Czołem,
Technicy z Orange wymienili mi funboxa na model 2.0 i nie mogę sobie poradzić z połączeniem go z Pentagramem P6367 - na starym funboxie wszystko było ok.
Pentagram ma pracować tak jak do tej pory w trybie WISP, czyli bezprzewodowo odbierać internet z funboxa i udostępnić go dalej zarówno po Wifi jak i kablu do amplitunera kina domowego. Po wymianie funboxa zrobiłem reset pentagrama, szybka konfiguracja ale niestety ciągle brak internetu - po zalogowaniu do routera ciągle ma status disconnected.
Poradźcie coś bo siedzę nad tym od wczoraj i skończyły mi się pomysły...
Poniżej kilka informacji odnośnie konfigu obu urządzeń.
Funbox:
- Brama 192.168.1.1 (zmieniałem też na xxx.xxx.2.1 gdyż pentagram ma xxx.xxx.1.100)
- Dynamiczne przydzielanie IP
- szyfrowanie WPA/WPA2 Mixed (zmieniałem też na samo WPA2/AES + wybierałem taki rodzaj podczas konfigu pentagrama)
- kanał Auto (ustawiałem też stały podczas różnych konfiguracji)
- IP przydzielane automatycznie
- filtrowania po MAC i inne zabezpieczenia wyłączone
Pentagram:
- Brama 192.168.1.100
Po resecie do ustawień fabrycznych każda z zakładek czyli 3G Router / AP/ WISP Router jest czysta i można skorzystać z konfiguratora.
Po wybraniu zakładki WISP:
-wyszukuję poprzez skanowanie nazwę sieci generowanej przez funboxa
-kanał auto
-szyfrowanie WPA2
-hasło wpisuję takie jak do sieci generowanej przez funboxa
-później IP wybieram auto DHCP
-następnie jest strona z danymi do sieci bezprzewodowej która będzie stworzona przez pentagrama więc nazwa sieci, hasło, szyfrowanie, kanał i to tyle
Zapisanie ustawień, pentagram się resetuje i to tyle. Sieć wifi generowana przez pentagrama jest widoczna, można się do niej podpiąć ale internetu brak. Po kablu to samo....
Jakieś pomysły, sugestie?
Technicy z Orange wymienili mi funboxa na model 2.0 i nie mogę sobie poradzić z połączeniem go z Pentagramem P6367 - na starym funboxie wszystko było ok.
Pentagram ma pracować tak jak do tej pory w trybie WISP, czyli bezprzewodowo odbierać internet z funboxa i udostępnić go dalej zarówno po Wifi jak i kablu do amplitunera kina domowego. Po wymianie funboxa zrobiłem reset pentagrama, szybka konfiguracja ale niestety ciągle brak internetu - po zalogowaniu do routera ciągle ma status disconnected.
Poradźcie coś bo siedzę nad tym od wczoraj i skończyły mi się pomysły...
Poniżej kilka informacji odnośnie konfigu obu urządzeń.
Funbox:
- Brama 192.168.1.1 (zmieniałem też na xxx.xxx.2.1 gdyż pentagram ma xxx.xxx.1.100)
- Dynamiczne przydzielanie IP
- szyfrowanie WPA/WPA2 Mixed (zmieniałem też na samo WPA2/AES + wybierałem taki rodzaj podczas konfigu pentagrama)
- kanał Auto (ustawiałem też stały podczas różnych konfiguracji)
- IP przydzielane automatycznie
- filtrowania po MAC i inne zabezpieczenia wyłączone
Pentagram:
- Brama 192.168.1.100
Po resecie do ustawień fabrycznych każda z zakładek czyli 3G Router / AP/ WISP Router jest czysta i można skorzystać z konfiguratora.
Po wybraniu zakładki WISP:
-wyszukuję poprzez skanowanie nazwę sieci generowanej przez funboxa
-kanał auto
-szyfrowanie WPA2
-hasło wpisuję takie jak do sieci generowanej przez funboxa
-później IP wybieram auto DHCP
-następnie jest strona z danymi do sieci bezprzewodowej która będzie stworzona przez pentagrama więc nazwa sieci, hasło, szyfrowanie, kanał i to tyle
Zapisanie ustawień, pentagram się resetuje i to tyle. Sieć wifi generowana przez pentagrama jest widoczna, można się do niej podpiąć ale internetu brak. Po kablu to samo....
Jakieś pomysły, sugestie?