logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alienware M17x R4 - Czarny ekran przy instalacji sterowników 7970m

Rozer 13 Maj 2019 02:39 417 3
REKLAMA
  • #1 17957924
    Rozer
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam

Posiadam laptopa Dell Alienware M17x R4, w którym przegrzała się karta graficzna.
    Objawia się to tym, że podczas instalacji sterowników wyskakuje czarny ekran z migającą tyldą i na tym kończy się cała operacja.
    Nie jestem pewny (karta leży już 2 lata), ale w menedżerze urządzeń pokazywała chyba jakiś błąd (bodajże 10, ale nie mam pewności).
    Chwilę przed tym nim przestała działać, podczas oglądania filmów ekran się zawieszał, czemu towarzyszył zacięty dźwięk z filmu.

Podejrzewam problemy z lutami lub uwalony rdzeń.
    Przemierzyłem wszystko, z każdej strony, wyniki dodałem na poniższej grafice :
    PP - punkt pomiarowy dla GND
    O - Ohmy
    KO - kilo Ohmy

Alienware M17x R4 - Czarny ekran przy instalacji sterowników 7970m

Rozważałem potraktowanie jej opalarką, jako naprawa ostatniej szansy, jednak mam nadzieję, że któryś z forumowiczów będzie miał inny pomysł na przywrócenie jej życia, chociaż do czasu zakupu nowej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17957960
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    Rozer napisał:
    Rozważałem potraktowanie jej opalarką
    O ile w ogóle zadziała to na krótką metę, jak już to nowe kulki, pod warunkiem że układ jest OK.
  • #4 17961366
    Rozer
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    enhanced napisał:
    A po co? Wywal i używaj zintegrowanej.

Integry używam od 2 lat, niedługo mam zamiar zamówić 980m lub 1060m (sam nie wiem jeszcze co wybrać), bo to zasadniczo wykorzystywanie możliwości sprzętu na pół gwizdka.

Chciałbym tą spróbować uratować, bo być może da się to zrobić.
    Po prostu szkoda mi tej karty, bo długo jej nie używałem.
    Wykonałem kilka pomiarów, poza tymi o wartości kilku kOhmów, nie ma chyba nic niepokojącego, jednak nie mam żadnego odniesienia, nie mogłem znaleźć żadnych manuali ani opisów usterek/napraw.
    Zakładam jedynie, że ten po prawej (29.1 Ohma) to dławik i kondensator od ram`ów, a wartość jest poprawna (podobnie odczyty są w kartach do pc).

95% treści w internecie dotyczących kart mxm to piekarnik i opalarka.
REKLAMA