logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OFFICE 2013 BOX - Klucz aktywacyjny już użyty, co robić?

flatbeet 02 Maj 2019 19:45 2202 5
REKLAMA
  • #1 17939142
    flatbeet
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam,

Około 1.5 roku temu zakupiłem na Allegro za około 350zł Office 2013 w wersji BOX (bez płyty), sprzedawany jako NOWY w opisie, ze 100% gwarancją aktywacji. Dopiero kilka dni temu postanowiłem go zainstalować i pojawił się problem z aktywacją internetową. Postanowiłem więc dokonać aktywacji telefonicznej i tu poinformowano mnie że jest problem z kluczem licencyjnym, aktywacja nie jest możliwa i prawdopodobnie padłem ofiarą oszustwa.

Zastanawia mnie teraz jak to jest możliwe że mając w ręku oryginalnie zafoliowane pudełko z nalepką (jak rozumiem - certyfikatem autentyczności naklejonym na zewnątrz opakowania) a wewnątrz z kluczem aktywacyjnym dochodzi do sytuacji że takiego produktu nie mogę aktywować i wygląda na to że ten klucz był już wcześniej wykorzystany? Jak to możliwe? Przecież już na etapie instalowania / pobierania oprogramowania z strony Microsoft byłem proszony o podanie klucza umieszczonego w pudełku i po jego wpisaniu nie było żadnego problemu z pobraniem oprogramowania i jego zainstalowaniem. Dopiero na etapie aktywacji pojawił się problem.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaka sytuacja miała tu miejsce? Rozumiem że może być problem z aktywacją używanego klucza zakupionego za 40 zł ale właśnie aby uniknąć takiego problemu zdecydowałem się na zakup droższej wersji pudełkowej licząc że w środku będzie klucz, którego nikt wcześniej nie używał.

Allegrowicz od którego to kupiłem obecnie nic nie sprzedaje i wygląda już na nieaktywnego bo ostatnie logowanie ponad miesiąc temu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17939316
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 617
    Kupiłeś zapewne chińską kopię i o ile klucz jest prawidłowy i umożliwia pobranie to już aktywacja
    jest niemożliwa ponieważ kilkaset komputerów pracowało równocześnie na tym samym kluczu i ms zbanował klucz - zadzwoń do ms to się przekonasz.
  • REKLAMA
  • #4 17939359
    flatbeet
    Poziom 9  
    Zgodnie z instrukcją jaka była w pudełku i jaką dostałem na maila produkt należało pobrać z tej strony - setup.office.com - gdzie utworzyłem konto, wprowadziłem klucz produktu, pobrałem go na dysk i zainstalowałem. To co budzi teraz moje podejrzenia to fakt że w instrukcji instalacji (jaką dostałem na maila) było napisane że muszę aktywować to telefonicznie (dlaczego nie można internetowo skoro to produkt NOWY?), dzwoniąc na podany numer 00 800 12 11 654. Ja co prawda próbowałem dodzwonić się na inny 22 594 19 99 (bo ten podany w instrukcji jest numerem międzynarodowym a w mojej sieci za połączenia międzynarodowe się słono płaci) ale za każdym razem automat w słuchawce po wpisaniu grupy numerów od A do H informował o braku możliwości aktywacji. W końcu zadzwoniłem na infolinię i ten sam proces powtórzyłem z konsultantem. I tu zostałem poinformowany że jest problem z licencją, że prawdopodobnie była już wcześniej aktywowana i że jeśli kupiłem program jako NOWY to zostałem wprowadzony w błąd i stałem się ofiarą przestępstwa. Zastanawia mnie jednak jak to możliwe że klucz w oryginalnie zapakowanym pudełku był już wcześniej wykorzystany??

Zawartość pudełka zgodna z tym co można znaleźć na filmikach typu Unboxing na YT. Fakturę dostałem osobno na maila, są tam pełne dane firmy (która wg informacji z internetu dalej funkcjonuje), imię i nazwisko właściciela. Nie ma za to żadnej pieczątki i podpisu - pytanie czy być musi aby faktura była ważna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17939374
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 617
    Ale co jak to możliwe? Oszust kupuje oryginalny office i wykonuje kilkadziesiąt czy więcej kopii, myślisz że w obecnych czasach wykonanie praktycznie identycznej podróbki dysponując profesjonalnym sprzętem poligraficznym jest trudne? Dlatego wszelkie superokazje gdy cena
    jest znacząco niższa od oficjalnej powinny wzbudzić od razu podejrzliwość.
    Jak konsultant MS ma dobry humor a ty jesteś spokojny i rozmawiasz kulturalnie to poda ci ile razy ten klucz został już aktywowany.

https://www.youtube.com/watch?v=y-t4VncIVWU
  • #6 17939436
    flatbeet
    Poziom 9  
    Hehe czekałem aż ktoś wreszcie potwierdzi moje przypuszczenia bo faktycznie jedyna odpowiedź to zwyczajna podróbka ale jakoś tak nie dopuszczałem tej myśli do siebie :) Może właśnie dlatego gościa już nie ma na Allegro bo przez te półtora roku policja się do niego dobrała. Mimo wszystko napisałem do niego maila z prośbą o wyjaśnienia. Dzięki za filmik - jutro przyjrzę się dokładnie jak u mnie wygląda to zabezpieczenie na karcie z kluczem bo kojarzę że jakaś czarna kreska tam była ale specjalnie jej się nie przyglądałem.

No to w takim razie zadam inne pytanie - czy prawdą jest że można legalnie odkupić licencję od innego użytkownika, który zaprzestał użytkowania programu i po jego dezinstalacji sprzedaje to na Allegro? Podobno na terenie EU jest to możliwe i zostało to potwierdzone Wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości, na co powołują się liczni sprzedawcy kluczy aktywacyjnych na Allegro. No bo przecież na logikę - nie można chyba zakazać komuś, kto kupił BOXa i zaprzestał korzystania, aby to odsprzedał innej osobie.

Zastanawiam się czy takiego klucza nie nabyć ale jak już to tylko od Zaufanego Sprzedawcy (z długą historią i pełnymi danymi firmy) i pochodzącego z wersji BOX (bo z tego co wyczytałem to taka wersja mogła być instalowana na 3 komputerach max natomiast OEM był przypisywany tylko do jednego komputera i odkupowanie wersji OEM jest z góry niezgodne z postanowieniami licencyjnymi).

Co koledzy sądzą o takiej opcji?
REKLAMA