logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grohe bidet – jak odkręcić i wymienić gumową uszczelkę, gdy nie da się odkręcić?

Gregory* 05 Lip 2025 19:36 726 9
REKLAMA
  • #1 21598405
    Gregory*
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    witam!
    proszę o pomoc w jaki sposób wymienić te gumową uszczelkę bidetu na załączonej fotce? nie da rady tego odkręcić, bidet firmy Grohe.
    pozdrawiam
    Grohe bidet – jak odkręcić i wymienić gumową uszczelkę, gdy nie da się odkręcić?
  • REKLAMA
  • #2 21598439
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    https://www.grohe.pl/pl_pl/grohe/lazienki/wc-i-ceramika-sanitarna.html znajdz ja, sciagnij pdf tam wszystkie częsci są ponumerowane, kurcze powiem Ci ze podejrzewał bym ze gdzieś tam moze byc imbus aby to wyciągnąć ale z rysunku jaki znalazłem tylko perlator jest osobno, aczkolwiek nie wiem jaki to model na zdjęciu oglądałem pierwszy z kraja, na pewno nie Twój
  • REKLAMA
  • #3 21598513
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1738
    Witam,
    Gregory* napisał:
    gumową uszczelkę bidetu

bidetu, czy baterii?
    W którym miejscu - przy wylewce czy rączce głowicy?

Pozdrawiam
  • #4 21598755
    Gregory*
    Poziom 10  
    clubber84 napisał:
    Witam,
    Gregory* napisał:
    gumową uszczelkę bidetu

bidetu, czy baterii?
    W którym miejscu - przy wylewce czy rączce głowicy?

Pozdrawiam

baterii, to jest uszczelka między samą baterią a tym perlatorem, ten oring zaczął wyłazić przez co woda przy większym ciśnieniu zaczyna się lać gdzie popadnie, a tego perlatora nie ma jak odręcić :-/
  • REKLAMA
  • #5 21598763
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1738
    A może perlatora się nie wykręca, a wyciąga (jest na wcisk)?
    Podejrzewam, że musisz się przygotować też na wymianę baterii do bidetu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 21598772
    Gregory*
    Poziom 10  
    PchlaW81 napisał:
    https://www.grohe.pl/pl_pl/grohe/lazienki/wc-i-ceramika-sanitarna.html znajdz ja, sciagnij pdf tam wszystkie częsci są ponumerowane, kurcze powiem Ci ze podejrzewał bym ze gdzieś tam moze byc imbus aby to wyciągnąć ale z rysunku jaki znalazłem tylko perlator jest osobno, aczkolwiek nie wiem jaki to model na zdjęciu oglądałem pierwszy z kraja, na pewno nie Twój

dzięki za linka, w zasadzie to nie perlator, tylko ta ruszająca się obudowa perlatora z przodu jest problematyczna bo jej nie ma jak odkręcić, a wg tych schematów - najbardziej podobnej baterii bo mojej nie znalazłem - jest niezdejmowalna :-/
  • #8 21599904
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Niestety też podejrzewam, że to jest nie wymienialne, trochę tym zaskoczony jestem bo Grohe to dobra marka, ale widocznie konstrukcja wymusza takie rozwiązanie
  • #9 21600476
    Gregory*
    Poziom 10  
    ten perlator prawdopodobnie można wyjąć z użyciem czegoś poniższego?
    https://sasserwis.pl/produkt/grohe-perlator-185x1/

kwestia czy po wyjęciu perlatora, będzie tam możliwość wciśnięcią z powrotem tego oringu :-/ 88 zł to sporo za kawałek plastiku i tylko szansa na naprawę tego,
    obudowa wydaje się być fabrycznie tam na stałe bez możliwość jej zdjęcia
  • #10 21600989
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Taki kluczyk jest w standardzie z róznymi bateriami, możesz wziąć dwie próbówki i probóbować, od biedy przecież można dorobić taki kluczyk, kawałek plastiku, pilnik/piłka flex i tniesz zęby

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje instrukcji wymiany gumowej uszczelki w bidecie marki Grohe, napotykając problem z odkręceniem elementu mocującego. W dyskusji podkreślono, że często uszczelka jest umieszczona pod nakrętką lub pierścieniem, który może być mocno zablokowany przez kamień lub korozję. Zalecane metody obejmują zastosowanie preparatów penetrujących (np. WD-40), delikatne podgrzanie elementu w celu rozszerzenia metalu, użycie odpowiednich narzędzi takich jak klucze nastawne lub specjalistyczne szczypce do armatury. Wskazano również na możliwość konieczności demontażu całego elementu bidetu lub konsultacji z serwisem Grohe w przypadku trudności. Wymiana uszczelki wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić gwintów i innych części armatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA