logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Grande Punto 2007 - Lokalizacja włącznika (czujnika) świateł stopu

Mateusz.Pam 25 Kwi 2019 18:03 15513 6
REKLAMA
  • #1 17926062
    Mateusz.Pam
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam, jeśli jest już gdzieś taki temat odnośnie fiata grande punto to prosze o przekierowanie lub jakiś link , bo ja nie znalazłem .

Mój samochodzik to Fiat Grande Punto Sport z 2007r. z silniczkiem 1.4l 16v, 95km

Mam taki o to problem , ostatnio pokazał mi się na desce rozdzielczej żółty trójkąt i komunikat o sprawdzenie świateł stopu , no to sprawdziłem i zauważyłem że cały czas sie świecą z wyjątkiem trzeciego światła stopu bo ono działa normalnie , komunikat i żółty trójkąt pojawiają sie dopiero po wciśnięciu pedału hamulca więc podejrzewam że to włącznik (czy czujnik) świateł stopu , z tego co wiem to powinien być gdzieś przy pedale hamulca ale nie widze go tam nigdzie ani nawet żadnych kabli do niego idących . Bardzo bym prosił o pomoc w dokładnym zlokalizowaniu tego włącznika (czujnika) , może trza coś rozebrać żeby się do niego dostać ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17926471
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1052
    Mateusz.Pam napisał:
    wyjątkiem trzeciego światła stopu bo ono działa normalnie

przycisk sprawny, przeczyść/napraw wtyczki na lampach
  • REKLAMA
  • #3 17928052
    Mateusz.Pam
    Poziom 7  
    Ok , dam znać czy pomogło
  • REKLAMA
  • #4 17937133
    Mateusz.Pam
    Poziom 7  
    Dzisiaj w końcu była ładna pogoda więc wziąłem sie za wyczyszczenie styków , dwie blaszki miały też sporą szczeline więc je delikatnie dogiąłem , no i niestety nic się nie zmieniło , problem istnieje nadal . Ale udało mi się zlokalizować czujnik włącznika świateł stop , oczywiście dostęp jest tragiczny . Może być jeszcze jakiś inny powód ciągle świecących świateł stopu ? , czy to jednak będzie ten włącznik ?
  • Pomocny post
    #5 17937258
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Umiesz mysleć kolego to przecież logiczne że jak trzeci działa to włącznik ok. Powifi nie leci.Sprawdz czy dochodzi zasilanie do lamp napraw. Ew instalacja haka miesza.
  • REKLAMA
  • #6 17938927
    Mateusz.Pam
    Poziom 7  
    Sprawa rozwiązana , wymieniłem obie żarówki i problem znikną . Stare żarówki sprawdziłem na akumulatorku 12V i obie świecą, chociaż w jednej jest na jednym ze słupków trzymających drucik żarnikowy sporo czarnej jakby sadzy, może to jej wina mimo że jakoś świeci . Sprawdziłem też wcześniej tak jak radziliście , zasilanie dochodzi do lamp po naciśnięciu pedału hamulca , wyczyściłem też wcześniej styki od wszystkich żarówek .
    Tak więc na razie jest ok . Dziękuje za pomoc .
  • #7 17951693
    Mateusz.Pam
    Poziom 7  
    Wyczyszczenie styków żarówek i na kostkach oraz wymiana żarówek rozwiązało problem .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Fiatem Grande Punto Sport z 2007 roku, polegający na ciągłym świeceniu świateł stopu, z wyjątkiem trzeciego światła, które działa prawidłowo. Po wciśnięciu pedału hamulca na desce rozdzielczej pojawia się żółty trójkąt z komunikatem o sprawdzeniu świateł stopu. Użytkownik podejrzewał włącznik (czujnik) świateł stopu, który zlokalizował, ale miał trudności z dostępem do niego. Po kilku próbach, w tym czyszczeniu styków i sprawdzeniu zasilania, problem został rozwiązany przez wymianę obu żarówek, które mimo że świeciły, mogły być uszkodzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA