logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zdiagnozować uszkodzony BIOS w płycie głównej z programatorem CH341A?

Khanu 01 Maj 2019 15:25 3351 49
Najlepsze odpowiedzi

How can I check whether the BIOS chip on my motherboard is damaged and whether a CH341A programmer can read or reprogram it?

Najpierw odczytaj układ BIOS programatorem CH341A i porównaj kilka kolejnych zrzutów — jeśli każdy odczyt daje to samo, pamięć jest najpewniej sprawna; do tego układu wybierz w programie najbliższy odpowiednik z listy/Common w najnowszej wersji (np. 1.30+ / 1.34) [#17937370][#17937397] Twoja kość to MX25L3273EP, czyli pamięć SPI NOR 32 Mbit / 3,3 V, więc CH341A powinien ją obsłużyć bez adaptera 1,8 V [#17937124][#17937390] Jako wsad do flashowania najlepiej pobrać plik z opcji Instant Flash; rozszerzenie .rom/.bin nie jest tu kluczowe, liczy się zgodność rozmiaru pliku z kością [#17937498][#17937512] Mimo to opisywane objawy nie wyglądają typowo na uszkodzony BIOS: brak beepów, losowe błędy POST i brak startu po wyjęciu kości bardziej wskazują na chipset NB, procesor, RAM, zasilanie albo zimne luty pod socketem CPU [#17937474][#17937788][#17937944] W praktyce samo przeprogramowanie BIOS-u może nic nie zmienić, co potwierdziło się też w tej dyskusji — po wgraniu nowego BIOS-u płyta nadal nie ruszyła, a winny okazał się NB [#17948646]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 17936973
    Khanu
    Poziom 8  
    Ocena: 23
    Zakupiłem owy programator ponieważ mam podejrzenie że mam uszkodzony bios na płycie głównej ponieważ kilka minut przed awarią coś grzebałem w biosie. Komputer się zawiesił i po resecie już nie wstał no w sumie raz wstał ale dostałem się tylko do bios i zresetowałem bios do ustawień fabrycznych i po tym fakcie już ani razu nie udało mi się go uruchomić w "psełdo" serwisie powiedzieli że to NB ale raczej to nie to moim zdaniem, ponieważ kiedyś już miałem spalony NB i wtedy grzał się niemiłosiernie a w tym wypadku CPU NB i SB grzeją się lekko nie za mocno. Buzer nie wydajne z siebie żadnych dźwięków brak reakcji jak wyjąłem kość bios z płyty i uruchomiłem komputer taka sama reakcja czyli nic. Jedynie jak nie włożę CPU to płyta nie startuje wentylatory się wtedy nie kręcą. I teraz mam pytanie czy mam bios 25xxx czy 24xxx nie mogłem nigdzie tego znaleźć w nocie katalogowej MX25L2373e na końcu jest pi albo p1 nie mogę się rozczytać dokładnie w obudowie dip8. A i jeszcze był bym wdzięczny jak ktoś by miał namiar na tą kość jeżeli się okaże że jest uszkodzona bo u chińczyka nie znalazłem ewentualnie czy istnieje jakiś zamiennik.
    Specyfikacja
    PSU cx600 corsair
    CPU FX6300
    GPU R9 270x
    MOBO asrock fatality killer fx990
    RAM 8GB ddr3 1866Mhz
  • REKLAMA
  • #2 17937033
    dluxea
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Podaj dokładny model płyty.
  • #3 17937053
    Khanu
    Poziom 8  
    dluxea napisał:
    Podaj dokładny model płyty.

asrock fatal1ty killer 990fx
    Mam jeszcze pytanie bo przez przypadek nie przełożyłem zworki z clear cmos na normal i uruchomiłem komputer czym może to skutkować uszkodzeniem wsadu bios czy całej kości jak w ogóle sprawdzić czy kość jest dobra mam miernik to mogę ją pomierzyć.
    A i na ebay znalazłem kość tą kość biosu ale w obudowie smd 8pin-vsop a ja mam w 8dip wyprowadzenia w nocie katalogowej są takie same tylko inne obudowy mogę wtedy kupić adapter takiego typu https://www.programatory.com/index.php?p21,adapter-so8-tsop8-dip8
  • #4 17937092
    dluxea
    Poziom 24  
    Musisz odczytać dokładnie symbol układu bios , bez tego nic nie zrobisz 25L?????
    Ja to robię tak , smaruje układ pastom białą od strony symbolu potem ją wycieram i pasta wchodzi w napis i łatwiej można odczytać symbol . Czasami wspomagam się lupom , lub zrobić fotkę aparatem i powiększyć przy oglądaniu .

Jak nie przełożyłeś zworki to bios powrócił do ustawień fabrycznych i płyta nie wystartuje , musi być na normal.

Co do sprawdzenia układu multimetrem tego nie zrobisz . Układ bios powinien być taki sam ,morze się różnic adresami pamięci .
  • #5 17937124
    Khanu
    Poziom 8  
    Napiszę wszystko co na tym układzie jest napisane
    MXIC J140194-10G
    MX25L3273EPI
    3N498900
  • REKLAMA
  • #6 17937156
    dluxea
    Poziom 24  
    Jak dobrze odczytałaś symbol to MX25L3273EP
  • #7 17937171
    Khanu
    Poziom 8  
    A czy są jakieś zamienniki dla tego układu ?? i czy mogę ewentualnie kupić ten układ w obudowie sop i przylutować go do adaptera 8dip ?? A i jeszcze jakie są objawy uszkodzonego biosu ?? Bo tak jak odłączę przewód hdmi to monitor przechodzi w tryb oczekiwania jak podłącze od grafiki to się zapala i jest czarny oczywiście po uruchomieniu komputera. A i to jest 25xx czyli jak będę wkładał do programatora to mam włożyć tam gdzie jest 25xx
  • #8 17937212
    dluxea
    Poziom 24  
    Twój programator nie obsługuje tego układu, nawet nie próbuj możesz uszkodzić.

Moderowany przez dt1:

Można też porównać noty aplikacyjne swojego układu z podobnymi obsługiwanymi i na tej podstawie zadecydować, czy warto spróbować, czy nie. Jeśli rozkład pinów się zgadza i napięcia się zgadzają, to raczej ciężko będzie o uszkodzenie.

• #9 17937241
    Khanu
    Poziom 8  
    A jaki obsługuje ??
  • #10 17937270
    dluxea
    Poziom 24  
    Nie opłaca się kupowania programatora żeby zaprogramować jeden układ.
    Jak mieszkasz w Warszawie to możesz podjechać do mnie.

Moderowany przez dt1:

Proszę trzymać się tematu - Autor sam może ocenić, czy mu się coś opłaca, czy też nie. Proszę też uważać z polecaniem swoich usług - może to być odbierane jako kryptoreklama.

• REKLAMA
  • #11 17937278
    Khanu
    Poziom 8  
    Właśnie jest problem bo mieszkam po drugiej stronie polski Jelenia Góra a jaki programator to obsługuje może gdzieś w miejscowym serwisie mają programator taki. A co się stanie jak go włożę do programatora spali się czy wyskoczy komunikat że nie kompatybilny ??
  • #12 17937328
    dluxea
    Poziom 24  
    Nie wiem co się stanie , nie znam wszystkich programatorów .
    Ten programator powinien to obsłużyć (REVELPROG-IS) ale napisz do dystrybutora i go zapytaj .
  • #13 17937349
    Khanu
    Poziom 8  
    Znalazłem dużo tańszy programator ezp2010 tl866.
  • REKLAMA
  • #14 17937370
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Kup ch341A i klips no chyba że zrobisz wyluta.

Że nie ma go to nie znaczy że go nie obsługuje, EZP też go nie ma na składzie.

Uszkodzić to ciężko - jedynie jak podepniesz kości 1,8V do takich programatorów bez opowiedniego adaptera. Ta kość ma standardowe napięcie.

WYbierasz najbliższą kośc lub commona z odpowiednim rozmiarem.
  • #15 17937390
    Khanu
    Poziom 8  
    Czyli można spróbować tym ch341a w nocie katalogowej jest napisane że napięci vcc to 3,3V a nie te nisko napięciowe 1,8V czyli się zgadza zamówiłem już tego ch341a i patrzyłem na listę w tym programie do tego programatora i też tam niema mojego układu może go rozpozna automatycznie jak podłącze to cudo. Ogółem dzięki za odpowiedź.
  • #16 17937397
    enhanced
    Poziom 43  
    Poszukaj w miare najnowszej wersji 1.30 lub nowszej. Jak pisałem wybierasz najbliższy lub wybierasz Common i wybierasz wagę tego jak twój.
    Zgrywasz pare razy i sprawdzasz czy za każdym razem zgrywa to samo czy coś innego.

edit
    1.34 już w spisie
    Jak zdiagnozować uszkodzony BIOS w płycie głównej z programatorem CH341A?
  • #17 17937411
    Khanu
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki za pomoc już nie miałem nadziei oby to tylko bios padł a nie ten mostek północny.
  • #18 17937474
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    Nadzieja umiera ostatnia. Sądząc po opisanych objawach jest bardzo mało prawdopodobne, aby było to uszkodzenie BIOSu. A jeśli już nawet, to raczej fizycznie samej kości, a nie wsadu. Na podstawie lżejszego grzania się NB nie można wykluczyć jego niesprawności. No ale próbować kombinacji z BIOSem zawsze można.
  • #19 17937491
    Khanu
    Poziom 8  
    Mam jeszcze pytanie bo na stronie https://www.asrock.com/mb/AMD/Fatal1ty%20990FX%20Killer/index.pl.asp#BIOS jest do wyboru windows, dos, instant flash który jest odpowiedni jako wsad do biosu. Ogółem wspomnę że używałem programu do windowsa za pomocą którego mogłem zmieniać ustawienia biosu z poziomu systemu i coś mi się tam zacieło i później każdorazowo kiedy próbowałem go uruchomić ten program kończyło to się bluescrennem odinstalowałem ten program i myślałem że sprawa załatwiona poprzedni właściciel wspominał że przed sprzedażą wgrał nowy bios.
  • #21 17937498
    dt1
    Admin grupy komputery
    Khanu napisał:
    który jest odpowiedni jako wsad do biosu.

Najbardziej odpowiedni wydaje się plik z Instant flash. Zgadza się pod względem rozmiaru z pojemnością pamięci 32Mbit.
  • #22 17937501
    Khanu
    Poziom 8  
    No bo nie wiem którą z opcji mam wybrać bo tam można pobrać Jak zdiagnozować uszkodzony BIOS w płycie głównej z programatorem CH341A? Dla windowsa, dos i instan flash i żaden z nich niema końcówki .bin
  • #23 17937512
    enhanced
    Poziom 43  
    Końcówka jest tylko dla użytkownika. Nie jest to wymóg tego żeby sflashować programatorem - kwestia żeby waga się zgadzała. No i oczywiście instant flash.
  • #24 17937516
    Khanu
    Poziom 8  
    A znacie jakiś tani serwis płyt główny który by się podjął wymiany NB w rozsądnej cenie w A&D powiedzieli 280zł bez układu bo go już mam kupiony.
  • #26 17937528
    Khanu
    Poziom 8  
    A zwykłym hot air dało by się to zalutować bo mam ale podgrzewacza nie mam niestety. Kulki już mam nałożone na nowy chip.
  • #27 17937535
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie, ze względu na pojemność cieplną laminatu pod NB prędzej go zwęglisz, niż wylutujesz/wlutujesz bez podgrzewacza. Zresztą nawet z podgrzewaczem taka operacja HOTem ma spore szanse niepowodzenia.
  • #28 17937642
    Khanu
    Poziom 8  
    A co by wskazywało że to jest mostek NB W biosie nic nie zmieniałem odnośnie tego mostka temperatury miał w normie do 60 stopni max dochodziło miałem ciągle włączone monitorowanie temperatur w speed fan. Jedyne co wiem to że miałem problemy z biosem przy użyciu tej aplikacji w windowsie. Komputer się zawiesił zresetowałem go przyciskiem reset no i już nie wstał no ten raz tylko jak udało mi się do biosu wejść to go tylko przywróciłem do ustawień fabrycznych i się zresetował komputer i już nic się nie dziej wentylator na karcie graficznej startuje zatrzymuje się na 1-2sekundy i startuje znowu to samo mam na nowej płycie głównej tak samo się zachowuje w sensie działającej. Ale buzer żadnych oznak uszkodzenia nie wydaje gość w serwisie powiedział że płyta nie kończy testu post i za każdym razem ma inny błąd raz nie widzi ramu raz cpu itp. Słyszałem o czymś takim jak soft brick biosu i właśnie na to liczę że mi się to przytrafiło.
  • #29 17937788
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wskazują na to objawy, które opisujesz, dość duży wiek płyty, dość duże temperatury pracy tego mostka. Jeśli nie widzi RAMu to dodatkowo mogą być uszkodzone luty pod podstawką procesora (w końcu to w procesorze jest kontroler pamięci).

Losowe problemy z kluczowymi podzespołami bardziej wyglądają na problemy techniczne z NB/RAM/CPU niż z BIOSem.
  • #30 17937887
    Khanu
    Poziom 8  
    Komponenty oprócz mobo działają bo sprawdzałem na innej płycie głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podejrzewa uszkodzenie BIOS-u na płycie głównej Asrock Fatal1ty Killer 990FX po problemach z ustawieniami BIOS-u, które doprowadziły do awarii systemu. Po zakupie programatora CH341A, użytkownik zadaje pytania dotyczące diagnozowania BIOS-u oraz możliwości wymiany kości pamięci. W dyskusji poruszane są metody odczytu symbolu układu BIOS, objawy uszkodzonego BIOS-u oraz chipsetu północnego (NB). Użytkownicy sugerują, że problemy mogą być związane z uszkodzeniem chipsetu lub pamięci RAM, a niekoniecznie z BIOS-em. Wskazówki dotyczące programowania BIOS-u oraz zamienników kości pamięci również są omawiane. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że BIOS jest sprawny, a problem leży w chipsetcie NB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA