logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange FunBox 2.0 + Pentagram Cerberus P6367 w trybie WISP (brak internetu)

lookasz81 23 Kwi 2019 18:22 894 3
REKLAMA
  • #1 17922228
    lookasz81
    Poziom 2  
    Czołem,
    Technicy z Orange wymienili mi funboxa na model 2.0 i nie mogę sobie poradzić z połączeniem go z Pentagramem P6367 - na starym funboxie wszystko było ok.

Pentagram ma pracować tak jak do tej pory w trybie WISP, czyli bezprzewodowo odbierać internet z funboxa i udostępnić go dalej zarówno po Wifi jak i kablu do amplitunera kina domowego. Po wymianie funboxa zrobiłem reset pentagrama, szybka konfiguracja ale niestety ciągle brak internetu - po zalogowaniu do routera ciągle ma status disconnected.

Poradźcie coś bo siedzę nad tym od wczoraj i skończyły mi się pomysły...

Poniżej kilka informacji odnośnie konfigu obu urządzeń.
    Funbox:
    - Brama 192.168.1.1 (zmieniałem też na xxx.xxx.2.1 gdyż pentagram ma xxx.xxx.1.100)
    - Dynamiczne przydzielanie IP
    - szyfrowanie WPA/WPA2 Mixed (zmieniałem też na samo WPA2/AES + wybierałem taki rodzaj podczas konfigu pentagrama)
    - kanał Auto (ustawiałem też stały podczas różnych konfiguracji)
    - IP przydzielane automatycznie
    - filtrowania po MAC i inne zabezpieczenia wyłączone

Pentagram:
    - Brama 192.168.1.100
    Po resecie do ustawień fabrycznych każda z zakładek czyli 3G Router / AP/ WISP Router jest czysta i można skorzystać z konfiguratora.
    Po wybraniu zakładki WISP:
    -wyszukuję poprzez skanowanie nazwę sieci generowanej przez funboxa
    -kanał auto
    -szyfrowanie WPA2
    -hasło wpisuję takie jak do sieci generowanej przez funboxa
    -później IP wybieram auto DHCP
    -następnie jest strona z danymi do sieci bezprzewodowej która będzie stworzona przez pentagrama więc nazwa sieci, hasło, szyfrowanie, kanał i to tyle

Zapisanie ustawień, pentagram się resetuje i to tyle. Sieć wifi generowana przez pentagrama jest widoczna, można się do niej podpiąć ale internetu brak. Po kablu to samo....

Jakieś pomysły, sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 17922512
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Pentagram w trybie WISP musi mieć adres IP z inne puli adresowej niż Funbox np. 192.168.100.1
  • REKLAMA
  • #3 17922934
    lookasz81
    Poziom 2  
    Zmieniałem adres funboxa ze 192.168.1.1 na 192.168.2.1, czyli miałem:
    -pentagram 192.168.1.100
    -funbox 192.168.2.1

Wydaje mi się że to jest właśnie to o czym piszesz. Niestety taka zmiana adresu bramy funboxa nic nie zmieniła w całej sytuacji...
  • #4 17923149
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Widzisz sieć z funbox-a na pentagramie, router łączy się z nią, co pokazuje status pentagrama? Wróżką nie jestem :(
REKLAMA