logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTD F 125 - Schemat instalacji elektrycznej silnik Briggs 12.5 hp

badboy82 05 Maj 2019 16:19 27003 6
REKLAMA
  • #1 17944566
    badboy82
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Witam
    Jakiś czas temu kupiłem traktorek MTD F 125 z silnikiem Briggs 12.5 hp. W traktorku byla uszkodzona stacyjka, odpalał " na krótko ", czyli robiąc zwarcie na stykach rozrusznika, gaszenia za pomocą stacyjki. Brat wymienił stacyjkę i solenoid ale nie zrobił zdjęcia podłączenia przewodów i namieszał mi w przewodach, teraz nie wiem jaki przewód pod który styk ma iść, czy mógłby mi kuoś pomóc? Potrzebowałbym zdjęcie podłączenia przewodów do stacyjki i solenoidu lub schemat oraz gdzie ma być ten żóto-zielony przewód, który idzie również od solenoidu, podpięty? Jest bardzo mało tych traktorków i nie mam gdzie podpatrzeć. Próbowałem się wzorować na Stiga Villa ale tam jest trochę inaczej. Z moich ustaleń:

- A lub L : bialy przewód idący od statora do stacyjki
    - B : czerwony (cienki) od stacyjki do solenoidu
    - G : czarny od stacyjki przez czujnik w skrzyni biegów do "masy" solenoidu
    - S : zielono-żólty od stacyjki przez "masę" solenoidu i dalej nie wiem gdzie próbowałem pod (-) akumulatora
    - M : z magneta wychodzi czarny przewod do obudowy silnika tam łączy się z z niebieskim i brązowym idą do czujnika pod siedzeniem i jako niebieski idzie do stacyjki
    - czerwony gruby : akumulator - solenoid i dalej do rozrusznika
    - czerwony cienki : solenoid- stator ( dioda prostownicza )

Przy obecnej konfiguracji po włączeniu zapłonu przepala pi chwili bezpiecznik a rozrusznik nid reaguje.
    Pozdrawiam
    MTD F 125 - Schemat instalacji elektrycznej silnik Briggs 12.5 hp url=https://obrazki.elektroda.pl/7104211800_1557065873.jpg]MTD F 125 - Schemat instalacji elektrycznej silnik Briggs 12.5 hp[/url] MTD F 125 - Schemat instalacji elektrycznej silnik Briggs 12.5 hp MTD F 125 - Schemat instalacji elektrycznej silnik Briggs 12.5 hp
  • REKLAMA
  • #2 17944624
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1158
    Jakie masz oznaczenia na stacyjce?
  • REKLAMA
  • #3 17944705
    badboy82
    Poziom 9  
    L, B, G, S, M, ale nie mam pewności czy jest to oryginalna stacyjka, no i nie ma świateł w tym traktorku więc nie wiem czy to właściwa stacyjka czy nie powinno być A zamiast L...?
    Czy przy uszkodzonej diodzie prostowniczej, mogą wystąpić takie właśnie objawy, czyli pali bezpiecznik i nie kręci rozrusznik ?
  • REKLAMA
  • #4 17944811
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1158
    Oznaczenia stacyjki:
    L - światła
    B - + akumulatora
    G - masa
    S - rozrusznik
    M - Magneto
    Taki opis znalazłem, jednak napisz jakie masz tam czujniki.
  • REKLAMA
  • #5 17945088
    badboy82
    Poziom 9  
    Tak jak napisałem, jest czujnik od skrzyni biegów i czujnik pod siedzeniem innych nie widziałem
  • #6 17948868
    badboy82
    Poziom 9  
    Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł ?
  • #7 17948970
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił traktorek MTD F 125 z silnikiem Briggs 12.5 hp, który miał uszkodzoną stacyjkę. Po wymianie stacyjki i solenoidu, użytkownik napotkał problemy z podłączeniem przewodów, ponieważ nie ma schematu. W dyskusji podano oznaczenia stacyjki: L (światła), B (+ akumulatora), G (masa), S (rozrusznik), M (magneto). Użytkownik zidentyfikował czujniki w skrzyni biegów i pod siedzeniem, ale nie jest pewny, czy stacyjka jest oryginalna. Pojawiły się pytania o możliwe przyczyny problemów z rozruchem, w tym uszkodzenie diody prostowniczej. Na końcu dyskusji zasugerowano, że dostępne są schematy połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA