logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trawienie aluminium z użyciem Positiv 20 - jak uniknąć zmycia emulsji?

thevice 19 Kwi 2019 22:55 1371 8
REKLAMA
  • #1 17915859
    thevice
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Cześć. Przekopałem forum, ale bezowocne to kopanie się okazało.
    Bawił się ktoś kiedyś trawieniem aluminium przy zastosowaniu positivu? Chcę wytrawić wzór - trochę grafika, trochę opisy - na panelu urządzenia. Panel z aluminium, 11x14cm, 2mm grubości. Do tej pory trawiłem elektrochemicznie (elektroliza w roztworze soli z maską-szablonem, wykonaną z laminatu bez miedzi) i wychodzi to super, ale detal nowego pomysłu uniemożliwia wykorzystanie tej metody.
    Ad rem: pomyślałem o positivie. Napryskać na blachę, wywołać w zalecanym roztworze NaOH... i zostawić w nim po wywołaniu - niech trawi dalej aluminium. Pytanie do praktyków - po jakim czasie w tej kąpieli zlezie mi cała reszta utwardzonego już positivu? Jest w ogóle szansa na wytrawienie wzoru w alu zanim się to stanie?
    Pytanie drugie - w EP piszą o positivie, że - cytuję: "Emulsja poddana utrwalaniu wysokotemperaturowemu jest praktycznie nierozpuszczalna i nadaje się wyłącznie do usunięcia mechanicznego." Źródło: https://ep.com.pl/files/4762.pdf, strona 58 (6), prawa kolumna.
    No i to mi się bardzo uśmiecha - positiv napryskać, wywołać, wypiec w piekarniku, wytrawić resztę w NaOH. Tylko pytanie - w jakiej temperaturze, w jakim czasie przebiega to utwardzanie? Jakaś opinia kogoś kto próbował takich zabaw bardzo by mi pomogła. W piekarniku to robić, czy palnikiem potraktować czy inną opalarką?

Uprzedzając pytania - mam świadomość istnienia metody termotransferu. Szanuję, lubię, stosuję, ale bardziej do pojedynczych prototypów. Nie uśmiecha mi się stać z żelazkiem pół dnia nad ~20-ma blachami, a umówmy się, że powtarzalność tej metody nie zawsze jest idealna - szczególnie gdy mowa o dużej powierzchni, dobrze odprowadzającej ciepło, z dużym procentem koniecznego zaczernienia.
    Spróbowałem też zabawy w sitodruk - wszystko pięknie, ale detal wymusza wykorzystanie drobnego sita, a dla jedynej farby która dobrze znosi trawienie (czyt. nie odkleja się w jego trakcie od aluminium), sito jest zbyt gęste. Zapycha się po jednym-dwóch razach, a i efekty tego malunku na blasze jakoś nie powalają. Właściwie to są kompletnie do niczego.
    (nie potrzebuje kto pudełka farby wodnej, farby epoksydowej i połowy pudełka emulsji światłoczułej? Tanio oddam ;) )
    Stąd myśl o positivie, ale zanim utopię kolejną stówkę w zabawę z trawieniem w nowym środku, chciałem podpytać praktyków. To jak? :)
  • REKLAMA
  • #2 17915896
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 655
    Zmyje Ci się cały lakier. Również ten, który nie był naświetlony.
  • #3 17916027
    TWl
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    excray napisał:
    Zmyje Ci się cały lakier. Również ten, który nie był naświetlony.

ZTCP fotorezysty do PCB wywołuje się mocno rozcieńczonym roztworem NaOH a aluminium (pomijając oczywiste ryzyko wybuchu wodoru wydzielającego się w procesie trawienia) zje dopiero stężony NaOH...
  • REKLAMA
  • #4 17916209
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    A nie możesz wypalić napisów i grafiki laserem?
    Wystarczy, że zrobisz projekt i zaniesiesz go firmy w tym wyspecjalizowanej.
    Nie wszystko trzeba robić samemu.
  • #5 17916336
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    thevice napisał:
    Pytanie drugie - w EP piszą o positivie, że - cytuję: "Emulsja poddana utrwalaniu wysokotemperaturowemu jest praktycznie nierozpuszczalna i nadaje się wyłącznie do usunięcia mechanicznego." Źródło: https://ep.com.pl/files/4762.pdf, strona 58 (6), prawa kolumna.
    No i to mi się bardzo uśmiecha - positiv napryskać, wywołać, wypiec w piekarniku, wytrawić resztę w NaOH. Tylko pytanie - w jakiej temperaturze, w jakim czasie przebiega to utwardzanie?

Robiłem to w ok 80 stopniach Celcjusza przez 20 minut. Faktycznie Positivie ciężko zmyć, robiłem to w rozpuszczalniku ale trzeba było wspomagać się szczoteczką/gąbką czasem mocno trzeć ściereczką zamoczoną w rozpuszczalniku.
  • #6 17917651
    thevice
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Madrik - pewnie mogę. Byłem nawet o krok od kupienia lasera - alu pokryte warstwą farby, laser wypala farbę, ja sobie trawię. Może jeszcze kiedyś to zrobię. Boję się natomiast kosztów - nie orientujesz się jaki to jest rząd wielkości przy tak małych zamówieniach? Przy 20 sztukach mogę oczekiwać 5, 15, 50 czy 150 zł za sztukę? Bo do grawerowania alu to już potrzeba zdaje się konkretnej maszyny. A mi chodzi o dość głębokie ślady, powiedzmy 0,7mm. Poza tym - lubię robić takie rzeczy sam. Z drugiej strony, chciałbym też jednak nie pakować się w jakieś strasznie czasochłonne procesy.

LChucki - dzięki za konkret info. Rozumiem że wygrzewałeś już wyschniętą emulsję?
  • REKLAMA
  • #7 17918065
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    thevice napisał:
    Rozumiem że wygrzewałeś już wyschniętą emulsję?

Nie. Praktycznie zaraz po pokryciu do wygrzewania. Bez tego kurz przyklejał się do lakieru i były problemy z trawieniem.
  • REKLAMA
  • #8 17918375
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    thevice napisał:
    Madrik - pewnie mogę. Byłem nawet o krok od kupienia lasera - alu pokryte warstwą farby, laser wypala farbę, ja sobie trawię. Może jeszcze kiedyś to zrobię. Boję się natomiast kosztów - nie orientujesz się jaki to jest rząd wielkości przy tak małych zamówieniach? Przy 20 sztukach mogę oczekiwać 5, 15, 50 czy 150 zł za sztukę? Bo do grawerowania alu to już potrzeba zdaje się konkretnej maszyny. A mi chodzi o dość głębokie ślady, powiedzmy 0,7mm.

Zerknąłem na jeden z cenników w sieci.

25 zł - przygotowanie do pracy.
    10 - adaptacja pliku - skalowanie itp.

Przy 11-50 sztuk, za 15 cm2 - 5 zł/szt.

Nie wiem jaka jest głębokość w tej cenie, ale oferowane są usługi nawet do 0,6 mm głębokości. Podejrzewam, że mając więcej zleceń dla firmy, wynegocjowałbyś korzystniejszą cenę.
    Teraz, gdy byle zakład ma plotery komputerowe, ceny takich usług nie są tak wysokie, jak przy wykonywaniu tych prac ręcznie.
  • #9 17922894
    drlukasz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Nie pokazałeś, autorze, wzoru do wykonania, ale przy takiej głębokości "znakowania" myślałbym nad frezarką CNC i małym frezem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat trawienia aluminium z użyciem emulsji Positiv 20, aby uzyskać wzór na panelu urządzenia. Dotychczas stosował metodę elektrochemiczną, ale ze względu na szczegółowość nowego projektu rozważa użycie Positiv 20. Pojawiają się obawy dotyczące zmywania emulsji w trakcie trawienia oraz efektywności procesu. Odpowiedzi wskazują, że emulsja może być trudna do usunięcia, a stężony roztwór NaOH jest konieczny do trawienia. Użytkownicy sugerują również alternatywne metody, takie jak grawerowanie laserowe lub frezowanie CNC, które mogą być bardziej efektywne dla głębszych wzorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA