Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop Fujitsu Siemens Computers Amilo jak sprawdzić LCD ?

Dżordżo 12 Sep 2005 14:48 3248 24
lampy.pl
  • #1
    Dżordżo
    Level 11  
    Dostałem laptopa (z poprzedniego roku i dość wypasiony) ale nie działa w nim lcd. Jest całkiem czarny. Jak sprawdzić jakoś prosto czy to wina czegoś w laptopie, czy matrycy. Nie pamiętam w tej chwili firmy. Podam jutro jeżeli okazałoby sie to potrzebne
    pozdro
  • lampy.pl
  • #2
    K!lleR
    Level 39  
    Co się dzieje dokładnie po uruchomieniu laptopa ?
  • #3
    Masster
    Level 32  
    Podłącz zewnętrzny monitor i sprawdź czy będzie na nim coś widać (może będzie konieczne wciśnięcie klawisza fn+ któryś z eFów z niebiekim monitorem). Czy komputer wydaje jakieś dźwięki po uruchomieniu?
  • lampy.pl
  • #4
    Dżordżo
    Level 11  
    Nic się nie dzieje. Tak jakby dysk pracował przez chwilę no i wentylatory wiadomo szumią i tyle. A monitor czarny. po chwili swiecą tylko diody od od zasilania i tyle. A gdzie podłączyć zewn. monitor?? Ma być jakieś gniazdo??
  • #5
    K!lleR
    Level 39  
    Powinno być gniazdo z tyłu lapka do standardowego monitora.
  • #6
    Dżordżo
    Level 11  
    Tylko podłączyć i tyle bo ja podłączałem zwykly monitor do jakiegoś portu z tyłu. Oznaczony był w taki sposób taki kwadracik i w nim drugi. Ale nic się nie działo. Coś trzeba nacisnąć czy co??
  • #7
    K!lleR
    Level 39  
    Gniazdo jest takie same jak na kartach graficznych i tam wpinasz w lapku w żadne inne, zresztą takie do VGA jest tylko jedno. Nic nie trzeba przełączać aby zadziałało.
  • #8
    Dżordżo
    Level 11  
    Jutro wróce do tematu.
    Pozdro
  • #9
    Dżordżo
    Level 11  
    Otóż dalej nic się nie dzieje. Zwykły monitor też jest czarny. No i co to może być karta graficzna uszkodzona czy co?
  • #10
    TONI_2003
    Moderator
    ... może jednak podasz jaki to laptop?
  • #11
    Dżordżo
    Level 11  
    Aha, no to jest na nim napisane Fujitsu Siemens Computers Amilo i jakieś jeszcze oznaczenia to już chyba o konkretny model chodzi. Pochodzi z niemiec. Trochę go porozkręcałem. Wyjmowałem i wkładałem różne sprawy. RAM HDD. Jeszcze parę śrubek zostało żeby całkowicie go rozbroić tylko nie wiem czy sens jest. Żadnej reakcji z jego strony. No oczywiście pomijając wyjęcie baterii :). A karta grafiki to jest wymienialna w tych sprzętach?? Może tutaj looknąć?
  • #12
    tzok
    Moderator of Cars
    Jeśli komputer się wyłącza to raczej nie wina karty graficznej.
    Zresztą jak nie podasz dokładnego modelu to nikt Ci nie wywróży, czy masz wymienialną kartę czy nie.
    To tak jak byś napisał "Mam samochód marki FIAT, nie mogę uruchomić silnika, czy myślicie że to spalony bezpiecznik?".
    Amilo to nawet nie seria a cała rodzina laptopów obejmująca chyba 3 albo 4 serie, no i oczywiście po kilka modeli w każdej z tych serii.
  • #13
    przekrent
    Level 32  
    Pare dni temu przerabiałem ten sam problem w Amilo. U mnie pomogło przeflashowanie biosa w zewnętrznym programatorze.
  • #14
    Dżordżo
    Level 11  
    przekrent wrote:
    Pare dni temu przerabiałem ten sam problem w Amilo. U mnie pomogło przeflashowanie biosa w zewnętrznym programatorze.


    Znaczy jak wyciągnąłeś kość biosu i wgrałeś gdzieś jeszcze raz bios??
    A tak samo podłączałeś zewn. monitor i nic??
  • #15
    przekrent
    Level 32  
    Dokładnie takie same obiawy były. Kość flashowałem Willem-em 4.3
  • #16
    Dżordżo
    Level 11  
    przekrent wrote:
    Dokładnie takie same obiawy były. Kość flashowałem Willem-em 4.3


    A co to??
  • #19
    Dżordżo
    Level 11  
    Rozumiem popróbuje. Wielkie dzięki.
    Pozdrawiam
  • #20
    Dżordżo
    Level 11  
    Otóż okazuje się że to chyba podświetlenie matrycy. Wyczytałem z innych postów że jest coś takiego i to chyba to bo tak pod duzym kątem popatrzeć to widać litery jak się uruchamia albo lampką poświece.
    No i czasem są było miejsca że widać obraz albo mrugnie. Najczęściej to było wtedy gdy matryca jest pod kątem 90 stopni i do góry ciągnę za prawy górny róg. Tak jakby coś przy zawiasie. Ale te taśmy łączące monitor z płytą wydają się ok. Teraz jak go całkiem rozkręciłem zdjąłem cały spód. To cały czas jest obraz tylko czasem w pewnych położeniach zanika. Głównie jak matrycę pochylam do przodu i jest taki moment że zaczyna na zawiasie się zamykać (takie przełamania jakby) to wtedy zazwyczaj gaśnie albo mrugnie. I teraz gdzie tego szukać wiatru na tym polu???? Gdzie szukać chłopaki zasilania oświetlenia matrycy?? No bo to chyba jakiś zimny lut albo ścieżka jakaś ciulowa albo jeszcze coś innego. W każdym razie coś nie łączy. Aha znalazełm jeszcze w pobliżu wyjść do matrycy urypany od płyty wtyk na 4 piny i do niego wchodzi 4 przewody(wtyczka). Wiem gdzie on ma być tylko musze jeszcze rozkręcić bo nie mam tam dojścia żeby lutnąć. Ale to raczej nie to bo by chyba wcale nie było nic??
  • #21
    tzok
    Moderator of Cars
    Zdecydował byś się w końcu - najpierw piszesz, że świecą się tylko diody, teraz że jednak ładuje się system.

    To podświetlanie się czasem włącza czy tylko pod światło widać?

    Spróbuj podłączyć monitor przed włączeniem laptopa, jeśli nie będzie działał to zobacz czy nie masz na jakimś przycisku symbolu monitora (jak przy porcie z tyłu) i naciśnij go razem z dodatkowym przyciskiem "Fn".
  • #22
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Kolego Dżordżo, podaj wreszcie jaki masz model tego Amilo!
  • #23
    Dżordżo
    Level 11  
    Bo na początku nic nie było. Jak zacząłem grzebać to w pewnym momencie migną POST i że lapek się uruchamia. I potem jak popatrzyłem pod dużym kontem to widziałem litery tyle że ledwo ledwo. Ale coś tam z windą nie tak i się zatrzymał ale to dalsze sprawa. Jak go całkiem prawie rozkręciłem od spodu to teraz prawie cały czas matryca dobrze wyświetla tylko czasem mrugnie albo zgaśnie w jakimś położeniu. Dlatego myślę że to podświetlenie matrycy. I teraz gdzie szukać tego zasilania podświetlenia?? A model to Amilo A7640W.
    Dzięki pozdrawiam

    Dodano po 5 [minuty]:

    Nie mogę zlokalizować gdzie to może być uszkodzone bo on gaśnie tylko wtedy gdy ruszam matrycą (otwieram zamykam). A tak jak coś na płycie czy przy zawiasie naciskam to nic się nie dzieje. Może to gdzieś tam gdzie przykręcony jest do płyty coś się dociśnie albo poluźni i wtedy?? Nikt nie miał takiego przypadku??
  • Helpful post
    #24
    tzok
    Moderator of Cars
    Miał, to częsty przypadek w laptopach. Albo nie łączy ścieżka / przewód w taśmie od sterownia podświetlaniem albo zasialnie inwertera lub samej matrycy.
    Jak rozmontujesz pokrywę laptopa to bez trudu powinieneś zlokalizować płytkę inwertera, zazwyczaj jest na dole. Będzie do niej dochodziło kilka przewodów z płyty głównej, zasilanie oraz wychodziły dwa grube przewody idące do świetlówki w obudowie matrycy.
  • #25
    Dżordżo
    Level 11  
    Witam!

    Wychodzą dwie wiązki przewodów w jakiejś takiej powłoce ekranującej chyba. Jak rozkręce reszte to dam znać

    Dzięki pozdrawiam