logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściemniacz DIY - nieliniowa regulacja jasności, triak BT136

Andrzejjj121 25 Kwi 2019 18:56 780 7
REKLAMA
  • #1 17926166
    Andrzejjj121
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z ściemniaczem oświetlenia. Płytkę PCB sam wykonywałem. Problem polega na tym, że regulacja odbywa się nieliniowo. Ustawienie potencjometru na 0 do ~50% żarówka świeci bardzo słabo i regulacja odbywa sie na bardzo niewielkim poziomie. Widać że się rozjaśnia, lecz w niewielkim stopniu. Po przekroczeniu 50% na potencjometrze otwiera sie triak ( słychać pracę cewki) i żarówka rozjaśnia sie do 90% święcenia i następnie regulacja odbywa w ten sam sposób jak wcześniej, czyli rozjaśnia się liniowo, lecz nieproporcjonalnie do kręcenia potencjometrem. Chodzi mi głównie o tą granice przełączania sie triaka, który wpływa na to, że żarówka rozjaśnia się, omijając wcześniejsze poziomy jasności.
    Wartości elementów:
    Triak: BT136
    Rezystor 4k7 - zmiana na 47k - zmiana na 100k, wszystko bez zmian, tylko przesunięta granica otworzenia sie triaka
    Kondensator 100nF 400V
    Potencjometr - 500k
    Obciążenie włączone szeregowo.
    Podaję zdjęcie schematu pcb, oraz zdjęcie schematu na którym sie wzorowałem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17926244
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Dobrać rezystor równoległy do potencjometru. Podzielić kondensator na dwa z rezystor em między nimi.
  • REKLAMA
  • #3 17926322
    Andrzejjj121
    Poziom 3  
    A w jakim celu rozdzielenie kondensatora?
  • REKLAMA
  • #5 17926411
    klamot
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Na potencjometrze jaką masz literkę A, B czy C ?
  • #6 17926448
    Andrzejjj121
    Poziom 3  
    Man literkę B

Dodano po 23 [minuty]:

Dziękuję wam za pomoc, okazało sie ze była wkrecona LEDowka :/ ahh te błędy. Ale to mam do was 2 pytania.

Czy umiecie mi wytłumaczyć z elektronicznego punktu widzenia dlaczego led sie tak dziwnie zachowuje w takim układzie? Wiem o tym ze nie można sterować jasnością święcenia żarówek led.

Drugie pytanie.
    Jeżeli ten układ jednak działa jak powinien to w jakim celu są ulepszenia tego układu z diodami, które kolega podesłał?
  • Pomocny post
    #7 17927239
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Andrzejjj121 napisał:
    Man literkę B

Potencjometr polskiej produkcji - jeśli tak to źle.

Andrzejjj121 napisał:
    Czy umiecie mi wytłumaczyć z elektronicznego punktu widzenia dlaczego led sie tak dziwnie zachowuje w takim układzie?

Ma zupełnie inną niż żarówka charakterystykę U/I. Oraz zupełnie inną charakterystykę strumienia świetlnego w funkcji mocy.

Andrzejjj121 napisał:
    Jeżeli ten układ jednak działa jak powinien to w jakim celu są ulepszenia tego układu z diodami, które kolega podesłał?

Prosty układ jak w poście #1 ma istotną wadę w postaci histerezy regulacji. Pozbyć się tej wady można na dwa sposoby - oba masz opisane w poście #4.
  • REKLAMA
  • #8 17928294
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1962
    Andrzejjj121 napisał:
    Wiem o tym ze nie można sterować jasnością święcenia żarówek led.

Już można ale ledówki muszą być ściemnialne (dimmable) i ściemniacz musi być typu "trailing edge". Te zwykłe to "leading edge", nie nadające się do ściemniania ledówek, nawet tych ściemnialnych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nieliniową regulacją jasności w DIY ściemniaczu opartym na triaku BT136. Przy niskich ustawieniach potencjometru (0-50%) żarówka świeci słabo, a po przekroczeniu 50% triak otwiera się, co powoduje nagłe zwiększenie jasności. Użytkownik eksperymentował z różnymi wartościami rezystorów i kondensatorów, ale problem pozostał. Odpowiedzi sugerowały dodanie rezystora równoległego do potencjometru oraz podział kondensatora, aby zredukować histerezę. Wskazano również, że do ściemniania LED-ów wymagane są ściemniacze typu "trailing edge". Użytkownik odkrył, że problemem była nieodpowiednia żarówka LED, co wyjaśniło dziwne zachowanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA