logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - raport wg listy - Comiesięczny raport wg określonej listy w przypadku ró

sylwek.strzeszkowice 29 Kwi 2019 10:49 564 4
  • #1 17932982
    sylwek.strzeszkowice
    Poziom 9  
    Drodzy forumowicze, jestem początkującym użytkownikiem Excela. Zostało mi zlecone wykonywanie comiesięcznego raportu zużycia energii (kWh) przez poszczególne urządzenia w różnych filiach przedsiębiorstwa. Raport, który przesyłam do centrali ma zawsze taką samą listę urządzeń i są tam też takie, których już nie używamy, ale nie mam na to wpływu i musi się tam pojawić 0. Każda filia przesyła mi niestety różne urządzenia w swojej własnej kolejności. Mnie interesuje tylko to żebym finalnie te wartości z różnych filii zsumował wg takiej kolejności jakiej wymaga raport. Próbowałem już bez skutku tworzyć listę niestandardową wg takiej kolejności jak wzorzec oznaczony na zielono z arkusza RAPORT i wg niej sortowałem dane źródłowe z filii, ale jeśli w źródle nie było danego urządzenia to pozycja z listy się nie wstawiała np. tak jak tutaj w danej filii nie będą wstawione urządzenia G26o i G27o przy tym sposobie. Oczywiście jeśli w dana filia daje mi urządzenie, którego nie ewidencjonuję w raporcie jak w przykładzie G5555 to też chciałbym żeby po sortowaniu znalazła się ona na dole lub nawet całkiem zniknęła jeśli się da, ale to mówię tak dodatkowo. Uprzejmie proszę o wskazówki.
    Załączniki:
    • RAPORT testowy.xlsx (11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 17933260
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Można zastosować konsolidację danych (z opcją sumowania - domyślną), wskazując jako jeden z zakresów listę wzorcową z kolumną zerową. Dzięki temu wszystkie pozycje z tej listy zostaną uwzględnione. Po konsolidacji wszystkie pozycje będą uwzględnione 1 raz. Potem wyniki konsolidacji trzeba posortować wg listy niestandardowej wg wzoru. Po sortowaniu pozycje, których nie ma na liście wzorcowej, a były w raportach, znajdą się na końcu, skąd można je w razie potrzeby usunąć lub oddzielić.
    Załączniki:
    • RAPORT testowy.xlsx (11.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17933341
    adamekp
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Podpiąć wszystkie pliki z każdej filii i połączyć je do jednej tabeli przestawnej i już. W niej możesz filtrować jak ci się podoba
  • #4 17934710
    sylwek.strzeszkowice
    Poziom 9  
    Dziękuję za bardzo dobrą poradę z tą konsolidacją! W zasadzie to jest to czego potrzebuję. Natomiast pojawił się nowy problem. Każda filia generuje swoje zestawienie urządzeń przez różne programy i mam taki problem, że moja lista wzorcowa jest niewystarczająca dla poprawnego sortowania i mam błędy przy konsolidacji. Chodzi o to, że pojawiają się w komórkach jakieś teksty lub spacje itp. Stworzyłem przykładowe zestawienie o co mi chodzi z błędnie wykonaną konsolidacją i sortowanie. Czy są jakieś sposoby tworzenia listy niestandardowej żeby wyłapywała interesujący mnie tekst automatycznie lub inne rozwiązania?
    Załączniki:
    • Błędna konsolidacja wg listy.xlsx (11.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 17939950
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    sylwek.strzeszkowice napisał:
    Czy są jakieś sposoby tworzenia listy niestandardowej żeby wyłapywała interesujący mnie tekst automatycznie lub inne rozwiązania?

Jeśli masz tak "nieczyste" :D dane źródłowe to najprościej przed konsolidacją przepuść te dane z filii przez funkcję USUŃ.ZBĘDNE.ODSTĘPY() :spoko:
REKLAMA