logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wzmacniacze sygnału Wi-Fi do laptopa wybrać?

DiiXoX 24 Kwi 2019 23:34 1005 5
REKLAMA
  • #1 17924875
    DiiXoX
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam, sprawa wyglada nastepujaco: router do którego nie mam fizycznie dostępu jest na pierwszym piętrze, ja jestem z laptopem podlaczonym do wifi na parterze, ogólnie zasięg jest ok, ale gdy się trochę oddale na parterze to gubi zasieg. Wiem, ze istnieja jakies wzmacniacze sygnalu wifi podłączane do laptopa. Czy takie urządzenie sie sprawdzi i polepszy się jakość zasięgu Wi-Fi?
  • REKLAMA
  • #2 17924884
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Taki "wzmacniacz" musi być zainstalowany gdzieś w połowie drogi między routerem a komputerem. To jak, w suficie? Może się znajdzie jakieś miejsce, ale bez pomiarów nie da się powiedzieć. Pamiętaj, że takie rozwiązanie zmniejszy szybkość o ok. połowę, a też nie jest stabilne.
  • REKLAMA
  • #3 17924950
    DiiXoX
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Tak się zastanawiam po co są te wzmacniacze jeżeli zmniejszają predkość o połowe i w dodatku są niestabilne, ale chyba zdecyduję się takie coś kupić, gdzieś znajdę miejsce, żeby to zamontować. Jakie modele konkretnie polecasz?

Dodano po 37 [minuty]:

Czy taki będzie ok? TP-Link RE200
  • REKLAMA
  • #4 17926068
    KOCUREK1970
    Ocena: 5351
    DiiXoX napisał:
    Tak się zastanawiam po co są te wzmacniacze jeżeli zmniejszają predkość o połowe i w dodatku są niestabilne

Klient ma to KUPIĆ - a czy będzie działać czy nie kogo to interesuje...
    DiiXoX napisał:
    chyba zdecyduję się takie coś kupić, gdzieś znajdę miejsce, żeby to zamontować.

To najpierw zrób pomiary sieci wifi z routera głównego w miejscu, gdzie ten wynalazek chcesz umieścić.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    I tu wstaw wynik takiego/takich pomiarów.
  • REKLAMA
  • #5 17926091
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Zacznijmy od tego, że nie ma wzmacniaczy wifi. Są tzw extendery, czyli urządzenia "przedłużające" zasięg.
    Zrobiłbym tak: kupił tplink (ethernet on power line) i przesłał sygnał z góry na dół po kablach elektrycznych, a na dole postawiłbym AP lub inny router. Pozamiatane :)
  • #6 17926348
    KOCUREK1970
    Ocena: 5351
    @DiiXoX
    VooVoo napisał:
    Zrobiłbym tak: kupił tplink (ethernet on power line) i przesłał sygnał z góry na dół po kablach elektrycznych, a na dole postawiłbym AP lub inny router. Pozamiatane

Są takie PLC, że już wifi mają w sobie.
REKLAMA