logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson s51 gaśnie przy zmianie biegów i nie odpala - co robić?

Mapet2 22 Kwi 2019 22:17 1542 9
REKLAMA
  • #1 17920828
    Mapet2
    Poziom 6  
    Mam problem z Simson em s51.
    A więc tak odpaliłem go i normalne wszystko git ruszam z 1 i spoczko wrzucam 2 i gaśnie teraz wogóle nie odpala co to może być? Słyszałem że coś z cewka ale nie wiem którą proszę o pomoc!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17920902
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6565
    Mapet2 napisał:
    ... Słyszałem że coś z cewka...

Przecież podobno iskra jest. Więc cewka powinna być OK. Jeżeli nie paliwo to przesunięcie zapłonu. Czy świeca po próbach odpalenia jest mokra?
  • REKLAMA
  • #6 17920923
    DiZMar
    Poziom 43  
    To paliwo jest. Jeżeli jak napisałeś w temacie jest iskra to pozostaje sprawdzenie punktu zapłonu (iskry). Trzeba sprawdzić czy nie jest przesunięty. Powinien nieco być wcześniej niż górne płożenie tłoka w cylindrze. Tą operację radzę powierzyć już mechanikowi.
  • #7 17920925
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 599
    Świeca o zbyt dużej wartości cieplnej - mokra = zalana. Nawet jeśli jest iskra to będzie ona znikać w cylindrze pod ciśnieniem.
  • REKLAMA
  • #9 17920942
    DiZMar
    Poziom 43  
    Mapet2 napisał:
    Czyli wymienić świece??

Kiedyś za czasów WSK 125 sposobem było wypalanie świec. Pamiętam, że pomagało. Tylko w tym przypadku to przecież świeca tak raptem nie zmieniła ciepłoty ale można spróbować z pewną świecą a tą włożyć do innego egzemplarza podobnego pojazdu jeżeli jest taka możliwość.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Simson S51, który gaśnie przy zmianie biegów i nie odpala. Po wstępnym sprawdzeniu, paliwo jest obecne, a świeca po próbach odpalenia jest mokra, co sugeruje, że może być zalana. Użytkownicy sugerują sprawdzenie punktu zapłonu, który powinien być ustawiony nieco wcześniej niż górne położenie tłoka, oraz rozważenie wymiany świecy na model o odpowiedniej wartości cieplnej. Wskazano również na możliwość wypalania świec jako metodę naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA