logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy czujniki stykowe to to samo co czujniki indukcyjne ?

blackstach 02 Maj 2019 17:28 975 12
REKLAMA
  • #1 17938921
    blackstach
    Poziom 6  
    Potrzebuję informacji o czujnikach stykowych. Nie mogę nic znaleźć. Czy przypadkiem czujniki stykowe nie posiadają innej nazwy, której nie znam i przez to nie mogę znaleźć żadnych informacji ?
  • REKLAMA
  • #2 17938960
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1191
    W Google jest wszystko. Takiej nazwy nie ma. Skąd ja masz? Przykład daj. Ja tez sie spotykam pierwszy raz z czymś takim.
  • #3 17938962
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    blackstach napisał:
    Potrzebuję informacji o czujnikach stykowych. Nie mogę nic znaleźć.
    Nie uwierzyłem, sprawdziłem w Google i faktycznie brak definicji czujnika stykowego.
    Ki diabeł?
    Intuicyjnie do czujników stykowych zaliczyłbym mechaniczne czujniki/wyłączniki krańcowe ewentualnie wszystkie czujniki dwustanowe gdzie zmiana stanu sygnalizowana jest przez zwarcie/ rozwarcie styków np. bimetaliczne czujniki temperatury w dawnych pralkach automatycznych.
  • REKLAMA
  • #4 17938966
    bumble
    Poziom 40  
    Lub takie które maja styczność bezpośrednio z medium. Nie ma czegoś takiego chyba że chodzi o krańcówki mechaniczne gdzie elementem wykonawczym jest styk beznapięciowy. Pewnie to to.
  • #5 17938967
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2632
    AVE...

Autorowi może chodzić o formę przycisku dotykowego wykonywaną na PCB, gdzie palec dotykającego zwiera obwód...
  • REKLAMA
  • #6 17938970
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    Ja głównie spotykałem się z podziałem przetworników stykowych(enkoder inkrementalny np zbudowany z czujnika indukcyjnego) i bezstykowych(stroboskop) przy pomiarze prędkości obrotowej wału silnika. Jednak nie wiem czy autor ma to samo na myśli.
  • REKLAMA
  • #7 17939082
    blackstach
    Poziom 6  
    Znalazłem,że czujniki stykowe to wyłączniki krańcowe. Mają kontakt z obiektem.
  • #8 17939094
    bumble
    Poziom 40  
    Tak jak pisałem. Ale takiego określenia nie spotkałem nigdzie.
  • #9 17939433
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17939967
    vodiczka
    Poziom 43  
    emarcus napisał:
    Jeżeli ktoś nie spotkał... nie znaczy że nie ma(!).
    Zatem pokuś się o zdefiniowanie polskiej nazwy "czujnik stykowy".
    Znalazłem definicję "czujnika" i "czujnika zbliżeniowego" ale definicji "czujnika stykowego" brak :)
    Czujnik zbliżeniowy – typ czujnika, który reaguje na zbliżanie się określonego obiektu w momencie, gdy odległość między nimi jest mniejsza od pewnej granicznej odległości, która zależy od konstrukcji i technologii wykonania.

Czy czujnik stykowy to szczególny rodzaj czujnika zbliżeniowego dla którego odległość graniczna równa się zero :?:
  • #11 17939976
    bumble
    Poziom 40  
    Bo czy jest stylowy jeśli potrzeba zadziałać na niego siła potrzebna do pokonania oporu sprężyny żeby zadziałał?
  • #12 17940033
    vodiczka
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Bo czy jest stylowy jeśli potrzeba zadziałać na niego siła potrzebna do pokonania oporu sprężyny żeby zadziałał?
    Chyba "stykowy" a nie "stylowy" ale moim zdaniem jest.
    Nie o wielkość siły tu chodzi a zbliżenie na odległość "zero" lub nawet "mniej niż zero" (krańcówka).
    Odległość "mniej niż zero" mieści się w opisie:
    vodiczka napisał:
    ...reaguje na zbliżanie się określonego obiektu w momencie, gdy odległość między nimi jest mniejsza od pewnej granicznej odległości,
    przy założeniu, że odległość graniczna = 0

Podsumowanie tematu

✨ Czujniki stykowe, choć nie mają jednoznacznej definicji w literaturze, są często utożsamiane z mechanicznymi czujnikami, takimi jak wyłączniki krańcowe, które działają na zasadzie zwarcia lub rozwarcia styków. Użytkownicy dyskutują o różnych typach czujników, w tym o czujnikach zbliżeniowych, które reagują na obiekty w odległości granicznej równej zero. Wskazano również na możliwość, że czujniki stykowe mogą odnosić się do przycisków dotykowych na PCB. W kontekście pomiarów, czujniki stykowe mogą być używane w systemach pomiarowych, takich jak maszyny pomiarowe CMM, gdzie czujniki są określane jako "probe". Użytkownicy podkreślają, że termin "czujnik stykowy" nie jest powszechnie używany, co utrudnia znalezienie informacji na ten temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA