logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza 3 2003 (6L) - Przewód podświetlenia radia/zegarów - ile volt max

grzechu132 28 Kwi 2019 20:57 2547 9
REKLAMA
  • #1 17932162
    grzechu132
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam . Ostatnio zakupiłem radio z chin , 2 din na Androidzie.Model radia ML-CK 1018.
    Problem polega na tym ,że radio ma przewód illumination , który po podłączeniu nie podświetla przycisków.
    Sprawdziłem również miernikiem czy prąd w ogóle dochodzi do kostki ISO ,otóż okazało się że podczas regulacji potencjometrem mocy świecenia zegarów prąd wynosił - na min około 3 v , na maximum 9.30 v - zegary zmieniają moc światła , na radiu niestety nic,chociaż prąd dochodzi.
    Pytanie - czy wartość nie powinna być regulowana aż do 12 v? Może powinienem wymienić potencjometr,czy to normalne ?
    Dodam , że gdy jeździłem z podłączonym illumination do radia , nie świeciło się ,czasem się zaświecało,nieraz nie , nieraz jak odkręciłem na minimum moc świecenia do maximum również czasem wtedy zaświecało, i tak na przemian , aczkolwiek najczęściej niestety nie podświetlało.
    W końcu wyciągnąłem radio , podłączyłem żółty przewód ILL z radia po prostu pod zapłon , od tej chwili przyciski radia są podświetlane za każdym razem gdy przekręcę kluczyk . Czy może być tak , że radio potrzebuje na podświetlenie przycisków więcej niż 9 volt , ponieważ jak dostaje 12v to świeci bez problemu ?
    Piszę w tym dziale ,ponieważ myślę że to wina po stronie samochodu , bardziej niż radia , gdyż jak pisałem , gdy ILL z radia jest podłączony pod zapłon ,podświetlenie przycisków działa jak powinno .
    bardzo proszę o pomoc , bardzo chciałbym aby jednak podświetlenie działało jak powinno wraz z regulacją ,a nie po zapłonie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17932589
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1159
    Jak chińczyk to potrzebuje te 12V do podświetlenia.
    Możesz sprawdzić rezystor sterujący regulacją, jaki ma spadek napięcia. Może być już zmęczony życiem.
  • REKLAMA
  • #3 17932598
    grzechu132
    Poziom 9  
    Dzięki , a czy wiesz może gdzie znajdę ten rezystor , gdzie mam mierzyć i w ogóle , w którym miejscu w samochodzie szukać ?
    Podobnie do wymiany mam rezystor nawiewu , prawdopodobnie bo nawiew na 1 stopniu nie działa , na reszcie działa i słychać , może wiesz przy okazji gdzie go znajdę i tego i tego , ponieważ sądząc po twoim profilu ,znasz się wydaje mi się na rzeczy ; )
    Dziwiło mnie tylko że od czasu do czasu podświetlenie pojawiało się , czy to oznacza że są jakieś duże skoki napięcia i w pewnym momencie mógł podawać mu te 12 v ?Myślałem ze mam zepsuty potencjometr może , bo nieraz kręcąc go powoli w kierunku max jasności ,był moment że miał gdzieś w połowie uskok ze najmocniej świeciło ,przesuwając dalej w kierunku max ściemniło się i bliżej max znów jakby maximum jasności.
    Czy wymiana jest jakaś bardzo skomplikowana ? Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17932602
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1159
    Ten potencjometr (nazwa rezystora nastawnego) znajduję się tam gdzie masz pokrętło do regulacji jasności podświetlenia, tylko że trzeba ten panel zdemontować.
    Instrukcja demontażu jest w necie - wpisz wymiana włącznika świateł Ibiza III.
    Rezystor nawiewu znajdziesz pod schowkiem pasażera w bliskiej okolicy wentylatora nawiewu. W zależności od sterowania nawiewem (pokrętło czy klimatronik) jest inny jeśli chodzi o wygląd. Tutaj też odsyłam do wyszukiwarki.
  • #5 17932607
    grzechu132
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuje za pomoc , co do rezystora dmuchawy , mam pokrętło , czy to będzie taki? :
    Seat Ibiza 3 2003 (6L) - Przewód podświetlenia radia/zegarów - ile volt max
    Okej sprawdzę ten rezystor , czy nie ma co i po prostu lepiej zamówić cały włącznik na nowy ? Gdybym kupił nowy ,czy jest prawdopodobne żeby regulacja odbywała się aż do około 12 v , tak aby także to radio mogło mi podświetlać z tego przewodu ILL ? Jeśli nie to chyba zostawię jak jest , po zapłonie i tyle. Doradź jak możesz i wielkie Dzięki jeszcze raz za pomoc
  • #6 17932629
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2078
    Podciąg przewód od włącznika świateł z obwodu pozycyjnych i po kłopocie, tam zawsze jest 12 wolt po włączeniu świateł.
  • #7 17934555
    grzechu132
    Poziom 9  
    Wolałem właśnie zrobić to konkretnie i jak należy , sposób który podałeś nie wiele robi dlamnie róznicy czy bedzie podświetlał po zapłonie czy po włączeniu światel , dlatego pytam o ten Illumination przewód , ponieważ pokrętłem mogłbym po prostu regulować dodatkowo tą moc świecenia przycisków również w radiu , podając mu wiadomo im mniejszy prąd , tym słabiej by świeciły , a teraz mam pod zapłon gdyż lepszy rydz niż nic :) Mimo wszystko chciałbym jeśli jest taka opcja czerpać prąd jednakże z przewodu do tego przeznaczonego i znaleźć przyczyne jej awarii , dlatego stworzyłem ten temat oczekując na lekką pomoc co ,gdzie , jak i dlaczego oraz jak to naprawić , czy jest możliwość jakoś na krótko podłaczyć do radia jakieś 10v i sprawdzić czy działa? Chodzi o to by sprawdzic od jakiej wartości volt zacznie świecić...?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17935540
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2078
    Podejrzewam, że to jest wejście sterujące, pojawienie się napięcia na nim aktywuje obwód podświetlenia, a nie bezpośrednio zasila, być może sygnał PWM dałby efekt przyciemniania. Doczytaj w instrukcji, może coś jest napisane.
  • #9 17935640
    grzechu132
    Poziom 9  
    Właśnie niestety instrukcja z chin jest mizerna, opis przewodów tylko podany , a dokladniej tylko wiadomo że jest przewód o nazwie illumination , a reszta instrukcji pokazuje tylko jak obsługiwać radio i jego opcje , jakby nikt nigdy nie miał styczności z androidem ...także niestety na niej nie można się oprzeć w tej kwestii .
    De facto z tego co pamiętam odrazu gdy je zakupiłem ,oraz podłaczone było jak należy łacznie z przewodem ILL , przyciski w nim podświetlały sie i właśnie za pomocą suwaka oświetlenia deski rozdzielczej zmieniały też moc wydaje mi się nie tylko świecenia przycisków ,ale tez obraz lekko się przyciemniał suwając w strone minimum .Dziwne jest to ,że teraz zaczął tak wariować i albo się na tym przewodzie od czasu do czasu pojawia podświetlenie w radiu , albo często przeważnie tego zasilania jakby wogole nie dostawał.A pod zapłon cały czas świeci ,gdy tylko przekręce kluczyk .Moze być też tak , ze akumulator nie jest w stanie zasilić odpowiednio tego podświetlenia?Wydaje sie to bynajmiej dziwne , może też to być wina oprogramowania?Śledzę też tematy na temat tego modelu, niestety poprzez tłumacza bo strona jest rosyjska , wiec 5 przez 10 coś tam można sie domyślać, a ktoś tez podobno miał z tym problem, ale odpowiedzi na tamtejszyn forum już nie odnalazłem .
  • #10 21322017
    grzechu132
    Poziom 9  
    Wymieniono rezystor dmuchawy, przewód illumination ustawiono na najwyższą moc świecenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił radio ML-CK 1018 z Chin, które nie podświetla przycisków pomimo podłączenia przewodu illumination. Mierząc napięcie, stwierdził, że wynosi ono od 3V do 9.3V, co jest niewystarczające do prawidłowego działania. Użytkownik zastanawia się, czy wartość ta powinna wynosić 12V oraz czy wymiana potencjometru regulacji jasności jest konieczna. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie rezystora sterującego oraz podłączenie przewodu do obwodu pozycyjnych świateł, gdzie zawsze jest 12V. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia zasilania do radia z innego źródła, aby sprawdzić, przy jakim napięciu zacznie świecić. W końcu wymieniono rezystor dmuchawy, a przewód illumination ustawiono na najwyższą moc świecenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA