logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd.

Yoo! 24 Kwi 2019 23:07 7251 18
REKLAMA
  • #1 17924823
    Yoo!
    Poziom 15  
    Ocena: 115
    Witam.
    Temat dla mnie dość dziwny, dlatego szukam i spytam, może ktoś się spotkał z takim zjawiskiem. Lodówka Hotpoint Ariston EBYH 18323 F03 VEMB 9c, 5 lat.
    Dwa dni temu góra lodówki przestała chłodzić. Dół czyli zamrażarka działała bez zarzutów. Wczoraj zamrażalnik przestał również działać. Od tego czasu w lodówce coś stukało na wysokości środkowej półki w zamrażarce. Lodówka została wyłączona.

Dziś zjawił się serwisant i włączył lodówkę po ok 16 godz. przerwy.
    Diagnoza: uszkodzony kompresor, nie opłaca się naprawiać. Od czasu jego wizyty lodówka była w prądzie.

Jak już szykowałem się do wynoszenia tego co zostało okazało się, że lodówka pracuje normalnie. Znaczy może normalnie to źle określenie, chodzi o to, że góra chłodzi (ustawione +6°C, ale jest +4°C), a dół mrozi (ustawione -18°C, a jest -10°C). Tył lodówki czyli kratownica normalnie się nagrzewa.
    Słychać, że lodówka pracuje i od czasu do czasu coś się w niej przelewa.

Dla sprawdzenia działania włączyłem opcję super freeze i wydaje mi się, że silnik w tym momencie przestał działać. Wtedy lodówka przestała pracować czyli chłodzić i sprawa wyglądała jak przedtem.

Po jej wyłączeniu i załączeniu po ok. 5 min działała normalnie. Jest już dość późno i nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale wyłączyłem lodówkę myślę na jakieś 24h, żeby się porządnie rozmroziła. Dodam jeszcze, że od pół roku co jakiś czas mieliśmy problem i to jak się domyślam z wentylatorem za szufladami w zamrażarce. Chodzi o to, że co jakiś czas było słychać jakby wiatrak uderzał o lód. Po otwarciu górnej szuflady i dość mocnym jej zamknięciu problem znikał na kilka dni. Wiem, że siłowe rozwiązanie to zły pomysł, ale był skuteczny. Lodówka niby no Frost, a jednak gdzieś coś się zbierało.

Czy jest możliwość, że podczas wyciągania lodówki coś się przetkało i znów będzie działać normalnie. Macie jakiś pomysł co może być przyczyną takiej pracy?
    Szczerze przyznam, że obawiam się zostawić teraz lodówkę włączoną.
  • REKLAMA
  • #2 17924948
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3366
    Yoo! napisał:
    od pół roku co jakiś czas mieliśmy problem z jak się domyślam wentylatorem za szufladami w zamrażarce.
    Chodzi o to,że co jakiś czas było słychać jakby wiatrak uderzał o lód.
    I tu może być powód awarii (a nie sprężarka). Jeżeli rozmrożenie przez 35 - 40 godzin pomoże, to do sprawdzenia układ rozmrażania.
  • #3 17925051
    Yoo!
    Poziom 15  
    Ok,narazie zostawiam ją do jutra. W jaki sposób sprawdzić układ chłodzenia (rozmrażania)?
    Jest to do zrobienia samemu czy muszę wzywać serwis?
    Mogę rozkręcić tą obudowę i zobaczyć jak to w środku wygląda?
    Załączniki:
    • Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd. DSC_0016.JPG (1.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17925126
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 866
    Nie układ chłodzenia, tylko rozmrażania!
    Rozmrozić starannie bez używania gorących garnków, suszarek i opalarek. Nie używać siły bo to żadna metoda. Zdemontuj delikatnie tą osłonę i wrzuć ładne zdjęcie to podpowiemy co sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 17925860
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Yoo! napisał:
    Mogę rozkręcić tą obudowę i zobaczyć jak to w środku wygląda?
    Tak, ale po rozmrożeniu.
  • REKLAMA
  • #6 17926551
    Yoo!
    Poziom 15  
    Wydaje mi się,że się całkowicie rozmroziła. W środku zostało tylko trochę wody.
    Załączniki:
    • Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd. DSC_0021.JPG (714.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd. DSC_0023.JPG (821.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd. DSC_0022.JPG (662.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd. DSC_0024.JPG (439.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17926741
    Yoo!
    Poziom 15  
    Biało-czarny.
    Jeśli dobrze zmierzyłem - miernik na 2000Ω wyszło mi 306.
    Załączniki:
    • Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd. DSC_0025.JPG (602.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17927085
    Yoo!
    Poziom 15  
    Między niebieskimi 001
    Między brązowym 001
  • #11 17927218
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 866
    Ostatnia rzecz do sprawdzenia, to czy na szarym i czarnym pojawia się napięcie w momencie wyłączenia agregatu. W tym celu zamknij drzwi, włącz zasilanie, poczekaj aż komora się schłodzi i agregat wyłączy. Sprawdź napięcie. Uwaga! Tam będzie napięcie sieciowe. Jak będzie napięcie to pomacaj grzałkę, powinna być odczuwalnie ciepła.
  • #12 17927245
    Yoo!
    Poziom 15  
    Jak już to będę sprawdzał to wtyczka ma być wyciągnięta czy w gnieździe?
  • REKLAMA
  • #14 17928141
    Yoo!
    Poziom 15  
    Po powrocie do domu załączyłem ją na nowo. Włączyła się dopiero po ok. 10min., (ale to chyba normalne). Po upływie ok 30min lodówka nadal pracowała. Wrócę to zobaczę czy już się wyłącza. Dzięki za odpowiedzi

Edit:
    Lodówka chłodzi, zamrażalnik mrozi. Nie wiem skąd te "anomalia", czyżby rozmrożenie lodówki pomogło na tyle, że działa ona teraz bez problemu?
  • #15 18814760
    Yoo!
    Poziom 15  
    No i problem powrócił.
    Lodówka znów przestała chłodzić oraz mrozić.
    Tym razem od razu ją opróżnieniłem i rozmroziłem.
    Po 48h podłączyłem lodówkę z powrotem i zaczęła normalnie działać.
    Lodówka wytrzymała rok co widać po poprzednich postach.
    Gdzie szukać przyczyny tych problemów ?
  • #16 18815922
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Na razie nigdzie.
    Będzie na to pora jeżeli problem będzie wracał po tygodniu, dwóch od rozmrożenia.
  • #17 19028500
    roznow
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Podepnę się pod temat. Lodówka podobna EBGH 20243F. Lodówka ma 6 lat. Dwa tyg. temu lodówka przestała chłodzić w górnej części. Zamrażalka była w miarę, ale też już słabiej. Zauważyłem, że w ogóle nie włącza się wentylator, a sprężarka chodziła. Lodówkę rozmroziłem (jakieś 6h, ale przez pewien czas ze wspomaganiem suszarki) bez rozkręcania. Po akcji lodówka zaczęła chodzić, wentylator pracował.

Dzisiaj chyba to samo. Wentylator się nie kręci, góra jeszcze chłodna, ale już słabiej. Zamrażalnik jeszcze trzyma ale wentylator się nie kręcił. Pokusiłem się o rozkręcenie osłony. Po zdjęciu osłony (robiłem to na włączonej lodówce) wiatrak od razu zaczął pracować. Za osłoną za dużo nie grzebałem, ale przesyłam zdjęcie.

Czy to może być awaria grzałki, a może jest coś z wentylatorem, że się blokuje? Czy można pokusić się od wymianę samemu. Nie jestem serwisantem, ale coś tam zmierzyć potrafię (na razie nie mierzyłem oporu jak w poprzednich postach było napisane) i nietrudne naprawy zrobić. Pytanie czy grzałka w tym modelu jest ostro zintegrowana z resztą tak, że trzeba się namęczyć aby ją wymienić jeśli to ona? Nie chciałbym nic uszkodzić jeśli to zbyt skomplikowane.
    Hotpoint Ariston EBYH 18323 F - góra lodówki przestała chłodzić itd.
    Uzupełnienie:
    Po całej nocy pracy z włączonym wiatrakiem - temperatura w lodówce spadła, ilość lodu na skraplaczu się zmniejszyła (jest tego mniej niż na załączonym zdjęciu). Czy to może sugerować problemy z wiatrakiem. Z lodówki niedawno dochodziło stukanie (terkotanie) i czy to mógł być wentylator?
    Chyba też wiem z czego mogą wynikać stuki(terkotanie). Łopatki wentylatora przesuwają się po osi silnika. Nie jest to duży luz ale widzę, że jak zbliżą się do ścianki to zaczynają o nią ocierać i stąd terkotanie. Nie wiem czy ten luz w wentylatorze to rzecz normalna i funkcjonuje już od momentu produkcji czy to się pojawiło już w czasie eksploatacji (samo terkotanie co jakiś czas towarzyszyło nam długo - nawet nie wiem od kiedy).
  • #18 19033792
    zhudomel
    Specjalista AGD
    roznow napisał:
    jakieś 6h, ale przez pewien czas ze wspomaganiem suszarki
    Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co jest wyżej i zastosuj.
    roznow napisał:
    Czy to może być awaria grzałki
    Tak.
    roznow napisał:
    Łopatki wentylatora przesuwają się po osi silnika.
    Raczej oś silnika przesuwa się w panewkach.
    roznow napisał:
    Nie wiem czy ten luz w wentylatorze to rzecz normalna
    Tak, jeśli jest jak w poprzednim zdaniu.
  • #19 19853589
    Darknoise
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Chupacabra napisał:
    To niby sprawna, a między niebieskimi, i potem między brązowym?
    Co to za czujnik z dwoma niebieskimi i dwoma brązowymi? U mnie między niebieskimi 0,1Ω, a brązowymi bez przejścia. Można to jakoś z mostkować lub dać zamiennik?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lodówką Hotpoint Ariston EBYH 18323 F, która przestała chłodzić górną część, a następnie również zamrażalnik. Po diagnozie serwisanta stwierdzono uszkodzenie kompresora, jednak po rozmrożeniu lodówki zaczęła działać normalnie. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z układem rozmrażania, pomiarami oporu grzałki oraz sprawdzaniem napięcia. Użytkownicy sugerowali, aby dokładnie rozmrozić urządzenie oraz sprawdzić elementy takie jak wentylator i grzałka. Pojawiły się również pytania o możliwość samodzielnej naprawy oraz wymiany uszkodzonych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA