logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterowanie oświetlenia zegarem i włącznikiem dotykowym

golobek85 07 Wrz 2011 23:52 4393 8
  • #1 9905833
    golobek85
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witajcie,

mam problem typu brakiem wiedzy w temacie urządzeń dostepnych na rynku, a mianowicie:
    mamy sobie klatke schodową na której zainstalowane są skoffy 12V wraz oczywiście z transformatorkiem. Do tej pory sterował tym zegar najzwyklejszy taki
    lecz postnowiono urozmaicić to o włącznik dotykowy który będzie można załączać kiedy zegar nie będzie pracował (praca zegara 7-22) czyli po godz.22 skoff EWD-300 http://www.skoff.pl/pl/7,6,0,0,0/reklama.html i tu zaczęły się schody, bo jak się okazuje załatwiłem tak jeden zegar gdyż myślałem iż podłączając pod styk 3 zegara owy włącznik dotykowy będzie cacy, lecz jak się okazało nie może być równocześnie zasilania na styku 3 i 5. I tu pojawia sie problem gdyż potrzebuję urządzenie (rozrysowałem na schemacie na szybko) które pozwoli na przełączanie fazami?
    schemat kiedy zegar jest załączony. Analogicznie kiedy zasilanie bedzie na drugim styku zegara przełączy on na drugi styk tego urządzenia. Da się coś z tym zrobić? Dodam ze wszystko jest na tej samej fazie...

Pięknie dziękuję za pomoc.
  • #2 9905876
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Nie bardzo rozumiem. "nie może być równocześnie zasilania na styku 3 i 5", przecież zasilanie masz na styku 4 a nie 3 ani 5. Masz jakiś schemat podłączenia tego wyłącznika dotykowego ?
  • #3 9905881
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    Zapoznaj się z zasadami wklejania zdjęć i załączników. Proszę poprawić! W przeciwnym razie temat zostanie przesłany do innego działu - kosza.
  • #4 9905890
    golobek85
    Poziom 10  
    stomat napisał:
    Nie bardzo rozumiem. "nie może być równocześnie zasilania na styku 3 i 5", przecież zasilanie masz na styku 4 a nie 3 ani 5. Masz jakiś schemat podłączenia tego wyłącznika dotykowego ?

zgadza się lecz podpiąłem styk 3 przed (trafo/żarówką) co w konsekwencji, dało napięcie na styku nr 5.
    Schemat producenta http://www.skoff.com.pl/pl/2,12,38,1,0/Elektroniczny-Wyłącznik-Dotykowy.html
  • #5 9906776
    stomat
    Poziom 39  
    Wciąż nie rozumiem. Może być trudna sprawa ponieważ nie wiadomo za bardzo jaki element wykonawczy jest wewnątrz wyłącznika dotykowego. Ja bym spróbował podłączyć do wyjścia wyłącznika dotykowego dodatkowy przekaźnik który swoim stykiem załączałby oświetlenie.
  • #6 9907234
    golobek85
    Poziom 10  
    Ale powtarzam że przy takim układzie kiedy na końcu będzie przekaźnik (za włącznikiem dotykowym) w momencie "spoczynku czyli 22-7, załączenie dotykowego spowoduje zasilenie styku 5. I będzie zasilanie w zegarze na styku 3 i 5 napięcie, co spowoduje uszkodzenie zegara i włącznika. Musi to być coś na zasadzie przełącznika/przekaźnika który w momencie załączenia np styku 3 z zegara czyli w czasie "spoczynku" 22-7 odetnie możliwość puszczenia napięcia na styk 5. I odwrotnie kiedy na styku 5 czyli w trakcie pracy zegara 7-22 pojawi się napięcie odetnie możliwość puszczenia napięcia na styk 3, a oczywiscie utrzyma napięcie na oświetleniu.
  • #7 9907455
    stomat
    Poziom 39  
    A czemu uparłeś się na ten styk 3 ? Styki przekaźnika podłącz równolegle ze stykami zegara czyli przekaźnik zwiera styki 4 i 5 zegara.
  • #8 9907504
    golobek85
    Poziom 10  
    Nie uparłem sie, ale dalej jesli tak połącze jak piszesz to w spoczynku zegara mam na styku 3 napiecie, a wtedy pojawi się tez na 4 co zabije zegar. Ale znalazłem to swoje urządzenie o które pytam, to pomoze rozdzielic faze: http://www.fif.com.pl/pub/File/download/INSTR...czniki%20faz/FF%20PF-431%20inst%20B101228.pdf troche kosztowne no ale...
  • #9 9909122
    stomat
    Poziom 39  
    Ja chyba niekumaty jestem. Niech ktoś inny się wypowie.
    można przecież też połączyć np. tak :
    styki przekaźnika w zielonej ramce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z integracją zegara sterującego oświetleniem 12V z dotykowym włącznikiem Skoff EWD-300. Zegar działa w godzinach 7-22, a włącznik dotykowy ma być używany po godzinach pracy zegara. Użytkownik napotkał trudności, ponieważ nie może jednocześnie zasilać styków 3 i 5, co prowadzi do ryzyka uszkodzenia urządzeń. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przekaźnika, który odetnie zasilanie na odpowiednich stykach w zależności od stanu zegara. Użytkownik znalazł również urządzenie, które może pomóc w rozdzieleniu fazy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA