logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Xonar Phoebus i Logitech Z 5500 - brak 5.1 na YT/Spotify

montolivo 29 Kwi 2019 16:49 660 5
REKLAMA
  • #1 17933516
    montolivo
    Poziom 9  
    Witam, posiadam kartę dźwiękową Asus Xonar Phoebus podłączoną do zestawu Logitech Z 5500 i problem polega na tym że za nic nie mogę ustawić dzwięku 5.1 aby działał poprawnie. Działa np w odtwarzaczu Windows Media Player - plik mp3 a słuchając czegokolwiek, na YT czy poprzez Spotify działa tylko Stereo. Po formacie komputera i wgraniu nowego Windowsa problem ten sam. Instalowałem nowe sterowniki producenta, wszystko ok podłączone przez mini jack... I najlepsze jest to że program (a próbowałem na różnych wersjach) Asusa - Sonic Studio wykrywa dźwięk 5.1 - tj odtwarza wybrany głośnik np, prawy czy lewy tylny a tak naprawde gra tylko stereo. Gdzie może być przyczyna takiego wariowania dźwięku ze raz jest 5.1 a raz nie ma ?
  • REKLAMA
  • #2 17934371
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Przyjrzałbym się ustawieniom sterowników. Niestety, nie znam tych nowych interface Xonarów, może wklej screeny?
  • REKLAMA
  • #3 17937228
    montolivo
    Poziom 9  
    Screeny ale czego ? Dzisiaj zauważyłem że suwak do regulacji głośności (ustawienia w panelu Asusa) działa w przypadku przednich kolumn, także na pozostałe 2 tylne, głosnik centralny wogóle wyłączony z możliwości ustawienia głośności w programie a gra... Nic już nie kapuje, ale tak jakby dźwięk stereo był teraz rozbity na 4 kolumny, a podczas słuchania muzyki z YT tylko stereo...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17939329
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Starsze karty Asusa ustawiało się osobno dla źródła i osobno dla wyjścia. Czyli jak ustawisz 5.1 na wejściu i 5.1 na wyjściu a masz dźwięk stereo to grają tylko przednie. Nie wiem co i gdzie się ustawia w tych nowych interface dlatego prosiłem o screen.
  • #6 18498344
    Glaniu
    Poziom 11  
    Odkopie. Czy udało się rozwiazac problem ? Pytam poniewaz walcze z tym samym zestawem
REKLAMA