komunę,niestety brakuje tylko sworzni,tak tak kupić dziś to nie problem, tylko czy dawniej a dziś nadal zachowane są te same wymiary po ",". Dostosować tulejki w korbowodzie do sworznia to nie problem, obawiam się tylko sytuacji gdzie nie wcisnę sworznia w tłoka mimo podgrzania lub odwrotnie sworzeń będzie się przesuwał w tłoku swobodnie albo nawet z luzem.
    Kto remontował stare motocykle i miał do czynienia z prywaciarskim sworzniem a państwowym tłokiem lub na odwrót,będzie wiedział o co chodzi.
  • #10 17913904
    bearq
    Poziom 39  
    Stachu.G napisał:
    Może doprecyzuje,mam zestaw tłoków gorzyckich pamiętających komunę,niestety brakuje tylko sworzni,tak tak kupić dziś to nie problem, tylko czy dawniej a dziś nadal zachowane są te same wymiary po ",".

Bardziej bym się obawiam zachowania dokładności w tych tłokach niż w sworzniach. Wymiar to wymiar, firmówki trzymają wymiary i są dość dokładnie wykonane.
    Stachu.G napisał:
    Dostosować tulejki w korbowodzie do sworznia to nie problem, obawiam się tylko sytuacji gdzie nie wcisnę sworznia w tłoka mimo podgrzania lub odwrotnie sworzeń będzie się przesuwał w tłoku swobodnie albo nawet z luzem.

Tego nikt nie wie, zmierz to się dowiesz ;)
  • REKLAMA
  • #11 17913920
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    bearq napisał:

Stachu.G napisał:
    Dostosować tulejki w korbowodzie do sworznia to nie problem
    bearq napisał:
    Tego nikt nie wie, zmierz to się dowiesz
    W "trzydziestce" tulejki raczej się rozwiercało pod sworzeń.
  • #12 17920515
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Ale po co miały by być tam różne wymiary sworzni skoro tuleje korbowodu są jako część zamienna? Może wymagać jedynie obróbki na wymiar albo i nie.

https://www.zenox.pl/product/Tulejka-korbowodu/65650001730

Wszystko może być w jednym wymiarze. Zresztą też jakoś nikt nie podaje grup selekcyjnych przy
    Jest sobie sworzeń jako nr 50008170 tam z jakimiś znaczkami i nikt nigdzie nie pisze nic o jakiś grupach selekcyjnych w tych sworzniach ledwo wymiary ktoś podaje i to nie wszędzie
    http://www.rolniczysklep24.pl/index.php?route=product/product&product_id=511
  • #13 17920772
    bearq
    Poziom 39  
    Tommy82 napisał:
    Ale po co miały by być tam różne wymiary sworzni skoro tuleje korbowodu są jako część zamienna? Może wymagać jedynie obróbki na wymiar albo i nie.

Tam nie ma różnych wymiarów. Jest pełny wymiar i tolerancja. Tulejki występują jako gotowe i surówka w tym do 4 a czasami nawet i do 5 nad wymiarów po zewnątrz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię selekcji sworzni tłokowych w ciągniku Ursus C330 oraz ich dopasowania do tłoków gorzyckich. Użytkownicy podkreślają, że sworznie powinny być dobierane do korbowodów, a nie do tłoków. Wskazano, że sworznie w C330 są mocno dopasowane, co uniemożliwia ich łatwe wciśnięcie bez podgrzewania tłoka. Wiele osób zwraca uwagę na różnice w jakości sworzni, zwłaszcza chińskich, które mogą mieć wady wymiarowe. Użytkownicy sugerują, że lepiej jest korzystać z markowych zestawów, które zapewniają większą dokładność wymiarową. Pojawiły się również wątpliwości co do zachowania wymiarów sworzni w porównaniu do tłoków z przeszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA