logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips GC9660/30 - Dziwne działanie silnego uderzenia pary

loituma 23 Kwi 2019 17:05 1365 10
REKLAMA
  • #1 17922064
    loituma
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Borykam się z dziwnym, moim zdaniem, działaniem funkcji "silne uderzenie pary" w stacji parowej Philips GC9660/30.
    W opisach i filmikach, które widziałem w necie, funkcja ta, którą włącza się poprzez dwukrotne naciśnięcie przycisku na rączce, działa w taki sposób, że para podawana jest pulsacyjnie przez cały czas. Widać to między innymi na tym filmiku:
    https://youtu.be/I-72aks9BYE?t=295 (mniej więcej od 5 minuty)

Moje żelazko po włączeniu tej funkcji podaję parę trzykrotnie i na tym koniec. Dodatkowo odnoszę nieodparte wrażenie, że uderzenie to nie jest silniejsze niż podczas używania żelazka bez włączonej tej funkcji.

Oddałem do serwisu na gwarancji. Najpierw wymieniono w nim elektrozawór. Nie pomogło. Następnie trzykrotnie wymieniono elektronikę. Nie pomogło. W końcu serwis otrzymał podobno odpowiedź od centrali, że cytuję: "ze względu na aktualizację oprogramowania podczas naprawy produktu, pragniemy poinformować, że funkcja silnego uderzenia pary została zmieniona z ciągłych impulsów na jedynie trzykrotne ich uderzenie" i jak twierdzi serwis, funkcja ta, tak właśnie działa w każdym egzemplarzu od nr seryjnego 1835 w górę. Tylko dlaczego moje od początku działało w ten "dziwny" sposób posiadając numer seryjny 1833/2

I tu niestety nie mam pewności, czy ktoś nie chce mnie przypadkiem zrobić w balona. Napisałem do Philipsa w tej sprawie i czekam na odpowiedź. Jednak chciałbym jakoś zweryfikować tą informację w rzeczywistości. Niestety w sklepie nie mam możliwości tego sprawdzić. Byłem w dwóch - nie chcą zaprezentować mi działania, twierdząc, że nie będą zalewali go wodą.

Może ktoś z Was ma ten model i może podesłać mi jakieś dodatkowe informacje. A może ktoś z serwisantów miał już do czynienia z takim działaniem tego żelazka?
    Proszę serdecznie o odpowiedź. Przyda mi się każda informacja do dalszego boju z Philipsem.
  • REKLAMA
  • #2 17922770
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3332
    Nie spotkałem się z wersja ciągle podając parę..
    Wszystkie modele które obsługiwałem miały trzykrotny wyrzut pary..
    Natomiast nierealne ze względów konstrukcyjnych jest wytworzenie silniejszego strumienia z tej samej stopy tylko innym przyciskiem.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 17922803
    loituma
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    A oglądałeś filmik, do którego link dałem?
    Co do „mocy” wyrzutu pary, to sam Philips napisał mi, że powinien być zauważalnie większy podczas tej funkcji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17924768
    nioop

Specjalista AGD
    loituma napisał:
    Dziękuję za odpowiedź.
    A oglądałeś filmik, do którego link dałem?
    Co do „mocy” wyrzutu pary, to sam Philips napisał mi, że powinien być zauważalnie większy podczas tej funkcji.

Szczerze powiem, że nie oglądałem..
    Obecny wyścig tefal/ philips i bosch to idealne odwzorowanie rządu..

Nie wiem jak obecnie ale swego czasu philips i tefal wprowadzili super konstrukcję, która się nie zakamienia, obklejając tym info całe urządzenie.. 90% napraw gwarancyjnych było odrzucane z powodu nie odkamieniania przez użytkownika.

Powyższa konstrukcja wykorzystuje ten sam bojler, tą samą stopę do wyrzutu pary więc nierealne jest uzyskanie znacząco większego ciśnienia i mocy pary z tego samego układu.
    Konto firmowe:
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 17927246
    loituma
    Poziom 10  
    nioop napisał:
    Powyższa konstrukcja wykorzystuje ten sam bojler, tą samą stopę do wyrzutu pary więc nierealne jest uzyskanie znacząco większego ciśnienia i mocy pary z tego samego układu.

Myślałem, że można uzyskać zróżnicowanie ilości pary trochę na zasadzie takiej jak w zwykłych żelazkach, poprzez regulację.
    Informacja ze strony producenta podaje:

Czyli jest duże zróżnicowanie między standardowym działaniem pary a silnym uderzeniem.

Bardziej natomiast interesuje mnie sposób działania silnego uderzenia pary.
    Instrukcja obsługi mówi:

film pokazuje, że para działa pulsacyjnie a mi próbuje się wmówić, że żelazko poda parę trzykrotnie i się wyłączy. Czy mam w to uwierzyć?
  • #6 17928575
    nioop

Specjalista AGD
    Logicznie kombinując, by uzyskać większe ciśnienie pary należało by poprzez podgrzanie zwiększyć ciśnienie w boilerze, co znacząco wydłuży reakcje na przycisk.
    A tutaj takowego nie ma, para wytwarzana jest od razu..
    Natomiast wartości są podanie "do" , co skutecznie informuje o tolerancji.

Ale w moim odczuciu to już takie doszukiwanie się problemów ;)
    Zawsze można powołać się na niezgodność urządzenia z opisem / instrukcją i wymienić bądź zwrócić urządzenie.
    Konto firmowe:
  • #7 17928585
    loituma
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    Ok zostawmy już ilość wyrzucanej pary w spokoju ;)
    Bardziej interesuje mnie ten drugi problem, czyli sposób działania silnego uderzenia pary. Po prostu chciałbym wiedzieć czy moje żelazko jest sprawne, czy jednak mam się upominać o jego wymianę
  • REKLAMA
  • #8 17928612
    nioop

Specjalista AGD
    Tak, jest sprawne..
    Stacja parowa jeśli podaje parę, nie pluje wodą to jest sprawna.. Wszak konstrukcja ich jest banalna niezależnie od producenta : pompa, bojler, elektrozawor i stopa.

Wszelkie "bajery" i opisy, niektóre wręcz absurdalne to szczerze mówiąc pic na wodę i nijak się ma do rzeczywistości, choćby informacje o braku możliwości osadzania się kamienia czy czyszczenie urządzenia poprzez przeplukanie korka boilera.
    Konto firmowe:
  • #9 17928627
    loituma
    Poziom 10  
    @niopp, ale nie wiem czy uważnie przeglądałeś moje wpisy.
    Na filmiku, który zamieściłem widać, że silne uderzenie pary działa pulsacyjnie ale ciagle. U mnie poda parę trzy razy i się wyłącza. Najbardziej martwi mnie ta znacząca jednak różnica. Są to dokładnie te same żelazka.
  • #10 17928636
    nioop

Specjalista AGD
    Naturalnie czytałem. A producent poinformował Cię o zmianie oprogramowania w kwestii działania nowego przycisku. Ja natomiast faktycznie nie spotkałem się w żadnym egzemplarzu aby była to ciągła praca. W każdym egzemplarzu przeze mnie naprawianym zawsze był to potrójny wyrzut.
    Konto firmowe:
  • #11 17928660
    loituma
    Poziom 10  
    O zmianie oprogramowania i funkcjonalności przycisku poinformował mnie serwis po długiej walce z moim żelazkiem, kilkukrotnej wymianie płyty głównej oraz elektrozaworu. Więc nie bardzo wiem jak mam to potraktować. Czy zmiana rzeczywiście nastąpiła czy ktoś szukał jedynie usprawiedliwienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z funkcją "silne uderzenie pary" w stacji parowej Philips GC9660/30, która według jego obserwacji działa tylko trzykrotnie, a nie pulsacyjnie, jak pokazano w materiałach wideo. Po serwisie, który wymienił elektrozawór i elektronikę, producent poinformował o zmianie w oprogramowaniu, co wzbudziło wątpliwości co do prawidłowego działania urządzenia. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że w ich doświadczeniach funkcja ta zawsze działała w trybie potrójnego wyrzutu pary, a nie w trybie ciągłym. Wskazują również na ograniczenia konstrukcyjne, które uniemożliwiają uzyskanie większego ciśnienia pary z tego samego układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA