logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk NAS do przechowywania zdjęć do 2500zl

mmularcz 03 Lut 2022 18:31 432 5
REKLAMA
  • #1 19862293
    mmularcz
    Poziom 4  
    Witam, w związku z tym że chcę uporządkować kwestie bezpiecznego przechowywania zdjęć zastanawiam się nad odpowiednim serwerem NAS, chcę mieć możliwość przesyłania z różnych urządzeń (komputery/telefony), z przyjaznym oprogramowaniem do porządkowania .
    Wstępnie rozważam QNAP TS-453D 4/8 GB lub jakiś Synology, budżet na sam serwer +/- 2500. Dodatkowo jaki model dysków polecacie - kluczowa trwałość - Seagate IronWolf, WD czy jakiś inny ?
    Bardzo dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19862528
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Na wstępie, QNAP > Synology pod względem serwisu czy reklamacji/gwarancji. Synology z uszkodzoną płytką na dyski kazali wysyłać do Wietnamu na mój koszt.
    Do NAS dyski WD Red polecam, Seagate'y i tak mają różne opinie, ja się nie zawiodłem, ale zaraz pojawi się ktoś inny, kto miał z nim problemy, generalnie dyski to temat rzeka.
    Pytanie czy tych zdjęć masz aż tyle, że potrzebny QNAP na 4 dyski? Nie lepiej na 2?
  • REKLAMA
  • #3 19862666
    mmularcz
    Poziom 4  
    W sumie słuszna uwaga, może na 2 wystarczą, w zasadzie myślałem ew na wykorzystaniem do monitoringu ale od roku zatrzymało się na okablowaniu :) A jaki na 2 dyski ?
    OPservator napisał:
    Na wstępie, QNAP > Synology pod względem serwisu czy reklamacji/gwarancji. Synology z uszkodzoną płytką na dyski kazali wysyłać do Wietnamu na mój koszt.
    Do NAS dyski WD Red polecam, Seagate'y i tak mają różne opinie, ja się nie zawiodłem, ale zaraz pojawi się ktoś inny, kto miał z nim problemy, generalnie dyski to temat rzeka.
    Pytanie czy tych zdjęć masz aż tyle, że potrzebny QNAP na 4 dyski? Nie lepiej na 2?
  • REKLAMA
  • #4 19863010
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    QNAP TR-002, regularnie go klientom sprzedaje i nie było zażaleń :)
  • REKLAMA
  • #5 19864407
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    OPservator napisał:
    QNAP TR-002

Toż to DAS jest, a nie NAS. Skoro autor chce mieć dostęp po sieci...
    Przyszłościowo również bralbym z czterema zatokami. Dzisiaj nie wykorzystasz, ale za dwa lata? Lepiej mieć możliwość rozbudowy niż wymieniać sprzęt.
  • #6 19864504
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    mmularcz napisał:
    w zasadzie myślałem ew na wykorzystaniem do monitoringu

Kup dedykowany rejestrator.
    Możesz postawić NAS nawet na RPi, jakimś Thincliencie...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA