logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygląda praca inżyniera automatyki i robotyki? Gdzie szukać pierwszej pracy?

12 Wrz 2005 18:04 6071 10
  • #1 1812375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 1812409
    TADLA.NET
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Na przykład jako przedstawiciel handlowy :) jeździsz i błagasz żeby ktoś kupił od ciebie jakiś automat, powiedzmy składający pudełka na zapałki albo robiący dziury w serze, hehee... To statystycznie chyba ostatnio najpopularniejsze zajęcie.

ps. dzisiaj poniedziałek, można przejrzeć Gazetę Wyborczą
  • Pomocny post
    #3 1813862
    wider
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Najbardziej popularne zajęcie to chyba faktycznie przedstaiwciel handlowy i tak też mnie się trafiło. Ale moi koledzy robili i robią różne rzeczy np:
    - mechanik-projektant (AutoCad),
    - informatyk,
    - programista Delphi,
    - serwisant sprzętu komputerowego,
    Byli i tacy co długo szukali pracy w zawodzie i w między czasie sprzedawli np. rowery albo robili stronki z gołymi babami.
    Najwięcej zalezy jednak od twoich zainteresowań i tego czego nauszysz się sama. Warto nauczyć się swobodnie programowac w Delphi lub Visual C oraz poznać zagadnienia związane z bazami danych i administracją sieci. No i dobrze jest załatwić sobie 2-3 wakacyjne praktyki w kilku firmach z branży - tam pokażą o co chodzi z programowaniem sterowników PLC i napędów.
  • #4 1813884
    Krzyychu
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Domyślam się, że kolega aeive nie miał większej styczności z elektroniką lub automatyką.
    W zawodzie Automatyk można w sumie pracować wszędzie gdzie są jakieś sterowniki PLC, silniki itd. Bo ktoś to musi umieć obsługiwać i naprawiać gdy się zepsuje.
  • #5 1814023
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Pracy dla automatyków jest dużo, ale tak jak napisali przedmówcy - trzeba samemu starać się dokształcać w miarę możliwości. Właśnie skończyłem studia na tym kierunku i pracuję w 3 miejscach ;). Znajomi z roku też nie mieli większych problemów i na ostatnim roku większość miała już w miarę stałą pracę. Duży odsetek pracuje w zawodzie.
  • #6 1819940
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    ja też pracuję w zawodzie. kiedyś jeszcze na studiach projektowałem system mikroprocesorowy, potem pracowałem w firmie projektującej automatykę a teraz robię w firmie produkującej roboty dla przemysłu tworzyw sztucznych tak więc pracę w zawodzie znaleźć można, tyle że trzeba poszukać i też coś umieć
  • Pomocny post
    #7 1821206
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Praca w zawodzie jest nawet na prowincji. Jeśli interesujesz się troche elektroniką, sterownikami PLC (Programmable Logic Controller) i/lub programowaniem to masz szanse zaistnieć w tym zawodzie. Ja pracuę jako automatyk-elektryk przy utrzymaniu ruchu w cegielni a poprzednio pracowałem jako projektant w programie CADowskim. Tak jak koledzy już napisali dużo zależy od Twoich zainteresowań.
  • #8 1834153
    phonemaniac
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witam :)

Ja pracuje dokladnie jako automatyk, zajmuje sie programowaniem sterownikow PLC, wizualizacja, programowanie duzych systemow DCS-owych (Metso), opomiarowanie, sterowanie napedami, zabezpieczenia, falowniki, ogolnie wszystko co zwiazane jest z automatyka. powiem szczerze ze bardzo ciekawa praca :)

pozdrawiam :)
  • #9 1843417
    pawel3001
    Poziom 11  
    ile zarabia taki automatyk??????????????????????????
  • #10 1844691
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    pawel3001 napisał:

Tyle ile wynegocjuje i ile firma jest w stanie mu zapłacić.

Ogólnie od 2 do 8 tys.
  • #11 1851426
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Mam paru kolegów, którzy po studiach (na studiach jeszcze tego nie mieliśmy) sami nauczyli się programować PLC (głównie SIMATIC) i mają się całkiem nieźle. Generalnie działka sterowników PLC (projekty sterowania, modernizacje, oprogramowanie, serwis) jest stosunkowo pewnym źródłem pracy dla automatyków, bo na tym etapie automatyzacji jest tego zatrzęsienie i u nas i nie tylko.

Znam też paru ludzi, którzy ostatnio robili prace dyplomowe na PLC i wpadli w tę działkę bezproblemowo rozpędem.

pawel3001 napisał:
    Firma, w której pracuje kolega za godzinę pracy inżyniera bierze 100 zł (netto) i tyle samo bierze on sam za prywatne chałtury (przy czym ostatnio tych chałtur ma więcej niż pracy w firmie).

ArturZy napisał:
    Tyle ile wynegocjuje i ile firma jest w stanie mu zapłacić. Ogólnie od 2 do 8 tys.
    Z pewnością jeśli faktycznie coś potrafisz nie musisz łapać pierwszej lepszej propozycji za 1000 czy 1500 zł/mc mając pewność że stosunkowo szybko złapiesz coś lepszego (jak wyżej napisano w całej Polsce i nie tylko).

Podsumowanie tematu

✨ Praca inżyniera automatyki i robotyki obejmuje szeroki zakres zadań, takich jak programowanie sterowników PLC, projektowanie systemów automatyki, serwisowanie urządzeń, obsługa napędów, wizualizacja procesów, a także utrzymanie ruchu w zakładach przemysłowych. Popularne stanowiska to automatyk-elektryk, programista systemów DCS, mechanik-projektant CAD oraz przedstawiciel handlowy urządzeń automatyki. Znajomość programowania w Delphi, Visual C, a przede wszystkim w środowiskach PLC (np. SIMATIC) oraz zagadnień związanych z bazami danych i sieciami komputerowymi jest bardzo ceniona. Praktyki wakacyjne w firmach branżowych pozwalają zdobyć praktyczne umiejętności, zwłaszcza w programowaniu sterowników i napędów. Rynek pracy jest stosunkowo dobry, także poza dużymi miastami, jednak wymaga ciągłego dokształcania się i praktycznego doświadczenia. Wynagrodzenia wahają się od około 2 do 8 tys. zł, zależnie od umiejętności i negocjacji. Działka sterowników PLC jest szczególnie perspektywiczna, a praca w tym obszarze jest stabilna i poszukiwana w przemyśle.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA