logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vailant EcoTec Plus 831 wyświetla błąd F.62 - co to znaczy?

Hics 03 Maj 2019 12:21 18672 21
REKLAMA
  • #1 17940176
    Hics
    Poziom 5  
    Ocena: 21
    Witam

W okresie wielkanocy na moim piecu wyskoczyl blad F.62. Co nieco juz czytalem i nie wyglada to za ciekawie niestety. Czy moze wiecie cos wiecej na ten temat?

Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 17945778
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Podaj dokładny model tego kotła.
    Kiedy był robiony serwis z czyszczeniem komory spalania?

Błąd F.62 oznacza "nieszczelny zawór gazowy", czyli elektronika tak to interpretuje: po wyłączeniu palnika (zamknięciu zaworu gazowego) powinna dojść "informacja" z elektrody jonizacyjnej że już nie wykrywa płomienia. U ciebie elektroda ta jeszcze dostaje informację że wykrywa płomień. Może tak być przy nieszczelnym zaworze gazowym który nie domknął się do końca i przepuszcza pewne ilości gazu. Jest bardzo niebezpieczne! Powinno się wyłączyć z gniazdka kocioł i zakręcić gaz, ponieważ przy faktycznym nieszczelnym zaworze gazowym może dojść do nazbierania się gazu w komorze spalania i wewnątrz kotła. Potem jedna iskra, np. przy próbie uruchomienia wentylatora (itp.) i bum.

Elektroda jonizacyjna może jeszcze być zabrudzona lub uszkodzona i może dawać sprzeczne informacje.

Jak najszybciej do sprawdzenia.
  • #3 17946072
    Hics
    Poziom 5  
    ls_77 napisał:
    Podaj dokładny model tego kotła.

EcoTec Plus 831
    ls_77 napisał:
    Kiedy był robiony serwis z czyszczeniem komory spalania?

eeee, nigdy

Ten blad mialem 2 razy w ciagu ostatnich 3 tygodni. 1wszy raz jakies 3 tyg temu, 2gi raz w poprzedni czwartek.
  • REKLAMA
  • #4 17946129
    ls_77
    Poziom 38  
    Niestety w Polsce kotły mają inne oznaczenia, a na stronie UK nie mogę znaleźć tego modelu.
    Ale mniejsza o to - musisz wezwać serwisanta na czyszczenie komory spalania i do sprawdzenia elektrody no i zaworu gazowego - i to jak najszybciej.

A jak długo kocioł wisi?
  • #5 17946253
    Hics
    Poziom 5  
    Zaklepalem serwisanta na jutro.

Na stronie UK jest manual:
    https://www.vaillant.co.uk/downloads/z/ecotec/ecotec-installation-servicing-2-2005-261445.pdf

Wlasnie leci mu 11 rok od momentu jak go zainstowalismy.

Z tego co wyczytalem na forach to moze to byc raczej kosztowna sprawa. Ludzie pisza o wymianach calych plyt glownych itp. Ze to niby elektronika jest zepsuta. Czy tak jest faktycznie?
  • #6 17946292
    ls_77
    Poziom 38  
    To najczarniejszy ze scenariuszy, ale też może się zdarzyć.
  • #7 17949621
    as007
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    11 lat bez serwisu to niezły wynik :) Nie wiem jak w UK ale u nas jest obowiązkowy coroczny przegląd instalacji gazowej a co za tym idzie kotła gazowego. Przy przeglądzie następuje czyszczenie i wymiana zużytych elementów oraz regulacja kotła w celu utrzymania sprawności urządzenia.
  • #8 17949672
    ls_77
    Poziom 38  
    Obawiam się, że po takim czasie nieserwisowania koszt wymiany zużytych elementów będzie ekonomicznie nieuzasadniony. Raczej propozycja montażu nowego kotła.
  • #9 17950568
    Hics
    Poziom 5  
    as007 napisał:
    11 lat bez serwisu to niezły wynik :) Nie wiem jak w UK ale u nas jest obowiązkowy coroczny przegląd instalacji gazowej a co za tym idzie kotła gazowego. Przy przeglądzie następuje czyszczenie i wymiana zużytych elementów oraz regulacja kotła w celu utrzymania sprawności urządzenia.

Obowiazek jest chyba raczej w celu utrzymania gwarancji na boiler. Nie serwisujesz nie masz gwarancji. Nikt chyba nie moze Cie zmusic do robienia corocznego serwisu boilera. A przeglad instalacji gazowej polega glownie na sprawdzeniu czy nie ma wyciekow gazu. Przynajmniej tak to u mnie wygladalo do tej pory.

ls_77 napisał:
    Obawiam się, że po takim czasie nieserwisowania koszt wymiany zużytych elementów będzie ekonomicznie nieuzasadniony. Raczej propozycja montażu nowego kotła.

Hmm. Ciekawe ale nic nie jest do wymiany a tym bardziej caly boiler.

Ale kontynuujac.
    Byl dzisiaj gazownik. Zapytal sie jaki blad, F.62, aha, to ja sie skontaktuje z Vailantem i sie odezwiemy.
    Odezwali sie. Vailant powiedzial im ze do wymiany jest PCB. Bez zadnego szukania czy ewentualnie zawor gazowy. Cena £300 + robocizna £50/godzine.
    Czy nie powinni zaczac od zaworu?
  • #10 17950743
    ls_77
    Poziom 38  
    I nawet nie zajrzał do środka do komory spalania?
  • REKLAMA
  • #11 17950859
    Hics
    Poziom 5  
    ls_77 napisał:
    I nawet nie zajrzał do środka do komory spalania?

Do czego??? A gdzie to jest??

A powinien i w jakim celu?

Cala wizyta trwala 13 minut i za to zaplacilem 50f + VAT.
  • #12 17951417
    ls_77
    Poziom 38  
    Przez 11 lat kocioł bez serwisu i bez czyszczenia komory spalania może wyglądać podobnie jak na tym zdjęciu: Link
    Komora spalania jest wewnątrz kotła pod obudową i za osłoną z palnikiem. Producent móri, że ma być czyszczona nie rzadziej niż co 2 lata.
    Tutaj szerzej o przeglądach kotłów: Link
  • #13 17952323
    Hics
    Poziom 5  
    ls_77 napisał:
    Przez 11 lat kocioł bez serwisu i bez czyszczenia komory spalania...

Dzięki za linki. Bardzo ciekawe informacje.
    Na jutro mam zamówiony serwis. Dam wam znać jak wyglądał w angielskim wykonaniu.
    Poza tym zamówiłem plyte. Poserwisowa na rocznej gwarancji za £31 i odsyłam moja w zamian. Jutro ma być. Podmienie i zobaczymy czy pojawi się błąd.
    Chociaż jak narazie to nie miałem od ostatniego razu a było to około 2 tyg temu.
  • #14 17952490
    ls_77
    Poziom 38  
    Jak się da to może zrób zdjęcia kotła po 11 latach pracy. Będą może pomocne innym użytkownikom.
  • REKLAMA
  • #15 17952515
    Hics
    Poziom 5  
    Jesli się da. Chociaż mam dziwne przeczucie że facet to wogole nie będzie go otwierał. Cos tak wywnioskowalem z opisu na czym polega serwis kotla ktory mi podali przez tel. Ale zobaczymy jutro.
  • #16 17953053
    ls_77
    Poziom 38  
    W instrukcji którą podesłałeś masz wszystko ładnie opisane co powinno być robione podczas serwisu i jak często: Rozdział 7.
  • #17 17955347
    Hics
    Poziom 5  
    ls_77 napisał:
    Jak się da to może zrób zdjęcia kotła po 11 latach pracy. Będą może pomocne innym użytkownikom.

Juz po serwisie. Oto zdjecie.
    Ta plama w dolnej czesci pochodzi od wody ktora tam wlal. Oryginalnie byl suchutki.
    Serwisant byl pelen podziwu dla jakosci pieca. Posprawdal szczelsnoci, moc oraz cisnienie gazu, wyczyscil pedzelkiem lekko palnik, nabil powietrza do zbiornika i tyle.
    Co do plyty to po cichu poradzil zebym narazie sie nie spieszyl z jej wymiana tylko obserwowal. Ten blad F.62 mialem w Wielkanoc i od tej pory cisza. Koszt nowej to prawie 300f. Ja co prawda juz sam zamowilem i zaraz po jego wyjsciu wymienilem na poserwisową z roczna gwarancja. Koszt 31f z wysylka i moja jako zwrot. Mam 30 dni na rozruch i teraz bede obserwowal co sie bedzie dzialao.
    Załączniki:
    • Vailant EcoTec Plus 831 wyświetla błąd F.62 - co to znaczy? 20190510_131346.jpg (868.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #18 17955484
    ls_77
    Poziom 38  
    No to jak na 11 lat bez serwisu to na prawdę jestem pełen podziwu. Oby służył jeszcze jak najdłużej.
  • #19 17955857
    Hics
    Poziom 5  
    Dzięki.
    Ale mam jeszcze jedno pytanie. Na wyświetlaczu wyświetla się teraz duże C (Warmstart system) a mam wrażenie że wcześniej go nie było. Co to jest i do czego służy?
  • Pomocny post
    #20 17956975
    ls_77
    Poziom 38  
    Jest to tzw. tryb komfortowy CWU. Co jakiś czas jest podgrzewany wymiennik ciepła żeby zapewnić szybszy dostęp do CWU.
    Można to wyłączyć poprzez przekręcenie pokrętła CWU na max w lewo a potem powrót do nastawy.
  • #21 17957874
    Hics
    Poziom 5  
    ok, dzięki.
    temat uważam za zakończony. Dzięki za pomoc.
    pozdrawiam.
  • #22 17957875
    Hics
    Poziom 5  
    ok, dzięki.
    temat uważam za zakończony. Dzięki za pomoc.
    pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Problem rozwiązany pozytywnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu F.62 w piecu Vaillant EcoTec Plus 831, który oznacza "nieszczelny zawór gazowy". Użytkownik zauważył błąd podczas użytkowania pieca, co skłoniło go do wezwania serwisanta. W trakcie rozmowy podano, że błąd może być spowodowany nieszczelnością zaworu gazowego lub uszkodzeniem elektrody jonizacyjnej. Po 11 latach użytkowania bez serwisu, serwisant zalecił wymianę płyty PCB, co wiązało się z wysokimi kosztami. Użytkownik zamówił używaną płytę z gwarancją, a po serwisie nie wystąpiły dalsze problemy. Dodatkowo, pojawił się nowy wskaźnik "C" na wyświetlaczu, który oznacza tryb komfortowy CWU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA