logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje NAS do 1500 zł: Synology DS218+? Wymagania: app mobilna, IP kamery, 4TB/zatoka

Richter 06 Maj 2019 22:04 1104 4
REKLAMA
  • #1 17947284
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Witam,

Poszukuję dobrego dysku sieciowego NAS. Czytając internet skupiam się na modelach Synology (na przykład Synology DS218+). Budżet do 1500 zł za samo urządzenie bez dysków.

Wymagania:

- możliwość konfiguracji aplikacji mobilnej na androdzie do kopii zdjęć/plików (coś ala google dysk/zdjęcia).
    -możliwość podłączenia kamer IP
    -minimum dwie zatoki na dysk, minimum 4 TB na zatoke
    - minimum 2 GB RAM
    - możliwość stworzenia LUN po iSCSI
    - fajnie gdyby sieciowo udało się uzyskać dobry transfer powyzej 100 Mb/s przy kopiowaniu plików/zdjęć.

Z góry dziękuje za modele i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 17947348
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5358
    Moje odpowiedzi odnoszą się do zdecydowanej większości serwerów Synology.
    Richter napisał:
    możliwość konfiguracji aplikacji mobilnej na androdzie do kopii zdjęć/plików (coś ala google dysk/zdjęcia).

Jest apka.
    Richter napisał:
    możliwość podłączenia kamer IP

W cenie serwera licencja tylko na 1 kamerę.
    Richter napisał:
    minimum dwie zatoki na dysk, minimum 4 TB na zatoke

Obsługuje - ale dysk powinien być dedykowany do NAS.
    Richter napisał:
    minimum 2 GB RAM

Fabrycznie chyba rzadko który serwer tyle ma.
    Większość serwerów Synology z "+" ma możliwość zwiększenia ilości RAM (droższe modele).
    Richter napisał:
    możliwość stworzenia LUN po iSCSI

Jest.
    Richter napisał:
    fajnie gdyby sieciowo udało się uzyskać dobry transfer powyzej 100 Mb/s przy kopiowaniu plików/zdjęć.

Karty sieciowe w serwerach Synology są 1Gb - jaki realnie będzie transfer zależy od całej sieci i urządzeń z owej sieci korzystających.
  • REKLAMA
  • #3 17948326
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Dziękuje za informację. Mam jeszcze dwa pytania czy polecisz coś innego zamiast modelu na którym się skupiłem Synology DS218+? Jakieś inne dyski typu WD RED albo Seagate IronWolf? Zastanawia mnie jak szybko padłby zwykły dysk hdd niededykowany do serii NAS (WD RED/SEAGATE IronWolf)?
  • REKLAMA
  • #4 17948348
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    Richter napisał:
    Dziękuje za informację. Mam jeszcze dwa pytania czy polecisz coś innego zamiast modelu na którym się skupiłem Synology DS218+? Jakieś inne dyski typu WD RED albo Seagate IronWolf? Zastanawia mnie jak szybko padłby zwykły dysk hdd niededykowany do serii NAS (WD RED/SEAGATE IronWolf)?

Synology albo Qnap.

Dostosowanie dysku do NAS to bardziej marketing niż jakaś fizyczna róznica. Fizycznie one czesto mają niższą prędkość roatacji lub zmienną prędkość rotacji. Jak nie odczytujesz akurat danych to zamiast dysk stawać, kręci sie ciut woloniej. W teorii zwiększa to żywtoność urzadzenia które ma działać 24/7.
  • #5 17948372
    KOCUREK1970
    Ocena: 5358
    Richter napisał:
    am jeszcze dwa pytania czy polecisz coś innego zamiast modelu na którym się skupiłem Synology DS218+?

Myślę, że to co Sam zaproponowałeś to absolutne minimum sprzętowe.
    Są oczywiście tańsze modele też 2 dyskowe, ale albo RAMu tylko 512MB i to niewymienialnego, albo już nie przyszłościowe a za chwilę też bez wsparcia nowego softu.
    Twoje założenia są dość ambitne - może być taniej, ale coś kosztem czegoś.
    Richter napisał:
    Zastanawia mnie jak szybko padłby zwykły dysk hdd niededykowany do serii NAS (WD RED/SEAGATE IronWolf)?

Miałem WD Grean 2x4TB każdy i zdechły w moim Synology DS713+/DX513.
    Teraz mam WD Gold 4TB każdy i spisują się świetnie.
    Richter napisał:
    Jakieś inne dyski typu WD RED albo Seagate IronWolf?

https://www.synology.com/pl-pl/compatibility

Z gotowymi serwerami to jest tak:
    - Qnap świetny sprzętowo (zawsze wyprzedzał Synology), ale kiepskie oprogramowanie,
    - Synology spóźnione sprzętowo (choć powoli dogania i przegania Qnapa), ale zdecydowanie lepsze oprogramowanie.
REKLAMA